Ik heb mijn lang verloren gewaande Duitse familieleden en een onbekende half-oudoom teruggevonden dankzij MyHeritage

Ik heb mijn lang verloren gewaande Duitse familieleden en een onbekende half-oudoom teruggevonden dankzij MyHeritage

Laetitia Renault, 28, uit Poitou-Charente, Frankrijk, heeft zich afgelopen juli op MyHeritage aangemeld — en onmiddellijk bereikte ze doorbraken in haar onderzoek naar haar Duitse afkomst! Dankzij de Smart Matches™ en Record Matches die ze ontving, kon ze haar boom laten groeien, contact leggen met een lang verloren gewaande Duitse tak van haar familie en zelfs ontdekken dat ze een half-oudoom had die ze nooit kende — om vervolgens contact te maken met zijn zoon.

Heeft u ook een geweldige ontdekking gedaan met MyHeritage? Deel uw verhaal met ons!

Dit is Laetitia’s verhaal:

Laetitia

Laetitia

Ik ben al jaren geïnteresseerd in mijn familiegeschiedenis en voor zover ik me kan herinneren, stelde ik altijd veel vragen over dit onderwerp. Twintig jaar geleden vroeg ik mijn vader om me de stamboom te geven die hij had gemaakt, zodat ik eraan kon blijven werken. Sindsdien is het mijn passie. Mijn ouders hadden behoorlijk wat onderzoek gedaan voordat ik eraan begon, dus ging ik verder waar zij gebleven waren en onderzocht de familietakken waar ze=ij voorheen niet veel vooruitgang mee hadden geboekt. Mijn vader had zelf het onderzoek van een van mijn tantes overgenomen, vooral onze Duitse afkomst.

Zoeken naar Duitse herkomst

Ik had veel advertenties voor MyHeritage gezien en ik dacht dat het zou kunnen helpen bij mijn internationale onderzoek. Dus ik meldde me aan en startte met mijn stamboom op de website. Het was heel gemakkelijk. Ik had mijn stamboom op een andere genealogische website gebouwd, maar ik importeerde hem liever niet als een GEDCOM, zodat ik me eerst kon concentreren op mijn directe voorouders en de takken van mijn familie uit Duitsland en Italië.

Aan de Duitse kant ontving ik al snel veel Smart Matches™ en Record Matches die overeenkwamen met andere stambomen en historische documenten. Mijn boom groeit snel.

Ik heb me deze zomer aangemeld en heb al heel snel een Compleet abonnement aangeschaft, zodat ik alle functies kon gebruiken, gezien de overvloed aan matches. Ik heb veel tijd besteed aan mijn onderzoek en genealogie. Als ik een stukje informatie oppik, vind ik het moeilijk om te stoppen – ik kan er uren aan besteden!

Mijn grootmoeder van vaders kant, Margarete, was Duits. Ze heeft mijn vader niet opgevoed, dus hij heeft haar nooit echt gekend. Ze hadden de gelegenheid om elkaar een paar keer te zien voordat ik werd geboren, maar ik heb haar nooit ontmoet. Daarom wist ik dat we familie in Duitsland hadden, maar ik wist niet hoe ik contact met hen moest opnemen. Dankzij het onderzoek van mijn tante had ik de namen van enkele halfbroers en -zussen van mijn grootmoeder, maar dat was alles. Ongeveer twee maanden nadat ik me had aangemeld bij MyHeritage, kon ik contact leggen met mijn Duitse familieleden omdat een nicht haar stamboom op MyHeritage had gebouwd en er een Smart Match™ was tussen de generaties grootouders in onze stambomen. Zo kwam ik in contact met mijn Duitse neven en nichten.

Margarete Bott, Laetitia's Duitse grootmoeder (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage)
Margarete Bott, Laetitia's Duitse grootmoeder (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage)
Margarete Bott, Laetitia's Duitse grootmoeder (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage)

Mijn grootmoeder had twee kinderen voordat ze mijn grootvader Pierre ontmoette, die op dat moment in het Duitse leger diende. Ze keerde terug naar Frankrijk met haar dochter (haar andere kind bleef in Duitsland) waar ze samen nog 3 kinderen kregen voordat ze gingen scheiden, toen mijn vader 3 jaar oud was. Ze keerde later terug naar Duitsland nadat ze nog een kind had gekregen uit een andere relatie.

Ik herenigde me dit jaar met mijn twee Duitse tantes in Frankrijk. Een van hen is de oudste van de broers en zussen, Renate, die naar Duitsland kwam en als kind met mijn grootmoeder naar Frankrijk terugkeerde en daar bleef. Ik kende haar bij naam en het is mogelijk dat ik haar eerder heb ontmoet toen ik jong was. De andere tante, Carole, kende ik helemaal niet. Ze is de jongste van de 6 en werd geboren in Frankrijk, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Duitsland en woont daar sindsdien. Ik hoop binnenkort de overgebleven broer, Klaus, te vinden.

Philippe, Carole, Frédéric, en Renate circa 2022: 4 van Margerete’s kinderen

Philippe, Carole, Frédéric, en Renate circa 2022: 4 van Margerete’s kinderen

Voor deze reünie had ik maar een of twee foto’s van mijn grootmoeder en ik had geen gezichten die overeenkwamen met de namen van haar broers en zussen.

Mijn tante Carole heeft veel oude familiefoto’s die ze met mij kon delen, waaronder foto’s van mijn oudtante Christiane – een van de halfzussen van mijn grootmoeder Margarete – en mijn betovergrootmoeder. Dankzij een Record Match vond ik de namen van haar broers en zussen en ontdekte ik afstammelingen van een van de zussen, Marie, die in de V.S. woont. Omdat ik geen stamboom van hen kon vinden, zocht ik online naar mensen met hun namen en nam contact met ze op via sociale media. Uiteindelijk vond ik ze. Sindsdien heb ik contact gehad met deze neven, Donald Travis en zijn familie, die in de buurt van Buffalo, New York wonen, en we wisselen regelmatig updates uit!

Sofie Knöller-Bott, Laetitia's betovergrootmoeder (foto ingekleurd en verbeterd met MyHeritage)
Sofie Knöller-Bott, Laetitia's betovergrootmoeder (foto ingekleurd en verbeterd met MyHeritage)
Sofie Knöller-Bott, Laetitia's betovergrootmoeder (foto ingekleurd en verbeterd met MyHeritage)

Een ongelooflijke ontdekking

Ik deed nog een ontdekking, dit keer over de Franse tak van mijn familie: een halfbroer van mijn grootvader van vaderskant, Pierre. Ik kende hem nauwelijks, afgezien van het feit dat hij twee broers had – die ik ook amper kende – maar ik kende zijn kinderen goed, neven van mijn vader. Met deze tak van de familie was ik meer vertrouwd, vooral omdat we vrij ver terug konden gaan in de stamboom. Ik had ook een foto van mijn overgrootvader, Joseph.

Op een dag ontving ik een Smart Match™ met een andere stamboom van Filae. Ik kon vaststellen dat de match mijn overgrootvader was, maar de afstamming van de stamboom was anders. Ik heb contact opgenomen met de eigenaar van de stamboom, mijn neef. We hadden nooit geweten dat mijn grootvader een halfbroer had, die 17 jaar ouder was dan hij. Het eerste huwelijk van Joseph stond duidelijk aangegeven in mijn stamboom, maar ik heb nooit geweten dat er een kind uit die verbintenis was geboren. Nu heb ik dus contact met die neef, Franck Renault, en zijn gezin, die in Bretagne wonen. We schrijven elkaar elke week en we zijn van plan elkaar in 2023 te ontmoeten!

Jean, Paul, en Pierre Renault, de 3 broers (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage)
Jean, Paul, en Pierre Renault, de 3 broers (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage)
Jean, Paul, en Pierre Renault, de 3 broers (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage)
Roger Renault, de onbekende halfbroer (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage).
Roger Renault, de onbekende halfbroer (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage).
Roger Renault, de onbekende halfbroer (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage).
Joseph Renault, hun vader (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage).
Joseph Renault, hun vader (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage).
Joseph Renault, hun vader (foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage).

Mijn vader is heel blij met alles wat ik heb ontdekt en vind het prachtig om weer contact te maken met zijn afkomst. Hij wilde dat ik Duits zou leren op school, maar op dat moment was ik niet zo geïnteresseerd. Ik was nog niet begonnen met het onderzoeken van mijn genealogie, dus mijn Duitse roots waren toen nog niet concreet voor mij. Maar nu ben ik er mee bezig! Sommige van mijn familieleden spreken Frans, anderen spreken Engels… we hebben ons kunnen redden. Duits spreken zou een groot voordeel zijn voorafgaand aan de grote reünie die we in april in Duitsland plannen!

Frédéric, Laetitia’s vader

Frédéric, Laetitia’s vader

Ik ben verder gegaan met mijn onderzoek. Mijn grootvader van moederskant, Jean-Claude Mouginot, kwam uit de Vogezen en zijn biologische vader, Athos Reda, was Italiaans. Ik heb het familieboek van de ouders van Athos, dus ik weet de namen van zijn grootouders en ook die van de dorpen in de provincie Novara in de regio Piemonte. Ik heb een heleboel foto’s van deze Italiaanse tak van de familie, maar zonder namen. Bovendien weet ik niets over de geschiedenis van deze tak, behalve het feit dat sommigen van hen in de jaren twintig naar Argentinië emigreerden. Ik ben nu op zoek naar neven en nichten in Italië en Argentinië, maar ik heb nog niets gevonden. Wie weet dankzij een andere Smart Match™ of Record Match… Ik geef de hoop niet op!

Veel dank aan Laetitia voor het delen van haar verhaal, en we wensen haar veel succes met toekomstige onderzoek! Als u ook een ongelooflijke ontdekking heeft gedaan op MyHeritage, deel deze dan met ons via dit formulier of e-mail deze naar nederland@myheritage.com.