11 bezienswaardigheden om in het kader van MyHeritage LIVE 2019 te bezoeken

Hebt u uw kaarten voor MyHeritage LIVE 2019 al geboekt? MyHeritage LIVE 2019 is onze tweede jaarlijkse gebruikersconferentie, die van 6 tot en met 8 september 2019 in Amsterdam zal plaatsvinden. Voor de lezingen en workshops is een indrukwekkende line-up van wereldberoemde genealogen en experts aangetrokken, dus MyHeritage LIVE 2019 belooft een onvergetelijk weekend te worden.

Schrijf u nu in voor MyHeritage LIVE en profiteer van de vroegboekkorting!

MyHeritage LIVE 2019 is natuurlijk al reden genoeg om in september naar Amsterdam te komen, maar de stad zelf biedt zoveel fascinerende historische bezienswaardigheden en indrukwekkende attracties dat alle genealogen er aan hun trekken zullen komen.

Amsterdam was in de dertiende eeuw niet meer dan een vissersdorpje maar groeide tijdens de Gouden Eeuw uit tot een van ’s werelds belangrijkste steden op het gebied van financiën en de diamanthandel. De zeventiende eeuw was een woelige periode waarin het keizerlijke Spanje religieuze intolerantie preekte. Amsterdam was een veilige haven voor mensen die op de vlucht waren voor armoede en vervolging, zoals Spaanse en Portugese joden en hugenoten uit Frankrijk. De rijke geschiedenis van de stad kan worden ervaren in de prachtige wijken, adembenemende architectuur en monumentale museums.

Hieronder volgt onze lijst met 11 topattracties om in het kader van MyHeritage LIVE 2019 te bezoeken.

1. Het Stadsarchief Amsterdam

Amsterdam City Archives

Stadsarchief Amsterdam

Het Stadsarchief Amsterdam is het grootste stadsarchief ter wereld. De collectie omvat miljoenen kaarten, tekeningen, foto’s, handgeschreven documenten en audio- en videobestanden. Ook als uw familiegeschiedenis u niet met Nederland verbindt, is het archief een must voor geschiedenisfanaten. De belangrijkste documenten over de geschiedenis van de stad zijn er te vinden. Te denken valt aan het proces-verbaal in verband met de diefstal van de fiets van Anne Frank, waarover ze in haar dagboek schrijft, en documenten over de begrafenis van Rembrandt.

2. Het Anne Frank Huis

Anne Frank House, Prinsengracht 263-267, 1016 GV Amsterdam, Netherlands

Anne Frank Huis, Prinsengracht 263-267, 1016 GV Amsterdam

Anne Frank woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Haar dagboek werd een van bekendste memoires over de Holocaust. In het Anne Frank Huis – een van de vele fascinerende historische musea in de stad – kunt u haar onderduikadres en haar originele dagboek bekijken.

3. De grachtengordel

Photo from an Amsterdam Canal Tour [Credit: Peter K Burian]

Foto van een rondvaart door de grachten [Bron: Peter K Burian]

De prachtige Amsterdamse grachten zijn een testament van de Gouden Eeuw in de stad. Ze werden gegraven om de groeiende bevolking van de stad te huisvesten en het vervoer, de handel en het waterbeheer efficiënter te maken. Maak een rondvaart door de grachten of wandel er gewoon langs en geniet van de pittoreske bezienswaardigheden van de schilderachtige oude gebouwen en bruggen. Houdt stil bij een van de vele restaurants, winkels en museums die u tegenkomt.

4. Rijksmuseum

Cyclists in front of the Rijks Museum in Amsterdam

Fietsers voor het Rijksmuseum in Amsterdam

Nederland schonk de wereld enkele van de beroemdste kunstschilders aller tijden, zoals Vermeer, Rembrandt en Van Gogh. Het Rijksmuseum is het grootste kunstmuseum van het land met 8000 werken uit de periode 1200-2000, waaronder enkele meesterwerken van Rembrandt, Hals en Vermeer.

Het museum is ook een van de weinige museums ter wereld met een speciale onderdoorgang voor fietsers, een getuige van de fietscultuur. Amsterdam is fietsstad nummer één ter wereld, dankzij de goed ontwikkelde fietsinfrastructuur uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

5. Van Gogh Museum

Van Gogh, Self portrait. The Van Gogh Museum, Amsterdam

Van Gogh, zelfportret, Van Gogh Museum, Amsterdam

Het Van Gogh Museum huisvest ’s werelds grootste collectie van het werk van de kunstenaar, waaronder 200 schilderijen, 500 tekeningen en zelfs een deel van zijn correspondentie. Het museum ligt naast het Rijksmuseum.

6. Tulpen

Tulip Island at Vondelpark

Tulpeneiland in het Vondelpark

De tulp wordt gezien als de nationale bloem van Nederland en er zijn overal in Amsterdam tulpen te vinden. September is de laatste maand van de tulpenpresentatie die ieder jaar op het Tulpeneiland in het Vondelpark is te zien, op slechts 15 minuten lopen vanaf het Rijksmuseum. U kunt ook de Bloemenmarkt bezoeken, de enige drijvende bloemenmarkt ter wereld, gelegen aan het Singel in de grachtengordel van Amsterdam.

Bloemenmarkt, the world’s only floating flower market

Bloemenmarkt, de enige drijvende bloemenmarkt ter wereld

7. Oude Kerk

Oude Kerk, the oldest standing building in Amsterdam

De Oude Kerk

Amsterdam biedt, zoals elke zichzelf respecterende duizend jaar oude stad, een scala aan bouwstijlen uit verschillende perioden, zoals de middeleeuwen, de renaissance en de moderne tijd. De Oude Kerk is zo’n architectonisch juweeltje. Aan de kerk is gebouwd sinds 1213 en het is daarmee het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam. De eeuwenlange renovaties en architectonische veranderingen zijn een bewijs van de rijke geschiedenis van dit bouwwerk. Het dak van de Oude Kerk is het grootste middeleeuwse houten gewelf van Europa en staat bekend om zijn mooie akoestiek. De vloer bestaat volledig uit grafstenen, aangezien de kerk oorspronkelijk op een begraafplaats was gebouwd. Tot 1865 zijn er nog Amsterdammers in de kerk begraven.

8. De Jordaan

Old world charm abounds in the Jordaan neighborhood

De charme van vroeger is overal aanwezig in de Jordaan

Loop terug in de tijd en verken de betoverende gebouwen en smalle steegjes van een van de oudste buurten van Amsterdam. De Jordaan werd in de zeventiende eeuw gebouwd om de vele immigranten te huisvesten die vanuit onder meer Frankrijk, Engeland, Spanje en Portugal de stad overstroomden. Verdwaal in deze wijk vol antiekwinkels, kunstgalerijen en restaurants en geniet van de charme van de oude wereld.

9. De Dam

View of the Royal Palace in Dam Square

Vooraanzicht van het Paleis op de Dam

De Dam is meer dan alleen een stadsplein. Het is de plaats van de oorspronkelijke dam waar Amsterdam zijn naam aan ontleent. De dam werd in 1270 in de Amstel aangelegd en was bedoeld om de nederzettingen op de oevers met elkaar te verbinden. Vandaag de dag kunt u het plein bezoeken om de voorname gebouwen eromheen te bewonderen, zoals het Paleis op de Dam, het Nationaal Monument, de Nieuwe Kerk en nog veel meer.

10. De molens op de Zaanse Schans

Three Windmills at Zaanse Schans

Drie molens op de Zaanse Schans

Over de tulpen hebben we het al gehad … hoe zit het met de molens? Nederland staat bekend om het historische gebruik van windmolens. Een aantal daarvan kunt u bezoeken op de Zaanse Schans: een historische wijk net buiten Amsterdam, een korte treinrit vanaf het Centraal Station. Er zijn daar 8 historische molens en 7 musea te vinden.

11. De Nieuwmarkt

De Waag on the Nieuwmarkt, Amsterdam

De Waag op de Nieuwmarkt

De Nieuwmarkt is een historisch plein in de oude binnenstad van Amsterdam. Er werd daar al sinds de zeventiende eeuw een markt gehouden. Geniet van de dagverse producten die er verkrijgbaar zijn en breng dan een bezoek aan de Waag, een gebouw uit de vijftiende eeuw dat oorspronkelijk een poort was in de stadsmuur van Amsterdam. Later werd het gebruikt als stadswaag, waar verschillende goederen werden gewogen. Tegenwoordig zijn er op de begane grond een café en een restaurant te vinden.

Als u uw kaarten nog niet hebt geboekt, is dit het juiste moment om dat alsnog te doen. September is de beste tijd om Amsterdam te bezoeken en het stadsgewoel op te snuiven. De temperaturen zijn er dan zeer aangenaam, vergelijkbaar met juni.

U kunt momenteel nog steeds gebruikmaken van onze vroegboekkorting!

Schrijf u nu in voor MyHeritage LIVE!

Welke bezienswaardigheid zou u het liefst willen bezoeken? Laat het ons weten in de reacties hieronder!