DNA lost een mysterie op en verbindt een familie

Reacties0

Susie W. is 39 jaar en gebruikt MyHeritage sinds december 2015. Ze werd door haar moeder in Papoea-Nieuw-Guinea opgevoed. Ze is nu getrouwd en heeft zes kinderen. In haar jeugd had Susie altijd het gevoel dat ze er anders uitzag en zich anders gedroeg dan haar broers en zussen. Ze vroeg haar moeder naar haar afkomst maar haar moeder vertelde altijd dat Susie op haar grootmoeder leek, die ze nooit had ontmoet.

Susie, 4 maanden oud, met haar moeder

In 1994 vertelde haar opa haar de waarheid. Susie was toen 16. Ze had altijd al gedacht dat ze van een andere vader was maar ze was toch geschokt en boos. Ze confronteerde haar moeder met het verhaal en die bevestigde dat Susie het resultaat was van een vluchtige ontmoeting met een onbekende. Susie had geen naam of land als aanknopingspunt. De enige informatie die haar moeder haar kon geven, was dat het een Amerikaanse toerist was die voor de lutherse zending werkte.

Susie zocht jarenlang naar meer informatie over haar biologische vader. Ze liet geen middel onbeproefd en vroeg iedereen die maar iets kon weten naar aanwijzingen. Maar niemand wist iets anders over haar vader. Ze liep tegen een muur op en raakte volledig ontmoedigd. Na een inspannende en stressvolle zoektocht besloot ze het zoeken op te geven.

Jaren later, nadat ze een DNA-test had laten uitvoeren, vond Susie eindelijk een paar antwoorden over haar biologische vader.

Toen ze in 2014 voor het eerst over DNA-tests hoorde, was ze verbaasd dat iemand met uitsluitend een DNA-monster familieleden kan opsporen. Ze besloot het ook te proberen. De resultaten bevestigden dat haar vader voornamelijk uit Noordwest-Europa afkomstig was. Verrassend was, dat alle nabije matches Brits waren.

Toen mijn resultaten in oktober 2015 online stonden, stond me een verrassing te wachten! Ik meldde me bij mijn account aan en zag een lijst met volmaakte vreemden die verre neven en nichten van me waren. Voor de allereerste keer wist ik dat mijn biologische vader uit Europa kwam.

Susie was blij maar nog niet tevreden. Ze had geen idee hoe ze nu verder moest en hoe ze meer informatie over haar vader kon krijgen aan de hand van haar DNA-matches. Maar ze besloot dat ze niet van plan was om te stoppen. Ze zocht online verder en vond als snel MyHeritage.

Ik voelde aan mijn water dat ik iets bij MyHeritage zou vinden, dus ik schreef mezelf in en begon met het doorzoeken van historische gegevens. Op de website van MyHeritage stuitte ik op de link “Huur een onderzoeker in”.

Ze schakelde Legacy Tree Genealogists in als partner voor haar zoektocht, in de hoop zo voortgang te boeken. De onderzoekers stuurden haar als eerste stap geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van haar DNA-matches, en resultaten uit de Britse volkstellingen. Aan de hand daarvan kon worden bepaald dat het afstammelingen waren van Charles A. en Louisa V. uit Grays Thurrock in het Engelse graafschap Essex. Ze concludeerden dat Susie waarschijnlijk ook van Charles en Louisa afstamt.

Een afstammeling van Charles en Louisa deelde DNA met Susie op haar X-chromosoom. Aangezien de genetische nicht geen voorgeslacht uit Papoea-Nieuw-Guinea had, werd ervan uitgegaan dat het DNA dat ze met Susie deelde op het X-chromosoom van de vaderlijke lijn voorkwam. Dientengevolge stamde Susie van Charles en Louisa af via haar grootmoeder van vaderskant. De grootmoeder van Susie was een kleindochter van het paar.

Eén van Susies andere nauw verwante genetische nichten deelde geen DNA met Susies andere familieleden. Ze had echter slechts één afstammingslijn vanuit Engeland. Charles P. en zijn vrouw Mary werden gevonden als de waarschijnlijke voorouders van de nicht.

Toen er twee echtparen in kaart waren gebracht die waarschijnlijk voorouders van Susie waren, werden de nazaten van die paren opgespoord. Het team zocht naar huwelijken en relaties tussen de nakomelingen van de twee gezinnen. Het bleek dat een kleindochter van Charles en Louisa getrouwd was met een kleinzoon van Charles en Mary P.  Dit echtpaar had twee zonen, die allebei Susies vader hadden kunnen zijn!

Susie was in de zevende hemel. Ze nam contact op met een van de zonen en zijn dochter en ontdekte dat die zoon Papoea-Nieuw-Guinea nooit had bezocht. Maar zijn broer wel! Er werd contact opgenomen met een onderzoeker van Legacy Tree Genealogists in Australië om de immigratiepapieren van die broer op te sporen. Uit die papieren kwam naar voren dat de oudste broer een dochter had die in Queensland in Australië woonde.

in januari 2017 nam Susie contact op met haar halfzuster. Haar zus was blij verrast. Ze wisselden foto’s en gegevens uit. De halfzus kon niet geloven hoeveel Susie op hun vader lijkt. De twee maakten een afspraak.

De ontmoeting was heel emotioneel. Het klikte meteen en we hebben urenlang gepraat. Het was alsof we elkaar al eeuwen kenden. Het was een raar gevoel, elkaar voor het eerst in 40 jaar omarmen, allebei met tranen van vreugde.

De verwantschap tussen Susie en haar vader is inmiddels bevestigd door een MyHeritage DNA-test. Ze hebben contact gehad en Susie hoorde dat ze ook nog een andere andere halfzus had.

Onze levens zijn veranderd nu we weten dat we familie zijn. Het is zo fijn om samen met onze kinderen nieuwe herinneringen op te doen. De kinderen van mijn oudere zus vinden het heel leuk om met mij en mijn kinderen om te gaan. En dat is omgekeerd hetzelfde. Wij verheugen ons op een grote familiereünie in de nabije toekomst.

Chris en zijn dochters

Toen ze met haar onderzoek begon, zocht Susie naar informatie over haar herkomst om een punt achter het verleden te kunnen zetten.

Het resultaat was dat mijn bevindingen tot iets moois leidden. Mijn vader aanvaardde me als zijn dochter. Ik kreeg twee nieuwe zusters, een nicht en een neef. En ik ken nu ook de namen van mijn grootouders, overgrootouders en betovergrootouders.

Susie heeft na een zoektocht van meer dan twintig jaar eindelijk gevonden wat ze zocht.

Ik heb mijn familie gevonden en kon met hulp van MyHeritage en hun onderzoekspartner Legacy Tree Genealogists eindelijk een bladzijde uit mijn verleden omslaan. MyHeritage DNA Matching is geweldig, omdat het overzicht over je herkomst heel duidelijk en gemakkelijk te begrijpen is. De DNA-matches zijn ook bruikbaar en je kunt erdoor bladeren. Bovendien beschikken ze over miljarden historische gegevens om dieper in je familiegeschiedenis te duiken.

Ik zou tegen iedereen met losse eindjes in zijn leven willen zeggen: geef de hoop nooit op! Waar een wil is, is een weg.

Hebt u er ook over nagedacht om onbekende familieleden op te sporen? Of is het u gelukt om mensen te vinden? Deel uw verhalen met ons in de reacties hieronder.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd