Fijne Vaderdag! Waar komt Vaderdag eigenlijk vandaan?

Fijne Vaderdag! Waar komt Vaderdag eigenlijk vandaan?

Vaderdag, een dag speciaal om alle vaders en vaderfiguren te bedanken en in het zonnetje te zetten. Het is een traditie die al jaren bestaat in de Nederlandse cultuur. Elk jaar, op de derde zondag van juni, worden vaders verwend met cadeautjes, ontbijt op bed en liefdevolle attenties, maar waar komt deze traditie nou eigenlijk vandaan en hoe is het door de jaren heen in Nederland geëvolueerd? Wij gingen terug in de tijd en onderzochten de geschiedenis van Vaderdag in Nederland en ontdekten we hoe deze speciale dag zich heeft ontwikkeld.

De Oorsprong van Vaderdag.

De oorsprong van Vaderdag ligt in de Verenigde Staten. Het idee werd voor het eerst geopperd door Sonora Smart Dodd in 1909. Ze wilde haar vader, een veteraan van de Amerikaanse Burgeroorlog, die als alleenstaande vader zes kinderen heeft grootgebracht, eren. 

De eerste officiële Vaderdag werd gevierd op 19 juni 1910 in Spokane, Washington. Het idee sloeg aan en verspreidde zich geleidelijk door de Verenigde Staten. 

In 1972 werd Vaderdag daar een officiële feestdag.

De Introductie van Vaderdag in Nederland

Vaderdag werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw in Nederland geïntroduceerd, grotendeels geïnspireerd door de Amerikaanse traditie. Het duurde echter wel wat langer voordat de viering echt populair werd in ons land. De Nederlandse samenleving was in die tijd nog vrij traditioneel en het idee van het vieren van vaders was dan ook erg nieuw en ongebruikelijk.

Vaderdag in de Jaren Vijftig en Zestig

In de jaren vijftig en zestig begon Vaderdag in Nederland aan populariteit te winnen. Winkeliers speelden een grote rol in het promoten van deze dag, waarbij zij speciale Vaderdag acties en aanbiedingen introduceerden. Net als Moederdag, werd Vaderdag een gelegenheid voor gezinnen om hun waardering te tonen door middel van cadeaus en speciale attenties. Het ging vaak om praktische cadeaus zoals scheerproducten, stropdassen en gereedschap.

Modernisering en Commercie

In de latere decennia, vooral vanaf de jaren tachtig, werd Vaderdag steeds commerciëler. De invloed van reclame en de detailhandel zorgde ervoor dat de viering steeds populairder werd. Naast de traditionele cadeaus begonnen gezinnen ook creatieve en persoonlijke geschenken te geven. Kinderen maakten knutselwerkjes op school en er werden speciale Vaderdag ontbijtjes georganiseerd.

Vaderdag Vandaag de Dag

Vandaag de dag is Vaderdag een goed gevestigde traditie in Nederland. Het is een dag waarop vaders in het zonnetje worden gezet en gezinnen bijeenkomen om deze dag te vieren. Hoewel de commerciële aspecten van de dag nog steeds aanwezig zijn, blijft de kern van de viering onveranderd: het tonen van waardering en liefde voor vaders en vaderfiguren. 

Vaderdag is meer dan alleen een gelegenheid voor cadeaus. Het is een dag om de belangrijke rol van vaders in het gezin te erkennen en te vieren. Het is een moment om stil te staan bij de onvoorwaardelijke liefde, steun en zorg die vaders bieden. 

In de wereld van nu, waar families alle kanten opgaan en iedereen zijn eigen ding doet, is het nog steeds erg belangrijk om vaders op Vaderdag in het zonnetje te zetten. 

Mocht je nog geen Vaderdag cadeau hebben, geef je vader een DNA test cadeau en kom achter de familiegeschiedenis van je vader! 

Tags: