Een 100 jaar oud familiealbum teruggebracht naar man in Noorwegen
- Door MyHeritageNL


Vorig jaar trof Gilad Japhet, oprichter en CEO van MyHeritage, op een veiling in Israël een spectaculair oud familiealbum aan. Hij vroeg ons onderzoeksteam om de familie op te sporen aan wie het toebehoorde. Uiteindelijk hadden we de eer en het voorrecht om het album terug te bezorgen aan een levende afstammeling van de eigenaar.
Bekijk het volledige verhaal in de video hieronder, en lees verder voor meer details.
Het album was in leer gebonden, met bladgoud ingelegd op de kaft, en stond vol foto’s van elegant uitgedoste personen. De kledingkeuze wees er duidelijk op dat de afgebeelde mensen uit invloedrijke families kwamen.
Op de eerste pagina van het album was deze opdracht te lezen:
Aan Thorkild Gustav Hauge
Van Familien Ravn
Arendal 1903
Gilad is zelf een gepassioneerd genealoog en zag meteen dat dit een onbetaalbare familieschat was. Hij kocht het album en bezorgde het aan ons onderzoeksteam, met de vraag de familie van Thorkild op te sporen en een levende afstammeling te vinden aan wie we het album konden geven.
’Ik wist heel weinig over mijn familiehistorie’
Ons onderzoeksteam ging meteen aan de slag en spoorde al gauw een jonge man in Oslo op met de naam Max Emil Kørner. Toen we Max aan de lijn kregen, was hij wel erg verrast. Je krijgt niet elke dag een telefoontje waarbij je te weten komt dat er een 100 jaar oud album is gevonden dat aan je voorouder toebehoorde!
Voordat we contact met hem opnamen, zei Max dat hij maar weinig wist van zijn voorouders. Blijkbaar was er een breuk in zijn familie gekomen toen zijn grootmoeder was getrouwd met iemand die door haar familie niet werd goedgekeurd. Het enige dat Max zeker wist, was dat een van zijn overgrootouders van Deense afkomst was.
Onze Noorse country manager, Jeanette Sandsgaard, nam het album mee en leverde het persoonlijk bij Max thuis af.
Bij MyHeritage begrijpen we de kracht van oude foto’s om de jongere generaties een band te helpen scheppen met hun voorouders. Daarom ontwikkelen we voortdurend nieuwe hulpmiddelen om met oude familiefoto’s aan de slag te gaan en ze tot leven te brengen, zoals Deep Nostalgia™ en MyHeritage In Color™.
Hoe dit familiealbum in Israël terechtkwam, blijft een mysterie.
Thorkil Gustav Hauge was ongeveer 16 jaar oud toen hij het album van de familie Ravn in handen kreeg. Op de eerste pagina van het album staat een foto van de kerk van Arendal: een prachtige kerk gebouwd in neogotische stijl. De kerk werd ontworpen door Christian Fürst en ingehuldigd in 1888, slechts 5 jaar voor de datum die in het album staat.
De familie Ravn was niet verwant met de familie Hauge. Dr. Jacob Ravn (geb. 1847) en zijn zoon Trygve Angell Ravn (geb. 1853) komen echter ook in het album voor. Mogelijk waren zij vrienden van de familie?
Wie was Thorkild Gustav Hauge?
Thorkild Gustav Hauge (1887-1919) werd geboren in Arendal en gedoopt in de Tromøya kerk buiten Arendal in 1887. Hij en zijn broer Thomas waren de zonen van Niels Christopher Henrik Hauge (geb. 1842), die zelf de zoon was van Thomas Bryn (1782-1827), een van de auteurs van de Noorse grondwet. Thomas Bryn was advocaat, ambtenaar, en vertegenwoordigde de Uniepartij. Hij werd in 1827 in het Noorse parlement verkozen voor Larvik en Sandefjord, maar overleed kort daarna. Bryn schreef een dagboek vanuit Eidsvoll, en Henrik Wergeland, een van de pioniers van de moderne Noorse literatuur en cultuur, gebruikte het als bron toen hij zijn grondwettelijke geschiedenis schreef.
Thorkild trouwde met Klara Olea Lydia Svår Siljesæther en genoot een opleiding tot ingenieur. Hij reisde met zijn vrouw naar Melbourne, Australië, en daar kregen ze hun enige kind, Lena Marie Hauge (1912 -1964). In 1915, toen Lena Maria 3 jaar oud was, keerden ze terug naar Noorwegen, waar ze opgroeide en haar opleiding kreeg. Tragisch genoeg stierf Thorkild aan longontsteking op 32-jarige leeftijd tijdens een zakenreis naar Stockholm. Er zijn geen aanwijzingen dat Klara Olea Lydia Svår Siljesæther hertrouwde na de dood van Thorkild.
Lena Marie Hauge groeide op en studeerde af in haar geboorteland. Ze was journaliste en begon haar loopbaan bij de krant Dagsposten in Trondheim in 1937. Vanaf 1945 werkte ze bij de Oslo krant Nationen, waar ze de rest van haar leven bleef werken. Ze kreeg geen kinderen en stierf door ziekte op 50-jarige leeftijd in 1964. Toen Lena Marie Hauge stierf, berichtten tal van kranten in Noorwegen over haar begrafenis. Een aantal berichten zijn dan ook terug te vinden in de archieven van de nationale bibliotheek. Zo kwamen we erop uit dat ze het pseudoniem “Murre” gebruikte en zich bezighield met de vrouwenorganisaties in die tijd, vooral met boerinnen, en dat ze “De Vrouwenpagina” in de Nationen redigeerde.

Bericht van het overlijden van Lena Marie Hauge, alias “Murre”, uit Haugesundsavis, 4 maart 1964 (Bron: Nationale Bibliotheek van Noorwegen)
Een ander bericht in de krant Fjordingen van 11 mei 1964 vermeldt dat ze 30.000 kronen naliet, en dat haar moeder haar enige erfgenaam was. Haar moeder overleed het jaar daarop in 1965 in Zweden.
Een levende erfgenaam vinden
Thorkild had slechts één kind en zijn dochter bleef kinderloos. Dat betekende dat er geen rechtstreekse erfgenaam was voor het familiealbum. Dus richtte het onderzoeksteam hun inspanningen op het opsporen van de nakomelingen van Thorkilds broer, Thomas.

Foto van de twee broers Hauge uit het familiealbum, Thorkild en Thomas. Afbeelding ingekleurd met MyHeritage In Color™.
Thomas Bryn was getrouwd met Else Maria Bryn. Zij kregen meerdere kinderen, onder wie een dochter genaamd Karin Andrea Bryn Hauge. Haar kleinzoon Max Emil Boholm Kørner is de jongste afstammeling van Thomas, de broer van Thorkild.
We weten nog steeds niet hoe het album in Israël terechtkwam, maar iemand had er duidelijk steeds goed voor gezorgd. Hoewel er een aantal foto’s ontbraken toen Gilad het aantrof, was het album in bijzonder goede staat.
Het was een groot genoegen om dit familiealbum aan Max te kunnen bezorgen, zodat hij het kan koesteren en delen met toekomstige generaties.
Max is erg dankbaar dat hij niet alleen meer bijleerde over zijn familiegeschiedenis, maar ook dat hij dit waardevolle en tastbare stuk van de geschiedenis van zijn familie in zijn bezit kreeg.
We kunnen misschien geen zeldzaam fotoalbum van uw familieleden vinden, maar onze Photo Discoveries™-functie kan foto’s van uw voorouders vinden die u misschien nog nooit eerder hebt gezien. Bovendien kunnen onze fotoverbeteringsfuncties u helpen de foto’s die u wel hebt te herontdekken door ze in te kleuren, bij te werken of zelfs te animeren! Klik hier om de Photo Enhancer nu uit te proberen.