We vierden oma’s 100ste verjaardag met een MyHeritage zondiagram van haar 140+ afstammelingen

We vierden oma’s 100ste verjaardag met een MyHeritage zondiagram van haar 140+ afstammelingen

Shimron Schiff uit Petah Tikva, Israël, is al sinds 2013 hobby-gewijs met genealogie bezig. Voor de recente viering van de 100e verjaardag van zijn grootmoeder zette hij zijn onderzoek om in een wel heel bijzonder cadeau. Zo schonk hij haar een zondiagram waarop elk van haar ruim 140 nakomelingen stonden vermeld. Hier is zijn verhaal.

Ik ben al sinds 2013 hobby-gewijs met genealogie bezig, toen ik erin slaagde om online wat informatie te vinden over een familielid in de familie van mijn vrouw. Op dat moment besefte ik dat ik eigenlijk niets wist over mijn eigen familiegeschiedenis. Mijn moeder was geïnteresseerd geweest in genealogie toen ze mijn leeftijd had, maar toen deelde ik haar enthousiasme niet. Ook op school had ik nooit een familiegeschiedenisproject hoeven te maken. Het enige wat ik wist, was waar mijn grootouders vandaan kwamen en de meisjesnaam van mijn grootmoeder. Dus begon ik met iedereen in mijn familie te praten en ging ik online op zoek naar stambomen op MyHeritage en Geni.

Ik stuitte op een aantal bijzonder boeiende familieverhalen. Uiteindelijk gaf ik twee lezingen over de Holocaust en schreef ik een aantal e-mails naar familieleden over mijn bevindingen. Al snel begon mijn familie me te benaderen om meer te weten te komen over onze familiegeschiedenis en zo groeide ik uit tot de genealogie-expert van de familie.

Het toeval wil dat we een erg hechte familie zijn die graag veel tijd met elkaar doorbrengt. Toen we een bijeenkomst planden om de 100ste verjaardag van mijn grootmoeder te vieren, leek dat ons het geschikte moment om onze indrukwekkende stamboom uit de doeken te doen.

Een zondiagram maken voor oma Ester

Mijn grootmoeder is een erg bijzondere vrouw. Ze kwam op bijna 17-jarige leeftijd naar Israël met helemaal niets, nadat ze haar hele directe familie in de Holocaust had verloren. In de daaropvolgende jaren stichtte ze een prachtige familie met meer dan 140 nakomelingen. Vandaag, 100 jaar oud, is ze nog steeds helder van geest, is ze volledig onafhankelijk, woont ze in haar eentje en kookt ze zelfs voor anderen. En als je haar uitnodigt voor een evenement voor een kleinkind of achterkleinkind, zorgt ze steeds dat ze erbij is! Ze heeft altijd alles voor haar familie gedaan, en daar plukt ze nu de vruchten van: haar nakomelingen wonen allemaal in de buurt, ze heeft altijd familie om zich heen, en die houden enorm van haar en bezoeken haar regelmatig.

Toen haar 100ste verjaardag naderde, opperde mijn nicht het idee om een poster te maken die onze volledige prachtige familie in beeld bracht. Ik stelde voor om er een te maken op MyHeritage, namelijk de zonnestamboom. Een zonnestamboom is een speciaal formaat van stamboom dat het hoofdpaar centraal plaatst en elke volgende generatie in een ring rond de vorige. Mijn neef was verantwoordelijk voor het verzamelen van foto’s van de hele familie – we kregen er een voor elk familielid! – en we controleerden alle namen. Mijn oma is de enige die zich alle namen en leeftijden kan herinneren en wat iedereen in het leven doet, dus dat was wel even werk voor ons!

We voegden alles toe aan de stamboom op MyHeritage en genereerden de grafiek… maar we wilden de grafiek al binnen een paar dagen kunnen aanpassen en afdrukken. Dus besloot ik Gilad Japhet, oprichter en CEO van MyHeritage, te schrijven om hulp te vragen. Ik had in het verleden met hem gecorrespondeerd over een Israëlische platencollectie. Tot mijn verbazing reageerde Gilad onmiddellijk. Wat een geweldige klantenservice. Zo’n snelle reactie had ik niet verwacht.

We drukten het zondiagram af op acryl plastic en voegden een vers uit de Bijbel toe over gezegend zijn om een betere toekomst te zien en kinderen en kleinkinderen geboren te zien worden. We hadden ook de foto’s van mijn grootmoeder en grootvader ietwat vergroot.

<em>De afgewerkte zonnestamboom compleet met Shimron’s aanpassingen</em>

De afgewerkte zonnestamboom compleet met Shimron’s aanpassingen

5 generaties vieren de 100e verjaardag van Ester

Voor de familiereünie hadden we een locatie in Noord-Israël geboekt. Iedereen kon erbij zijn. We brachten het hele weekend samen door en huurden een fotograaf om familiefoto’s te maken. Oma was als een beroemdheid in het middelpunt van dit alles.

5 generaties bijeen om de verjaardag van Oma Ester te vieren

Het zondiagram kreeg een ereplaats, vooraan in het midden van de receptiezaal. Iedereen was erg onder de indruk. Het was een opmerkelijke manier om de aanwezigen op de reünie te laten zien waar ze in de stamboom thuishoorden.

Ester bekijkt de zonnestamboom van haar nakomelingen. Een fantastische manier om een stamboom te presenteren op een familiereünie

We hadden ook een zandlopergrafiek afgedrukt om de voorouders van mijn grootmoeder een paar generaties terug te laten zien. Ik had de Photo Enhancer en MyHeritage In Color™ gebruikt om de foto’s van mijn oma’s ouders bij te werken en dat stelde ze erg op prijs.

Oma Ester bekijkt een zandlopertabel van haar voorouders

Tijdens het weekend gaf ik een lezing over de geschiedenis van mijn grootvaders kant van de familie. Het was een ideale gelegenheid om het publiek warm te maken voor genealogie en de volwassenen aan te moedigen hun eigen herinneringen te delen.

Het evenement was vooral belangrijk voor ons omdat al onze kinderen zo te zien kregen hoeveel onze grootmoeder voor ons allen betekent, en wat een bijzondere vrouw ze is. Ze kwamen meer te weten over haar leven en hoe ze het beste van zichzelf gaf aan anderen en hoe ze met haar familie omgaat. Het komt maar zelden voor dat kinderen een evenement bijwonen dat gericht is op de oudere generatie, en daarvan heb ik werkelijk genoten.

En wat het zondiagram betreft, die hangt nu boven de computer in haar studeerkamer, waar ze er elke dag van geniet.