Zeven vragen aan MyHeritage gebruiker Frans Kok

Reacties1

Frans Albert Kok (66) woont in de stad Groningen. Na jarenlang gewerkt te hebben als steward bij KLM, is hij inmiddels gepensioneerd. Nu heeft hij tijd om in zijn familiegeschiedenis te duiken, een onderwerp dat hem van jongs af aan heeft gefascineerd. Inmiddels heeft Frans een zeer uitgebreide stamboom op MyHeritage en beleeft veel plezier aan de ervaringen die hij door stamboomonderzoek beleeft. ‘Vooral mijn bezoek aan het Duitse Hemfurth was nogal bijzonder!’

1. Hoe is uw interesse in familiegeschiedenis gewekt?
Mijn oom, de broer van mijn vader, is met de stamboom begonnen in de 70’er jaren. Dit was voor hem een heidens karwei, aangezien er nog geen internet was. Hij moest vanuit Gouda telkens naar het Archief van Groningen en Loppersum om aldaar handmatig voorouders te traceren. De oudste directe voorouder met de naam Kok, die mijn oom vond, was geboren in 1779. Hij trouwde Trientje Glim uit Loppersum (Groningen). Mijn oom kwam niet verder dan Frederik Kok (geboren in 1779). Of hij was geboren te Amersfoort of in Hemfurth-Edersee (Hessen, Duitsland). Hij is er nooit achter gekomen helaas. De stamboom had ik al in mijn bezit. Na het overlijden van mijn vader ben ik via MyHeritage en internet verder gaan zoeken. Zo ontdekte ik, dat mijn verdere voorouders Koch heetten en inderdaad uit Hemfurth-Edersee, Hessen (Duitsland) kwamen.

2. Wat heeft u gevonden en hoe ver terug bent u gekomen?
Ik heb de broers en zusters gevonden plus ouders van Frederik Kok (Koch) tijdens mijn zoektocht in het Archief van Kassel (Hessen) een aantal jaren geleden. Ik ben gekomen tot 1694, en verder is het me helaas een raadsel.

3. Kunt u vertellen over een bijzondere ontdekking, ervaring of moment in uw onderzoek?
Mijn bezoek aan Hemfurth was nogal bijzonder. Zonder enige reservering voor een hotel kwam ik aan in Hemfurth en ging naar het eerste hotel die ik vond. De uitbaters van het hotel waren Nederlanders en ze vroegen me wat ik hier kwam doen. Ik vertelde ze over mijn onderzoek naar voorouders en ze zeiden direct, dat ze even iemand voor me gingen bellen die alles wist over de geschiedenis van Hemfurth en bewoners. Deze man kwam binnen een half uur en het gesprek was uiterst verrassend. Toen hij zijn achternaam noemde, ging bij mij een bel rinkelen. Om kort te gaan, hij was familie van me. Nog interessanter was het feit, dat Frederik Kok in Hemfurth geboren is en gewoond heeft in een huis, dat gebouwd was door zijn voorouders. Het is één van de oudste huizen nu in Hemfurth en het is er nog steeds. Zie hier de foto:

Geboortehuis van Frederik Kok te Hemfurth – Edersee Hessen (Dld), het middelste huis.

Ik heb met hem het huis bezocht. Hij vertelde me dat hij een vriend had in Hemfurth, die alles wist over de bewoners en hij zou hem bellen. De volgende dag ontmoette ik hem en wat bleek? Hij was de maker van het Ortssippenbuch van Hemfurth, waarin alle families waren vertegenwoordigd. Wat schetst mijn verbazing? Ook hij was familie van me.

4. Wat is uw doel bij het onderzoeken van de familiegeschiedenis? Wat brengt het u?
Het doel is om verder onderzoek te doen van de vader van Frederik Kok. Ik zit vast en kom maar niet verder. Johann Stephan Koch is geboren in 1694. Waar wordt niet gezegd en volgens research van mijn kant is hij nergens bekend in Duitsland. Ik denk , dat hij geboren is in Elsas-Lotheringen , wat toendertijd behoorde aan Frankrijk. Begin 1700 zijn veel Hugenoten gevlucht vanuit Frankrijk naar Duitsland en denk dat zij daartoe behoorden. Mijn doel is om de gehele stamboom te schenken na mijn overlijden aan mijn familieleden en aan het Archief van Groningen, Loppersum en Hemfurth. Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd geweest in mijn familiegeschiedenis en het geeft me een fijn gevoel dit allemaal uit te werken via MyHeritage tijdens mijn pensionering.

5. Wat zijn de reacties van uw familie? Zijn de familieleden betrokken bij het onderzoek, of bijvoorbeeld actief lid van uw familiesite?
De reacties van mijn familieleden zijn leuk en waarderen mijn stamboom. Ze zijn allemaal lid van mijn website. Ook mijn ex-schoonzus is lid en heeft me eigenlijk gestimuleerd lid te worden van MyHeritage. Zij heeft ongeveer 140.000 namen en we hebben wekelijks telefonisch contact over de stamboom.

Van links naar rechts: mijn moeder, mijn broer Roel, ikzelf en mijn vader.

6. Waarom zou u anderen aanbevelen, ook hun familiegeschiedenis te ontdekken?
Ik heb zeker ook anderen gestimuleerd hun stamboom te maken via MyHeritage en dat lukte veelal. Ik raad alleen MyHeritage aan, want ik ben meer dan tevreden met het programma en de professionele aanpak en hulp van MyHeritage medewerkers.

7. Welke tips heeft u voor anderen die hier ook mee bezig zijn?

 1. Kies MyHeritage en geniet zoals ik van mijn stamboom.
 2. Bij het invullen van een echtgenote graag haar meisjesachternaam invullen. Anders wordt het zoeken naar personen bemoeilijkt als de stamboom nogal groot is.
 3. Persoonlijk zet ik alléén alle directe voorouders in mijn stamboom met hoofdletters.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • H.Wiebenga


  augustus 17, 2017

  In het jaar 50 van de vorige eeuw ben ik begonnen met mijn familie onderzoek. Dat kwam neer op brieven schrijven naar diverse gemeenten in Friesland en Groningen met lang wachten voor dat een reactie kwam. Gelukkig was er een oom (broer van mijn vader) die hetzelfde deed.
  Als je voor eerst niet verder kwam dan alles nog eens nazien of iets misschien verkeerd was genoteerd.
  Op gegeven moment jaren later kregen wij via “Tresoar” Leeuwarden enorm veel informatie van ons geslacht Wiebenga (ook geschreven: “Wiebinga-Wijbenga-Wijbinga-Wybenga-Wybinga”). Bovendien zijn onze geslachten gelieerd aan die van”Wijmenga-Wijmingai”.
  Tresoar is mijn schatkamer voor familie onderzoek. Daar heb ik voorlopig de oudste voorvader
  Driewes Meint (geboren in 1550) gevonden.
  Geduld is een grote zaak, neem daarom niet klakkeloos over wat iemand heeft gevonden na veel zoekwerk, maar neem de moeite om zelf te onderzoeken!