We hebben het mysterie van de herkomst van onze voorouders opgelost – en ontdekten daarbij een schokkend geheim

We hebben het mysterie van de herkomst van onze voorouders opgelost – en ontdekten daarbij een schokkend geheim

Jennifer Stayt, Carol Pursell en Nikki Cottle vroegen zich al jaren af waar hun voorouder, Maud Ethel Jones, die rond de eeuwwisseling in een weeshuis werd grootgebracht, vandaan kwam. Dankzij MyHeritage DNA en wat speurwerk konden ze de identiteit van de biologische ouders van Maud vinden en valideren… maar niet voordat ze een verbazingwekkend geheim over de dochter van Maud, Winnie, aan het licht brachten.

Heeft u ook een geweldige ontdekking gedaan via MyHeritage? Deel het met ons!

Dit is hun verhaal.

Al jaren vraagt onze familie zich af waar mijn overgrootmoeder Maud Ethel Jones vandaan komt.

Ze werd geboren in 1893 en opgevoed in een Londens weeshuis voordat ze begon in huishoudelijke dienst. Ze was een vrolijke Cockney die mensen altijd vertelde dat ze een in de steek gelaten baby was en nooit wist of ze een prinses of een zigeunerin was. Het bleek dat ze geen van beide was.

Maud en Bert op hun trouwdag in 1917. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Maud en Bert op hun trouwdag in 1917. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Maud en Bert op hun trouwdag in 1917. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

We zijn al jaren bezig onze stamboom te reconstrueren. Maar met Maud zaten we altijd vast, want we konden haar geboorteregistratie niet vinden en we konden haar niet identificeren op de volkstellingen van 1901 of 1911. We wisten niet in welk weeshuis ze zat. Het spoor op papier kwam tot stilstand.

De komst van het DNA-onderzoek bracht een nieuwe dimensie. Winnie, de dochter van Maud, werd geboren in 1926. Haar vader, Bert, kwam uit Northamptonshire; zijn vrouw, Maud, is onze mysterieuze dame. In 2019 deed Winnie een MyHeritage DNA-test. Ons familie genealogie team van Winnie’s dochter Carol en kleindochters – Jen in Australië en Nikki in Engeland – begon matches te groeperen met de Chromosome Browser en onderverdeelde stambomen te construeren in een poging de ouders van Maud te identificeren.

Een verrassende plotwending

Het duurde maanden voordat we onze eerste verrassing ontdekten en dat was dat de vader van Winnie, Bert, niet haar biologische vader was. Haar DNA leidde naar een andere familie in hetzelfde dorp. Uit nieuwsgierigheid testten we twee van de neefjes van Winnie en ontdekten dat ze halve, niet volle neven en nichten waren van Carol. Dit betekende dat hun moeders – de zussen van Winnie – allebei kinderen van Bert waren, maar Winnie en haar tweelingbroer niet.

We namen toen contact op met de familie van de man van wie we dachten dat het de nieuwe grootvader van Carol was, die vriendelijk en gastvrij was en zeer behulpzaam. De man heette Charlie. Zowel Charlie als Maud waren ten tijde van de verwekking getrouwd, maar natuurlijk niet met elkaar! De kleindochter van Charlie stemde ermee in om een DNA-test te doen en zo konden we onze familieband bevestigen. Maar tegen die tijd was Winnie overleden. We zullen nooit weten of ze wist dat haar vader niet haar vader was.

Winnie. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Winnie. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Winnie. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

De herkomst van Maud achterhalen

Toen we onze aandacht weer op Maud richtten, hadden we kleine matches, meestal zonder stamboom. Maar één match viel op en had een ongebruikelijke achternaam. We konden hun Canadese stamboom samenstellen en één lijn leidde ons terug naar Londen en de achternaam Dodson. Het waren spannende tijden toen we ontdekten dat een lid van die familie, Louisa Dodson, in maart 1893 in het Paddington Workhouse beviel van een baby met de naam Maud Dodson. Volgens de volkstelling van 1891 woonde Louisa, opgegeven als Louisa Jones, met haar “man” William Jones en hun 3 kinderen in Paddington.

We waren hoopvol gestemd dat we onze familie hadden gevonden – dat Louisa Dodson en Louisa Jones één en dezelfde persoon waren en dat Maud Dodson onze Maud Jones was. Maar er waren tegenstrijdigheden en onduidelijkheden. Louisa en William waren niet getrouwd en Louisa stond soms bekend als Jones en soms als Dodson. De geboortedatum van Maud was een week verschoven. We vonden de geboorteregistratie van deze Maud, maar die bevatte fouten. De naam van Louisa werd verkeerd gespeld als Dobson. Ze gaf als meisjesnaam Smith op. Hadden we de juiste Maud? We twijfelden. Om onze theorie te bevestigen zouden we een levend familielid moeten testen van één van de broers en zussen waarvan Maud nooit wist dat ze die had.

We bouwden de Dodson boom uit en ontdekten dat Louisa in 1900 nog een baby kreeg. Haar partner William Jones was in 1895 overleden, dus de baby, Louie, kon niet van hem zijn. We vonden het huwelijk van Louie en ontdekten dat zij en haar man Stanley één kind hadden, een dochter Jenny, geboren in 1938.

We zetten onze detective vaardigheden aan het werk en spoorden Jenny levend en wel op, 83 jaar oud. Carol en Nikki reden er meteen naartoe en klopten aan bij, hopelijk, de juiste persoon. De dame die de deur opendeed was niet Jenny, maar kende haar en was bereid een boodschap door te geven. Jenny nam contact met ons op en Carol en Nikki spraken met haar af.

Nikki, Carol en Jenny

Nikki, Carol en Jenny

Jenny is een lieve dame en ze was bereid een DNA-test te doen. Het resultaat kwam binnen en bevestigde dat ze de halfnicht van Maud is. Onze theorie klopte. Dus we wisten nu dat de moeder van Maud inderdaad Louisa Dodson was en verder onderzoek met andere DNA-matches bevestigde dat haar vader William Jones was.

Maar daar stop het verhaal niet.

Ons onderzoek gaat verder 

Jenny is een enig kind. Ze groeide op met haar ouders Louie en Stanley, maar zonder verdere familie. Met slechts vage herinneringen aan andere familieleden die reeds lang overleden zijn, had ze geen broers of zussen, geen tantes, ooms of neven. Haar vader Stanley was in de steek gelaten in het werkhuis en had geen weet van zijn biologische familie. De grootvader van Jenny’s moeder – de vader van Louie – was ook onduidelijk. Jenny had dus geen idee van haar grootouders en verder en had geen bekende levende familieleden.

Maar nu we weten dat Louisa Dodson haar grootmoeder is, heeft Jenny ons als familie. Ze is heel gelukkig en wij ook. Bovendien kunnen we, nu ze een DNA-test heeft gedaan, meer van haar eigen achtergrond in kaart brengen en daarmee zijn we goed op weg.

Via MyHeritage hebben we dus de vader van Winnie geïdentificeerd – van wie we nooit wisten dat we die zochten – en de beide ouders van haar moeder Maud, naar wie we al jaren op zoek waren. We hebben nu twee nieuwe families en we kunnen ons nieuwe familielid Jenny informatie geven over haar eigen herkomst.

Het is een lange reis geweest. Het heeft jaren geduurd. Drie van ons hebben er onderzoek naar gedaan gedurende vele uren. Honderden stambomen. Veel doodlopende wegen. Maar we gaven nooit op en we probeerden voor elk obstakel een oplossing te vinden.

Ons oorspronkelijke doel was het identificeren van de ouders van Maud en dat is gelukt. Ze is geen prinses of zigeunerin. Ze kwam uit een problematisch en gebroken gezin in Victoriaans Londen. Ze had minstens drie broers en zussen en één halfbroer of -zus. Een van haar zussen stierf op jonge leeftijd en een broer werd naar Canada gestuurd.

En nu we weten wie de ouders van Maud waren, kunnen we ook onze familie nog verder terug achterhalen. Nadat we dachten dat we 100% Engels waren, ontdekken we dat we een Schotse lijn hebben.

We zijn blij dat we verwant zijn aan de Highland Fraser clan, wat een complete verrassing was en een spannend perspectief voor toekomstig onderzoek.

Het is een geweldige reis geweest en we zijn nog niet klaar.

Hartelijk dank aan Jennifer, Carol en Nikki voor het delen van hun geweldige verhaal! Als jij een ongelooflijke ontdekking hebt gedaan dankzij MyHeritage, dan horen we dat graag. Deel het met ons via dit formulier of stuur een e-mail naar nederland@myheritage.com