Ik vond mijn vader gevonden dankzij DNA Quest en bezocht hem twee keer voordat hij stierf

Ik vond mijn vader gevonden dankzij DNA Quest en bezocht hem twee keer voordat hij stierf

MyHeritage-gebruiker Stephen Drake, 70, uit North Carolina, heeft via ons pro bono DNA Quest-project een gratis MyHeritage DNA-kit aangevraagd in de hoop zijn biologische vader te vinden. Een DNA-match leidde hem naar zijn vader, en hij kon een relatie met hem ontwikkelen en hem twee keer bezoeken voordat hij stierf.

Heeft u ook een ongelooflijke ontdekking gedaan via MyHeritage? Klik hier om het ons te vertellen!

Hieronder vertelt hij zijn verhaal:

Ik ben in mei 1952 in Chicago geboren en bij mijn geboorte ter adoptie geplaatst. Ik was altijd erg geïnteresseerd om alles te weten te komen over mijn biologische ouders.

Stephen Drake

Stephen Drake

Toen ik 30 was, was ik in staat mijn biologische moeder op te sporen. We hebben nooit een hechte relatie kunnen ontwikkelen, aangezien zij in Zuid-Californië woonde en ik in Noord-Carolina. Bovendien wist haar man niets van mij. Na zijn overlijden konden we elkaar vaker zien, maar ze deelde nooit veel informatie over mijn biologische vader. Om redenen die alleen haar bekend waren, bleek een groot deel van wat ze me vertelde niet juist te zijn. Mijn moeder is in 1996 overleden, dus ik kan het haar nu niet meer vragen.

Ik ben alleen opgegroeid en had geen geadopteerde broers en zussen. Mijn moeder had 5 andere kinderen; een van hen is overleden en ik heb alleen nauw contact met een halfbroer van mijn moeders kant, George Grivas. Hij woont in San Diego en we praten en sms’en vrij regelmatig. Een andere broer neemt af en toe contact met me op, maar daar blijft het bij.

Ik ben aanvankelijk begin jaren tachtig op zoek gegaan naar mijn vader nadat ik mijn moeder had gevonden. Het enige wat ik toen kon proberen, was zoeken in telefoonboeken in verschillende steden waar ik dacht dat hij zou zijn. Ik heb nooit geluk gehad – en het blijkt dat de naam die mijn moeder me gaf toch verzonnen was. Nogmaals, ik weet niet waarom ze dat deed. Misschien wilde ze niet dat ik hem zou vinden.

Zonder DNA-onderzoek had ik hem nooit gevonden.

Mijn vader vinden via DNA Quest

Het was George die hoorde van het DNA Quest-initiatief van MyHeritage om gratis DNA-kits te doneren aan geadopteerden, en hij moedigde me aan om me aan te melden. Dat deed ik en MyHeritage stuurde me een gratis pakket. Nadat ik de test had gedaan, werd ik in februari 2019 benaderd door een neef, Wayne Hayse, met de vraag hoe ik familie van hem kon zijn. Ik legde mijn geschiedenis uit en hij hielp bepalen welke van zijn ooms waarschijnlijk mijn vader was. Er waren 7 mannen in het gezin van mijn vader.

Mijn neef gaf me de contactgegevens van mijn halfbroer, Tony Hayse. Toen ik hem voor het eerst belde, nam zijn vrouw de telefoon op. Ze geloofde mijn verhaal niet en liet me niet met haar man praten. Nadat ik mijn neef Wayne zover had gekregen om te bellen en mijn verhaal te verifiëren, geloofde ze hem blijkbaar en vertelde haar man waarom ik contact met hen opnam, en hij vertelde dat op zijn beurt aan onze vader, ook Tony genaamd.

Twee dagen later belde mijn vader me en zei: “Mr. Drake,’ (het voelde vreemd dat hij me meneer noemde!) ‘Ik begrijp dat je met me wilt praten.’ Ik zei ja en vertelde hem hoe dankbaar ik was dat hij me belde. Na een paar minuten praten vroeg ik hem of hij inderdaad mijn moeder kende en of hij misschien mijn vader was. Zonder enige aarzeling antwoordde hij ‘ja’ op beide vragen.

Ik was verdoofd en helemaal van de kaart. Ons gesprek was beter dan alles wat ik me had kunnen voorstellen of waarop ik had gehoopt. Het blijkt dat hij nooit iets van mijn bestaan heeft geweten. Nadat hij betrokken was bij mijn moeder, ging hij terug naar zijn geboorteplaats omdat hij werd opgeroepen voor de dienstplicht. Hij heeft nooit geweten dat ze zwanger was en daarna hebben ze nooit meer contact gehad.

Toen ik aan mijn zoektocht begon, wist ik niet wat ik kon verwachten. Vanwege onze leeftijd wist ik niet of mijn vader nog zou leven, wat hij zich zou herinneren, en vooral – of hij me zou accepteren.

Gelukkig had het niet beter kunnen gaan. Hij woonde in Zuid-Californië, net als mijn moeder. Een paar weken later vloog ik daarheen en ontmoette hem, mijn halfbroer en mijn halfzus, Teresa.

Stephen en Teresa

Stephen en Teresa

Mijn vader was net zo blij om meer over mij te weten te komen, als ik was om hem te vinden. Hij had een paar jaar eerder nog een zoon verloren en had het gevoel dat God mij in zijn leven had geplaatst om zijn verlies te helpen opvullen.

Teresa, mijn halfzus, nodigde me ook uit om haar te vergezellen tijdens een bezoek aan haar dochter, die in West Virginia woont. De ontmoeting met haar en de familie van mijn nichtje ging geweldig en ik voelde me door iedereen volledig geaccepteerd.

Mijn vader en ik waren in staat om een goede relatie op te bouwen en spraken elkaar regelmatig. Ik heb hem gelukkig nog een keer kunnen bezoeken voordat hij in februari 2021 overleed.

Hoewel ik wou dat ons meer tijd samen was gegund, zal ik eeuwig dankbaar zijn dat we elkaar hebben leren kennen. Ik was 67 en hij was 86 toen we elkaar vonden.

Stephen en zijn vader

Stephen en zijn vader

Het is nooit te laat om het te proberen, en je weet nooit wat er kan gebeuren in het leven.

Veel dank aan Stephen voor het delen van zijn verhaal! Als u ook een levensveranderende ontdekking heeft gedaan via MyHeritage, horen we dat graag. Stuur ons uw verhaal via dit formulier of mail het naar nederland@myheritage.com.