Irma Karczewski ontvangt een mooi cadeau voor haar 99ste verjaardag: haar familie

Irma Karczewski ontvangt een mooi cadeau voor haar 99ste verjaardag: haar familie

Irma is vlak na de Eerste Wereldoorlog in Duitsland geboren. Ze werd opgevoed door haar tante. Na de Tweede Wereldoorlog wist ze als jonge moeder uit Oost-Duitsland te ontsnappen. Ze emigreerde snel daarna met haar vier kinderen naar Noord-Amerika, waar ze sindsdien woont. Tegenwoordig woont ze in Californië.

Irma zocht meer dan 60 jaar lang tevergeefs naar haar biologische familie. Maar toen deed haar kleindochter een MyHeritage DNA-test en vond ze haar verloren gewaande broer terug. Ze kon haar 99ste verjaardag samen met haar familie vieren, maar eveneens met haar pas ontdekte achterneef Franz, die als verrassing vanuit Duitsland naar Californië was gekomen. Het eerste verre familielid dat Irma in meer dan een halve eeuw had ontmoet.

Bekijk hun emotionele reünie hier:

Irma’s kleindochter Christa, de genealoge van de familie, besloot om zowel een stamboom op MyHeritage te bouwen als een MyHeritage DNA-test te doen. Toen haar DNA-resultaten binnenkwamen, ontdekte ze een in Duitsland wonende achterneef: Franz Friedrich.

Van links naar rechts: Irma’s kleindochter Christa, Irma’s dochter Angelique Vrooman en Irma

Van links naar rechts: Irma’s kleindochter Christa, Irma’s dochter Angelique Vrooman en Irma

Franz had ook onderzoek gedaan naar zijn familiegeschiedenis. Hij wilde weten wat er waar was van het gerucht dat zijn overgrootvader nog een kind had: een broer of zus van Werner, de grootvader van Franz. Nadat hij contact met Christa had gekregen, kocht Franz een MyHeritage DNA-test voor Werner. Christa deed hetzelfde voor haar grootmoeder Irma. De resultaten bevestigden wat ze hadden afgeleid uit een vergelijking van hun aantekeningen: Werner is de broer van Irma. Na 80 jaar van elkaar gescheiden te zijn geweest, hadden ze elkaar eindelijk gevonden.

“Ik kon het niet geloven”, zegt Irma.

“Ik dacht dat we helemaal geen familie hadden”, zegt Irma’s dochter Angelique. “Ik voelde me daardoor behoorlijk misdeeld.”

Ze begonnen elkaar via Skype te bellen. “Ik had niet gedacht dat ik hem in mijn leven ooit nog zou zien”, vertelt Irma.

“We haalden mijn moeder hierheen en nodigden als verrassing Franz en zijn zussen uit”, zegt Angelique over het verjaardagscadeau. “De manier waarop mama reageerde, dat had ik niet kunnen dromen.”

“Toen ik hem die ochtend zag, ging ik bijna van mijn stokje”, zegt Irma. “Ik ben zo blij dat hij hier is.”

“Ik denk dat ze heel blij was om er nu achter te komen dat ze ook familie heeft”, zegt Angelique. “Ik hoorde hoe Franz haar vertelde: ‘Kijk, dat is je broer, en dat is de vrouw van je broer, en dat zijn je zusters.’ Mijn moeder zei: ‘Dit was het mooiste verjaardagscadeau ooit.’”

“MyHeritage was de factor die ons heeft herenigd met mensen die we totaal niet kenden”, besluit ze.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • evert Olthoff

    september 3, 2019

    Ow geweldig dat dit bestaat , kippenvel