Twaalf jaar lange Odyssee van in Griekenland geboren geadopteerde eindigt in vreugdevolle hereniging met biologische familie

Twaalf jaar lange Odyssee van in Griekenland geboren geadopteerde eindigt in vreugdevolle hereniging met biologische familie

Het volgende verhaal is geschreven door Linda Carol Trotter, voorzitter van het Eftychia Project, een non-profitorganisatie die Griekse geadopteerden helpt bij het zoeken naar hun roots en Griekse families die op zoek zijn naar door adoptie verloren kinderen, die we met trots ondersteunen. Hieronder volgt meer informatie over de organisatie.

De in Griekenland geboren geadopteerde Merrill Jenkins uit Cedar Hill, Missouri, verwachtte niet veel toen de resultaten van zijn laatste DNA-test klaar waren. Hij was tenslotte niets dichterbij gekomen dan verre neven met de allerlei populaire DNA-testen die hij de afgelopen 9 jaar had gedaan, waarvan hij er een had geüpload naar het MyHeritage-platform. Maar hij had zeker niet verwacht om het kind van zijn neef te vinden.

“Ik was sprakeloos”, herinnert Merrill zich. “Ik zat daar maar en staarde naar het computerscherm. Ik kon het niet geloven.’

Het leek bijna te mooi om waar te zijn. Griekse families hadden zich eerder bij verschillende gelegenheden gemeld, onder meer na zijn optreden in Fos Sto Tounel met Angeliki Nikolouli in 2018, verschillende artikelen in de krant Patras en een pleidooi van een priester tijdens een Goede Vrijdag-dienst in de Pantanassa-kerk in Patras in 2019. Maar geen van de DNA-testen kwam overeen. elke keer kreeg hij de enige aanwijzingen die hij al had: een rapport van de politie van Patras dat hij was achtergelaten op de trappen van de Pantanassa-kerk en een briefje waarop stond dat zijn naam Mitsos was. Maar deze nieuwe DNA-match was de meest nabije tot nu toe en zijn beste kans om de antwoorden te vinden waar hij al meer dan tien jaar naar op zoek was.

Hun stemmen vinden

Merrill is slechts een van de duizenden Griekse kinderen die door Amerikanen zijn geadopteerd in de door schandalen geteisterde Koude Oorlog-decennia van de jaren vijftig en zestig. Hoewel deze adopties door de Griekse rechtbanken als wettig werden bestempeld, werden ze vaak binnen een paar maanden uitgevoerd met twijfelachtige procedures en met weinig of geen toezicht door de Griekse of Amerikaanse regeringen. Zo kwamen deze Griekse kinderen vaak in Amerika aan met heel weinig documentatie en weinig hoop ooit hun weg terug te vinden naar hun oorsprong. Nu vinden deze geadopteerden in steeds grotere aantallen hun stem om hun geboorte- en identiteitsrechten van de Griekse staat op te eisen. En velen, zoals Merrill, zijn koortsachtig op zoek naar hun wortels.

Merrill nam contact op met de DNA-match en stelde vast dat de vader van de match waarschijnlijk de volle neef van Merrill was; hij was echter overleden. Het spoor liep dood en zo bleef het meer dan een jaar. Merrill is bestuurslid en penningmeester van het Eftychia Project – dus hij had zelf andere geadopteerden geholpen bij het zoeken naar hun roots. Hij vroeg zijn collega’s van de organisatie om hulp.

“Eftychia is ongeveer zes maanden per jaar in Griekenland en Toula woont daar”, zei hij over Linda Carol Trotter, president, en Panagiota Vrisiotis, vice-president van de organisatie. “Dus vroeg ik ze om te kijken wat ze zouden kunnen doen met de weinige informatie die ik had. Het hebben van lokale representatie in Griekenland is de sleutel in een zaak als dit.

Met weinig meer dan de naam van een dorp die door de DNA-match werd verstrekt, bezocht het Eftychia-project het dorp en een aanverwant gebied op zoek naar potentiële biologische familie die bereid zou zijn om een DNA-test uit te voeren. Het project verspreidt gratis DNA-testen onder Griekse geadopteerden en gezinnen in samenwerking met MyHeritage, de thuisbasis van de grootste DNA-database in Europa. Door een werkelijk wonderbaarlijke samenloop van omstandigheden vonden ze twee vermoedelijke neven en nichten, Niki en Efthymios, die ermee instemden DNA-testen te doen en enthousiast waren over het vooruitzicht van een volle neef in Amerika.

Merrill with his newfound cousins

Merrill (derde van links) met zijn nieuw gevonden neef en nichten

‘The proof is in the pudding’… of in het DNA

Het Eftychia-project organiseerde een ontmoeting in Patras met de twee, die werden vergezeld door andere familieleden die graag het verhaal van Merrill wilden leren kennen. Er werden DNA-monsters verzameld met behulp van MyHeritage DNA-kits, en Merrill en zijn potentiële neven en nichten genoten van een videochat. Terwijl ze met een beetje vertaalhulp aan het kletsen waren, konden Merrill en de familie hun opwinding niet bedwingen. Niki en Efthymios vroegen herhaaldelijk: “Wanneer kom je naar Griekenland?” Na het gesprek riep Efthymios uit dat hij een foto had van zichzelf als soldaat in het Griekse leger die precies op Merrill leek. Merrill was hoopvol en dacht dat het veelbelovend klonk, maar hij was vaker teleurgesteld.

“The proof is in the pudding,” zei Merrill. “Of, in dit geval, in het DNA.”

Een paar weken later kwamen de DNA-resultaten binnen en er was geen twijfel over mogelijk: Niki en Efthymios waren Merrills neef en nicht. En ze waren slechts twee van de 7 neven en nichten, om precies te zijn.

Merrill verspilde geen tijd meer en kocht direct een ticket naar Griekenland. Op Halloween werd hij opgewacht door Eftychia op de luchthaven van Athene. Na meer dan zes decennia van scheiding zou hij eindelijk herenigd worden met zijn biologische verwanten. Het Eftychia-project coördineerde de communicatie met de familie terwijl ze een groots feest planden om Merrill in hun familie te verwelkomen.

Die avond, in de Perivola Taverna in Patras, kwamen meer dan 40 familieleden bijeen om hun verloren zoon te verwelkomen in het thuisland, waarvan hij zo’n 67 jaar geleden was weggestuurd. Er waren knuffels en handdrukken, glimlachen en tranen, lekker eten en goede wijn, en de liefde in de kamer was voelbaar. Het was een ongelooflijke avond vol plezier en vooral familie. Bekijk hun vreugdevolle hereniging in de onderstaande video:

Tijdens de reis hebben enkele broers en zussen van Merrill de DNA-test gedaan en met deze informatie konden ze de identiteit van Merrills vader bepalen.

“Het was veel meer dan ik ooit had gehoopt”, zei Merrill geëmotioneerd. “Als het Eftychia Project niet aanwezig was geweest in Griekenland, had ik misschien maanden rondgezworven zonder iets te vinden. Mijn reis is het bewijs dat er altijd hoop is, dus geadopteerden moeten nooit opgeven, want wonderen gebeuren wanneer je het het minst verwacht.”

The family raises a toast together

De familie brengt samen een toost uit

Ja, inderdaad, er gebeuren wonderen. Welkom thuis, Mitsos. Welkom thuis in je geliefde Griekenland.

*

Het Eftychia Project is een non-profitorganisatie die gratis hulp biedt aan in Griekenland geboren geadopteerden die op zoek zijn naar hun roots en aan Griekse families die op zoek zijn naar hun door adoptie verloren kinderen. Hun president, Linda Carol Trotter, een in Griekenland geboren geadopteerde die in 2017 haar biologische familie in Griekenland vond, richtte de organisatie in 2019 op om andere in Griekenland geboren geadopteerden te helpen hun biologische familie te vinden en hetzelfde plezier te ervaren van het opnieuw verbinden met hun culturele wortels. evenals een gevoel van vrede en afsluiting. Tot op heden heeft het Eftychia-project de heraansluiting van 19 geadopteerden mogelijk gemaakt. Naast hulp bij zoeken en hereniging, probeert het Eftychia-project namens alle in Griekenland geboren geadopteerden te pleiten bij de Griekse regering om verandering teweeg te brengen in essentiële kwesties zoals transparantie, toegang tot archieven en herstel van het staatsburgerschap. In juli 2020 lanceerde het Eftychia-project een distributieprogramma voor DNA-kits, gericht op het vergroten van het aantal Grieken in Griekenland in de DNA-pool door gratis DNA-kits te verstrekken aan Griekse geadopteerden en Griekse families. Een paar maanden later, nadat MyHeritage hoorde van de inspanningen van het Eftychia-project om geadopteerden en biologische families te herenigen met DNA, ging MyHeritage een partnerschap aan met het Eftychia-project en leverde het MyHeritage DNA-kits en andere ondersteuning. Sinds juli 2020 heeft het Eftychia Project ongeveer 200 DNA-kits uitgedeeld.

Voor meer informatie of contact met The Eftychia Project, ga naar www.theeftychiaproject.org of stuur een email naar E: theeftychiaproject@gmail.com.

Als u een geweldige ontdekking heeft gedaan met MyHeritage, horen we dat graag! Stuur het ons via dit formulier of stuur een e-mail naar nederland@myheritage.com.