Familiedag en de beste manier om familiegegevens te vinden voor uw stamboom

Familiedag en de beste manier om familiegegevens te vinden voor uw stamboom

Vandaag is het Familiedag! Dit wordt ook wel de Internationale dag van het Gezin genoemd. Deze dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties om wereldwijd het belang van familie en het gezin te benadrukken. De rol van de ouders is hierin onmisbaar. Ook grootouders en andere familieleden kunnen hier echter een grote rol in spelen. Want niet elk kind groeit bij zijn ouders en familie op.

Speciaal ter gelegenheid van Familiedag zoomen we hier in op hoe u via MyHeritage meer te weten kunt komen over uw familie.

Focus eerst op levende familieleden

Voor de eerste informatie bent u toch meestal afhankelijk van directe familieleden. Als u geen wettelijke namen heeft van uw opa en oma, komt u ook niet ver. Laat staan als u de namen van uw overgrootouders niet weet. Door de privacywetgeving en het vrijgeven van openbare archieven is het vaak zo dat de jongere generatie (nog) geen toegang heeft tot archieven van hun grootouders Vraag daarom altijd, zolang uw ouders en grootouders nog leven, naar de namen van hun ouders en grootouders. Zo komt u alweer een paar eeuwen verder terug in het verleden. Schroom ook niet om naar namen te vragen van ooms, tantes en neven en nichten. Wie weet vindt u via hun namen nog veel meer informatie.

Organiseer familiedag uitjes om informatie op te halen

Een live ontmoeting met uw familie is een ideale gelegenheid om meer informatie op te halen. Neem het voortouw en nodig uw familieleden uit voor een familiedag uitje of familiereünie. In een losse sfeer op een leuke locatie komen de gesprekken pas goed op gang! Wilt u inspiratie voor een familie bijeenkomst? Lees dan dit blog met tips voor een geslaagde dag. Wilt u nog meer relevante details ophalen bij uw familieleden, lees dan deze tips met goede vragen om aan uw familie te stellen. 

Gebruik volkstellingen en kiezerslijsten

Veel landen hebben periodieke volkstellingen om inzicht te krijgen in de bevolking. Gegevens uit volkstellingen bevatten nuttige informatie over uw voorouders en en hun gezinnen. Dit biedt u de mogelijkheid om hun woonplaats en gezinsverbanden ten tijde van de telling na te trekken. Wanneer uw voorouder uit huis ging en bijvoorbeeld gingen trouwen is daardoor makkelijk na te gaan. De betreffende informatie varieert van plaats tot plaats en van jaar tot jaar. Het kan details bevatten over namen van gezinsleden, leeftijden, geboorte- en woonplaatsen, beroepen en andere bezigheden, details over immigratie, nationaliteit, huwelijk, militaire dienst en nog meer.

Klik hier om te zoeken in de volkstellingen en kiezerslijsten op MyHeritage

Uit collectie Nederland, Bevolkingsregisters, 1810-1936. Dit record toont gegevens van het gezin waarin Vincent van Gogh opgroeide.

Uit collectie Nederland, Bevolkingsregisters, 1810-1936. Dit record toont gegevens van het gezin waarin Vincent van Gogh opgroeide.

Benut geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes

Geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes zijn van groot belang voor uw genealogisch onderzoek. Deze gegevens van de burgerlijke stand worden in het Engels aangeduid als ‘vital records’ of ‘BMD records’. Ze gelden als de meest betrouwbare bronnen in vergelijking met andere bronnen, omdat zij vrijwel altijd opgemaakt worden rond het moment waarop de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Deze documenten bevatten informatie zoals de datum en plaats van de gebeurtenis, namen van de ouders, beroep en het tijdige woonadres.

Niet alleen zult u bij het zoeken informatie aantreffen over het betreffende familielid: ook over andere verwanten bevindt zich vaak informatie in die documenten. Geboorte- en huwelijksaktes bevatten bijvoorbeeld ook de namen van de ouders en in echtscheidingsaktes treft u de namen van de kinderen aan. Klik hier om naar de MyHeritage collecties van geboorte-, huwelijks- en overlijdensgegevens te gaan.

Doe een MyHeritage DNA test

Soms is er een voorouder of zijn er meerdere voorouders die niet bekend zijn. Een DNA test van MyHeritage kan dan uitkomst bieden. Het testen van familieleden wordt sterk aanbevolen. Elk van uw familieleden heeft unieke DNA segmenten die samen uw familiegeschiedenis kunnen ontsluiten. Het testen van één of beide ouders stelt u in staat om aanvullende informatie over uw eigen DNA matches te krijgen. U kunt bijvoorbeeld uitvinden of een match via de vader of de moeder loopt. Het testen van ouders, kinderen, neven, nichten en andere verwanten is bovendien erg handig om meer verwanten te ontdekken en om meer uit te vinden over uw eigen matches. Omdat genetische overerving een willekeurige factor in zich heeft, kunnen uw kinderen andere resultaten krijgen dan u. Het vergelijken van uw resultaten kan u helpen om nog meer te weten te komen over uw afkomst. Klik hier om meer te leren over MyHeritage DNA. 

Koester uw familiegeschiedenis en leg uw stamboom nu online vast voor alle generaties die na u komen! Ze zullen u dankbaar zijn voor het bewaren van de familiegeschiedenis.