In de steek gelaten broers en zus ontdekken de identiteit van hun ouders – en het duistere verleden – na 38 jaar

In de steek gelaten broers en zus ontdekken de identiteit van hun ouders – en het duistere verleden – na 38 jaar

Op 22 april 1984 zag een spoorwegarbeider op het treinstation Estació de França in Barcelona een tweejarig meisje huilen. Het meisje, Elvira genaamd, werd vergezeld door haar 4- en 5-jarige broers… en door niemand anders.

Toen de arbeider vroeg wat er aan de hand was, legde de 5-jarige Ramón uit dat ze daar waren achtergelaten door de vriend van hun vader, die beweerde dat hij snoep ging halen, maar nooit terugkwam. Vreemd genoeg konden de kinderen geen antwoord geven op de vraag naar details die mogelijk konden bijgedragen aan de terugkeer van de kinderen naar hun ouders. Ze konden de voornamen van hun ouders niet noemen, wisten niet waar ze momenteel woonden, of zelfs hun eigen achternaam. Ze wisten alleen dat ze tot voor kort in Parijs hadden gewoond.

3 young siblings

De broers en zus

Ervan overtuigd dat de ouders ooit zouden komen opdagen, brachten de autoriteiten de kinderen naar een plaatselijk weeshuis.

Dagen, weken en maanden gingen voorbij. Niemand kwam ze ophalen.

In het reine komen met een mysterieus verleden

De broers en zussen werden uiteindelijk geadopteerd door een plaatselijk stel en samen opgevoed als een hechte, gelukkige familie. Elvira vroeg zich wel af wie haar biologische ouders waren en waarom ze haar misschien in de steek hadden gelaten, maar ze dacht er het grootste deel van haar jeugd niet veel over na. Haar broers hadden kleine flarden herinneringen uit hun vorige leven die op willekeurige momenten naar boven zouden komen. Ze had echter geen reden om stil te staan bij hun mysterieuze verleden… totdat ze zelf kinderen kreeg.

Elvira had twee kinderen, en de liefde die ze voor hen voelde was zo hevig en zo diep, dat ze zich niet kon voorstellen welke verschrikkelijke tragedie er moet zijn gebeurd om haar eigen moeder ertoe te brengen haar kinderen in de steek te laten. Bovendien, naarmate haar zoons ouder werden, begon ze te beseffen hoe vreemd het hele verhaal was: hoe kon haar toen 5-jarige broer zijn eigen achternaam niet weten?

Uiteindelijk besloot Elvira in december 2020 om een MyHeritage DNA-test voor zichzelf aan te schaffen als kerstcadeau.

Ze had nooit kunnen vermoeden wat een enorme geschiedenis ze op het punt stond te ontrafelen.

Een inspanning van de hele gemeenschap

De eerste resultaten waren verrassend voor Elvira. Ze was er altijd zeker van geweest dat haar familie Frans was, gezien de omstandigheden waarin ze in de steek was gelaten en de weinige herinneringen die haar broers hadden aan het leven dat ze hadden gehad voordat ze in de steek werden gelaten. De overgrote meerderheid van de DNA-matches die ze ontving, waren echter in Zuid-Spanje, niet in Frankrijk. Helaas waren alle matches te ver weg om snel conclusies te kunnen trekken over de identiteit van haar biologische ouders. Ze nam contact op met een aantal van hen, maar niemand had nuttige informatie om te delen. Ze was er zeker van dat ze op een dood spoor was beland en nooit zou weten wie haar ouders waren.

Toen Elvira haar broers en adoptieouders vertelde dat ze een DNA-test had gedaan, onthulde hun moeder hen dat bepaalde verhalen die ze haar hadden verteld toen ze jonger waren, haar hadden doen geloven dat hun ouders mogelijk bij misdaad betrokken waren. Het idee was verontrustend voor Elvira, die te jong was geweest om zich iets over haar ouders te herinneren.

In maart 2021 bracht een vriend van Elvira haar in contact met het Catalaanse radiostation RAC-1. Een populaire talkshow in de avond, Islàndia, bevatte een opgenomen interview met haar over haar verhaal. Haar interview wekte veel belangstelling bij het publiek en ze werd overspoeld met aanbiedingen om te helpen. Een luisteraar, amateurcriminoloog Carmen Pastor Argos, maakte een Facebook-post die viral ging waarin mensen werden opgeroepen om het mysterie op te lossen. Ook werd er een team van vrijwilligers samengesteld. Elvira’s broers en zussen, Ramón en Ricard, deden ook DNA-testen enige tijd nadat hun zus dat deed.

De eerste doorbraak kwam door een verre match op MyHeritage — iemand die slechts 1,4% van Elvira’s DNA deelde. Het team slaagde erin contact met haar op te nemen en Carmen volgde de lijn van connecties met grote vastberadenheid totdat ze een verre neef bereikte die bekend was met het verhaal van de kinderen. Uiteindelijk bereikte Carmen Lorena, de dochter van een neef van de biologische moeder van de broers en zussen.

Een grote, hechte nieuwe familie… en een gecompliceerde familiegeschiedenis

Ramón Martos Sánchez en Rosario Cuetos Cruz in 1982. Foto verbeterd en ingekleurd met MyHeritage
Ramón Martos Sánchez en Rosario Cuetos Cruz in 1982. Foto verbeterd en ingekleurd met MyHeritage
Ramón Martos Sánchez en Rosario Cuetos Cruz in 1982. Foto verbeterd en ingekleurd met MyHeritage

Maar waarom lieten ze hun kinderen achter, en waar waren ze nu? Helaas waren dit vragen die de familie niet kon beantwoorden. Ze hadden in 1983 het contact met Ramón, Rosario en de kinderen verloren en niemand wist wat er van hen geworden was.

Toch waren de familieleden heel blij dat ze Elvira en haar broers hadden gevonden en verwelkomden ze hen enthousiast in de familie. De broers en zussen reisden naar Madrid om de familie van hun moeder te ontmoeten en konden al snel meer details over hun verleden verzamelen. Ramón Sr. kwam uit Sevilla, was een van de 7 broers en zussen, van wie er op dat moment nog maar één in leven was – en helaas stierf ze slechts twee dagen nadat ze hoorde dat haar vermiste neefjes en nichtje waren gevonden.

Ramón Sr. aan het voetballen. Foto verbeterd en ingekleurd met MyHeritage
Ramón Sr. aan het voetballen. Foto verbeterd en ingekleurd met MyHeritage
Ramón Sr. aan het voetballen. Foto verbeterd en ingekleurd met MyHeritage

De broers en zussen bevestigden de vermoedens van hun adoptiemoeder over de betrokkenheid van hun ouders bij misdaad: Ramón Sr. was een inbreker geweest en in 1978 vluchtte hij met zijn gezin naar Frankrijk na een vuurgevecht met de politie. Ramón sr. en Rosario woonden op veel verschillende plaatsen en verhuisden tussen Parijs en Toulouse in Frankrijk, België, Zwitserland en Spanje. Het exacte jaar van hun aankomst in Frankrijk is niet bekend, maar er is documentatie opgedoken waaruit blijkt dat Ramón Jr. in juni 1978 in de regio Parijs is geboren, dus het lijkt waarschijnlijk dat ze daar in 1977 of begin 1978 zijn aangekomen.

Terwijl de familie Ramón Sr. omschreef als charmant en grappig, en de foto’s een gelukkig, liefdevol gezin lieten zien, waren er donkere kanten aan Elvira’s biologische ouders. Ramón was gewelddadig tegen Rosario en had een reputatie als rokkenjager. De familieleden voerden resoluut aan dat Rosario heel veel van haar kinderen hield, maar dat ze ook een harde kant had. Elvira kreeg te horen dat Rosario zelden lachte.

Rosario met de groene Jaguar van de familie. Foto verbeterd en ingekleurd mey MyHeritage
Rosario met de groene Jaguar van de familie. Foto verbeterd en ingekleurd mey MyHeritage
Rosario met de groene Jaguar van de familie. Foto verbeterd en ingekleurd mey MyHeritage

“Ik denk dat ze een zwaar leven heeft gehad, door altijd alert of op de vlucht te moeten zijn”, vertelde Elvira in een recent interview aan The Guardian.

Gezien de hoeveelheid tijd die is verstreken, lijkt het onwaarschijnlijk dat Ramón Sr. en Rosario nog in leven zijn. Het was bekend dat Ramón sr. ziek was geweest in de tijd voorafgaand aan hun verdwijning, en het is mogelijk dat zijn dood ertoe heeft geleid dat de kinderen in de steek zijn gelaten. Een andere optie is dat de ouders hun kinderen bij de vriend van de vader achterlieten uit bezorgdheid over hun veiligheid, en vervolgens stierven tijdens gevaarlijk werk of werden vermoord door een rivaliserende bende. Elvira is doorgegaan met zoeken naar informatie over wat er met hen is gebeurd en hoopt dat het volledige verhaal uiteindelijk aan het licht zal komen.

Intussen maakt ze ineens deel uit van een grote, hechte familie in Midden- en Zuid-Spanje. Terwijl ze thuis een hechte en liefdevolle relatie onderhoudt met haar adoptiefamilie en vrienden, past ze bij haar nieuwe familie op manieren die ze in Catalonië nooit heeft gehad – bijvoorbeeld haar levenslange liefde voor flamenco. Haar tante Felisa legde uit dat haar vader van flamenco hield en er altijd naar luisterde op de radio. Een van haar neven is ook een flamencodanseres. Door contact te maken met haar biologische familie voelt ze zich completer.

The siblings today

Recent portret van de broers en zussen

Elvira zal misschien nooit weten waarom haar ouders haar hebben verlaten, maar ze is dankbaar voor de manier waarop de dingen zijn gelopen, wetende dat het leven dat ze had toen ze opgroeide in Barcelona waarschijnlijk veel beter, veiliger en stabieler was dan het leven dat ze misschien had geleid met haar biologische ouders. Een van haar zoons, die de verhalen over haar jeugd hoorde, maakte zich zorgen dat ze in de steek zou worden gelaten, maar Elvira stelde hem gerust: “Ik vertel hem dat dit iets unieks is dat mij is gebeurd, en hem niet zal overkomen”, vertelde ze aan The Guardian.

Ontdek uw eigen familieverhaal met een MyHeritage DNA-test