Nieuw: eenvoudiger navigeren in de lijst met DNA-matches

Nieuw: eenvoudiger navigeren in de lijst met DNA-matches

Bij MyHeritage hechten we veel waarde aan de feedback van onze gebruikers. We luitsteren goed naar de gemeenschap om de best mogelijke ervaring in het onderzoek naar familiegeschiedenis te bieden. Vandaag brengen we twee nieuwe functies uit waar onze gebruikers ons in februari tijdens de RootsTech-conferentie in Utah om hebben gevraagd.

Deze functies maken het navigeren in de lijst met DNA-matches gemakkelijker. Met dank aan onder anderen Judy Russell! Na belangrijke updates en verbeteringen in ons matchingproces in januari 2018, ontvangen MyHeritage DNA-gebruikers 10 keer zoveel matches als voorheen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat er nu vraag is naar eenvoudigere manieren om met deze informatie om te gaan en er optimaal gebruik van te maken.

Nieuw: naar een pagina springen

Met deze functie kunt u handmatig het gewenste paginanummer in de lijst met DNA-matches opgeven. Als u geïnteresseerd bent in DNA-matches die niet op de eerste pagina’s van uw enorme lijst met DNA-match staan, dat hoeft u vanaf nu niet meer één voor één door de pagina’s te klikken. Geef in het veld “Ga naar pagina” het gewenste paginanummer op en druk vervolgens op “Enter”.

Nieuw: meer DNA-matches per pagina weergeven

Standaard worden er op iedere pagina van de lijst met DNA-matches 10 DNA-matches weergegeven. Nu kunt u in de rechterbenedenhoek van uw lijst met DNA-matches “25” of “50” selecteren om dat aantal matches per pagina weer te geven.

Geoefende gebruikers zullen zo gemakkelijker met de lijst kunnen werken maar de pagina’s zullen langzamer laden. Merk op dat u de volledige lijst met DNA-matches ook kunt exporteren en buiten MyHeritage kunt bekijken, bijvoorbeeld in een spreadsheetprogramma. Zie onze eerdere blogpost voor meer informatie.

Correctie: verwantschapsschattingen voor verre verwanten

We hebben op basis van gebruikersreacties een correctie aangebracht in de mogelijke verwantschapsband tussen DNA-matches die in de verte met elkaar verwant lijken te zijn.

Vroeger werden sommige DNA-matches met relatief weinig gedeeld DNA weergegeven als “3e neef/nicht – 5e neef/nicht”. Dit was verwarrend, omdat sommige van die matches inderdaad duidden op een 3e, 4e en 5e neef of nicht, terwijl andere matches een zeer lage cM-waarde voor gedeeld DNA hadden en dus verder verwant waren. Nu worden matches met verre verwanten weergegeven als “3e neef/nicht – verre neef/nicht”. Dat is juister omdat het in werkelijkheid ook om uw 6e of 7e neef of nicht zou kunnen gaan. Dergelijke matches worden vaak aangeduid als niet of redelijk betrouwbaar, dus er kunnen fout-positieve resultaten tussen zitten. Deze correctie is met terugwerkende kracht ook toegepast op bestaande matches. Het is een belangrijke aanpassing, waardoor u matches die waarschijnlijk een 5e neef of nicht van u zijn beter kunt scheiden van mogelijke verdere verwanten.

Tot slot

We hopen dat u veel plezier hebt van deze slimme oplossingen om efficiënter door uw lijst met DNA-match te navigeren. Als u nog niet alle tools voor genetische genealogie tot uw beschikking hebt, kunt u vandaag nog een MyHeritage DNA-testkit bestellen of de DNA-gegevens van een andere tester uploaden, zolang dat nog gratis is.