MyHeritage LIVE Amsterdam: sprekers in de spotlights

MyHeritage LIVE Amsterdam: sprekers in de spotlights

Begin september is het zover! MyHeritage LIVE, ons tweede gebruikersevenement vindt plaats van vrijdag 6 t/m 8 september 2019 in het Hilton, Amsterdam. Gezien het programma belooft dit wederom een zeer interessante en ook gezellige editie te worden!

Boek nu uw ticket voor MyHeritage LIVE!

MyHeritage Live 2019 biedt een goed gevuld programma: het bestaat uit drie verschillende tracks waaruit de deelnemers kunnen kiezen. Er is een track gewijd aan genealogie, een DNA-track en een track met praktijkworkshops. Er worden presentaties gehouden door ervaren stafmedewerkers van MyHeritage.

Daarnaast bevinden zich onder de sprekers bekende experts uit Nederland en daarbuiten op het gebied van genealogisch onderzoek en DNA. In dit blog stellen wij twee sprekers aan u voor: Maarten Fornerod en Denie Kasan. Beiden zullen deelnemen aan de panelsessie op zaterdag 7 september: ‘Researching Dutch Family History around the world.’

Maarten Fornerod

Maarten Fornerod is expert op DNA gebied en als Associate Professor werkzaam aan het ErasmusMC te Rotterdam. Daarnaast is hij verbonden aan de Indische Genealogische Vereniging. De IGV is er voor iedereen die zijn of haar Indische familiegeschiedenis wil ontdekken d.m.v. genealogisch onderzoek. De IGV heeft zich ontwikkeld tot een instelling die mede richting geeft aan genealogisch onderzoek in Nederlands-Indië, het Caraïbisch gebied en Zuid-Amerika. Daarbij ligt het zwaartepunt op Nederlands Oost-Indië. Ook is de IGV actief in het indexeren van digitaal beschikbare archieven. Een nieuw speerpunt is het gebruik van DNA onderzoek als hulpmiddel of startpunt bij Indisch genealogisch onderzoek.

‘DNA onderzoek voor genealogie en interesse voor de eigen afkomst wint aan terrein’, licht Maarten toe. ‘Het DNA, het erfelijk materiaal, kan vaak meer vertellen dan archiefonderzoek alleen. DNA onderzoek wordt helemaal interessant wanneer mensen met zeer gemengde afkomst worden getest, zoals het geval is bij Indische Nederlanders. Vaak bevat het DNA van mensen met een Indische achtergrond een grote diversiteit aan etnologische sporen, afkomstig uit bijvoorbeeld China, Zuid-Europa, Afrika en uiteraard ook West-Europa en Indonesië zelf. Kortom, DNA-onderzoek biedt veel nieuwe mogelijkheden en inzichten. Zo heb ik mijn autosomale DNA opgesplitst in wat ik van mijn vader en Moeder heb gekregen. Mijn vader is Indo-Europees, terwijl mijn moeder Drentse roots heeft. Mijn moeders DNA is voor bijna honderd procent Europees, terwijl mijn vaders DNA voor 70% uit Azië komt, en 30% uit Europa. Dat blijkt ook uit mijn stamboomonderzoek. Maar een verrassing bijvoorbeeld is een duidelijk stuk Chinees DNA. Dat heb ik uit archieven nog niet kunnen documenteren, hoewel er oude familieverhalen zijn over een Chinese voormoeder.’

Denie Kasan

Denie Kasan is een ervaren genealoog uit Nederland die is gespecialiseerd in Surinaamse familiegeschiedenis. Hij is bedreven in archiefonderzoek waarbij hij anderen helpt bij het vinden van informatie over hun voorouders. Daarnaast houdt hij zich bezig met het transcriberen van registers, om deze beter toegankelijk te maken, vooral voor geïnteresseerden die in het buitenland wonen, en voor wie niet in de gelegenheid is om een archief te bezoeken. Ook schrijft hij zijn eerste boek; de familiegeschiedenis van de familie Samson.

Gezien zijn achtergrond wekt het geen verbazing dat de liefde voor genealogie bij Denie al zeer vroeg is begonnen. ‘Mijn familie-roots zijn zeer gemêleerd. Van vaders kant komen we uit Indonesië. Van moeders kant zijn er Afrikaanse, Joodse en Europese wortels te vinden. Kortom, mijn voorouders komen uit allerlei continenten. Daarom ben ik al van jongs af aan gefascineerd door familiegeschiedenis’, licht Denie zijn passie toe. Denie is van mening dat het voor iedereen belangrijk is zijn of haar roots te kennen. ‘Weten waar je vandaan komt, geeft richting en een anker in je eigen leven’, aldus Denie Kasan.

MyHeritage LIVE is een must voor alle liefhebbers van genealogie en DNA-onderzoek. Grijp deze unieke kans om erbij te zijn in Amsterdam! Voor een overzicht van alle sprekers en het boeken van uw ticket, ga naar de website van MyHeritage LIVE. We verwelkomen u graag in september!