MyHeritage helpt man om afstammeling van een familie op te sporen om het verleden te bespreken

MyHeritage helpt man om afstammeling van een familie op te sporen om het verleden te bespreken

MyHeritage stelt miljoenen gebruikers in staat om hun verleden te ontdekken en hun toekomst te bekrachtigen, en we hebben een rol gespeeld in vele ongelooflijke verhalen. Onlangs sprak een Duitse MyHeritage gebruiker, Thomas Edelmann, met ons en vroeg om hulp. Zijn motief? Om een lang verwachte verontschuldiging te maken. Vandaag delen we Edelmann’s verhaal, een ontroerend verhaal dat onlangs op CNN te zien was.

Thomas Edelmann werd meer dan 25 jaar na de nederlaag van Hitler door de geallieerden in Duitsland geboren en was op MyHeritage op zoek naar iemand die hij nooit had ontmoet en waarvan hij het bestaan niet wist. Hij was op zoek naar iemand die verbonden was met een verhaal dat helemaal teruggaat tot de jaren dertig van de vorige eeuw in nazi-Duitsland. Toen hij contact opnam met MyHeritage, legde Edelmann uit dat zijn grootvader, een man genaamd Wilhelm Edelmann, eigenaar was van een ijzerwarenwinkel die in de buurt van Noord-Beieren in Bad Mergentheim was gevestigd. Edelmann was als gepensioneerde geïnteresseerd in genealogie en gebruikte MyHeritage regelmatig om zijn eigen stamboom te bouwen.

Thomas Edelmann

Thomas Edelmann

Toen hij opgroeide, had Edelmann altijd al geruchten gehoord over het familiebedrijf. Hij had het vermoeden dat het bedrijf misschien wel joods was opgericht voordat het tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in beslag werd genomen. Door het blootleggen van de belastinggegevens van de nazi’s kon Edelmann dit recentelijk bevestigen. Het blijkt dat de joodse oprichters al in 1938 gedwongen waren het bedrijf te verkopen, na de Neurenberger wetten. In dezelfde documenten kon Edelmann de naam van de oorspronkelijke eigenaar vinden, een man met de naam Benjamin Heidelberger. Na deze ontdekking was Edelmann vastbesloten om de nakomelingen van deze man op te sporen om zich te verontschuldigen, wat ertoe leidde dat hij zich tot MyHeritage richtte voor hulp.

Hoe MyHeritage Thomas Edelmann hielp om contact te maken

De afgelopen jaren heeft MyHeritage een belangrijke rol gespeeld in een reeks van genealogische doorbraken. Toen een lid van ons supportteam aan de telefoon was met Edelmann, vertelde Edelmann over zijn zoektocht. Hij werd emotioneel geraakt en gaf het verhaal vervolgens door aan het onderzoeksteam van ons bedrijf. Toen ze het verhaal zelf hoorden, waren onze onderzoekers vastbesloten om Edelmann te helpen bij zijn zoektocht naar de nakomelingen van Benjamin Heidelberger.

Op zoek naar informatie over Heidelberger en zijn familie, konden de onderzoekers van MyHeritage twee zeer belangrijke gegevens vinden: Heidelberger’s grafsteen in het noorden van Israël, en Heidelberger’s naturalisatieverslag uit Brits Mandaat Palestina. Met behulp van deze gegevens ging ons onderzoeksteam op zoek naar wat ze het beste kunnen: het opbouwen van een stamboom.

Grafsteen van for Benjamin en zijn vrouw

Grafsteen van for Benjamin en zijn vrouw

Na het opbouwen van Heidelberger’s stamboom met behulp van het platform, waren onze onderzoekers in staat om zijn levende nakomelingen te lokaliseren. Dit was geen makkelijke opgave, want het onderzoeksteam van MyHeritage had alleen de naam “Benjamin Heidelberger” om mee te werken.

Toch was het team met 12,7 miljard beschikbare records op MyHeritage hoopvol. Met een beetje hard werken en vernuft konden ze ontdekken dat Heidelberger een levende kleindochter had, een vrouw die ondertussen meer dan 80 jaar oud is genaamd Hanna, die in de buurt van Haifa, Noord-Israël woonde.

Uitreiken naar de nakomeling Hanna

Na het opsporen van Hanna heeft MyHeritage zich namens Edelmann tot haar gewend. Aanvankelijk gedroeg Hanna zich achterdochtig, maar ze werd opgewonden toen ze de reden hoorde waarom ze werd benaderd. Hanna bleek in de jaren tachtig de oorspronkelijke winkel van haar grootvader in Bad Mergentheim te hebben bezocht en had zelfs een foto van zichzelf voor de ingang.

Hanna buiten de winkel tijdens een bezoek aan Duitsland (Hanna in het midden) in de jaren tachtig (foto: Hanna Ehrereich).

Hanna buiten de winkel tijdens een bezoek aan Duitsland (Hanna in het midden) in de jaren tachtig (foto: Hanna Ehrereich).

Ze had ook een foto van de winkel van haar grootvader aan de muur gekaderd om haar, zo zei ze, dagelijks te herinneren aan de erfenis van haar familie.

Benjamin en zijn vrouw, Emma

Benjamin en zijn vrouw, Emma

Na een gesprek met het MyHeritage-team zei Hanna dat ze wist dat haar grootvader, Benjamin Heidelberger, door de nazi’s gedwongen was het pand te verkopen en dat het geld dat hij van de verkoop had gekregen, was gebruikt om Duitse uitreisvisa te kopen voor Benjamin, zijn vrouw Emma, en hun zoon (Hanna’s vader).

Edelmann wilde Hanna graag spreken en vroeg MyHeritage om een telefoontje tussen beide te faciliteren. Voor het telefoontje schreef Thomas het volgende aan Hanna:

“Ik geloof dat als mijn familie de onrechtvaardigheid die je grootouders ervaren hebben, steunde, het onze plicht is om daar rekening mee te houden en de verantwoordelijkheid op me te nemen om in ieder geval met je in contact te komen om te luisteren en te leren.

 Omdat ik deel uitmaak van de familie Edelmann wil ik de eerste stap zetten en naar u luisteren. Ik begrijp dat u er misschien niet veel baat bij heeft om met mij te praten. Maar met mijn begrip en de mogelijkheid om mijn kinderen en eventueel andere familieleden te leren over de impact van bepaalde historische beslissingen, kan dit hen helpen om betere beslissingen in hun leven te nemen.

Op dit moment is het politieke klimaat in ons land vergiftigd. Er is een nieuwe golf antisemitisme op komst. Ik wil er zeker van zijn dat in ieder geval mijn familie nooit meer verantwoordelijk zal zijn voor het onrecht dat anderen ervaren, maar in plaats daarvan zullen opkomen voor de zwakken”.

Na ontvangst van deze brief van Edelmann stemde Hanna ermee in om met hem te spreken en kort daarna sprak het paar meer dan 90 minuten lang. Tijdens dit telefoongesprek bespraken ze de verhalen van hun familie in het Duits. Het gesprek was ontroerend, volgens Hanna, die tegen MyHeritage zei: “Hij was erg ontroerd en zei dat hij zo blij was om het verhaal van mijn kant te horen – hij was bijna aan het huilen. Edelmann kon zijn eigen verontschuldigingen aanbieden voor het onrecht dat Hanna’s familie in nazi-Duitsland heeft aangedaan, een verontschuldiging die lang verwacht werd. De motivatie om deze verontschuldiging te maken was de reden dat hij MyHeritage wilde gebruiken om Hanna op te sporen en het is tegelijkertijd de reden waarom ons team heeft geholpen bij de zoektocht. Edelmann deelt dat hij diep ontroerd was door de oproep en dat de twee met elkaar in contact blijven – hij is zelfs van plan om in de toekomst naar Israël te reizen.

Ontdek uw verleden met MyHeritage

Dit verhaal is slechts een van de vele verhalen die MyHeritage gebruikers blootleggen en zo een grotere waardering voor de gebeurtenissen in de geschiedenis vormen.

We zijn blij dat we Edelmann hebben geholpen om contact te maken met iemand die hij zo onvermoeibaar heeft gezocht, en een vriendschap vormde die hij zich voor altijd kan herinneren. Het is ons een eer om zo’n cruciale rol te hebben gespeeld.

We hopen dat u geïnspireerd wordt om uw eigen familiegeschiedenis bloot te leggen en zo een waardering te vormen voor uw voorouders en de moeilijke tijden die zij hebben doorgemaakt. Welke verhalen zult u ontdekken op MyHeritage? Welke deuren ga je openen? We zijn hier om je te helpen erachter te komen!