Ik ging de reis na van mijn Bretonse voorouder die uitvinder werd in Amerika

Ik ging de reis na van mijn Bretonse voorouder die uitvinder werd in Amerika

De 62-jarige Françoise Corfdir, een inwoonster van de Côtes-d’Armor in Frankrijk, ging de immigratiereis na van een Bretonse zeeman, die ze tegenkwam tijdens een zoektocht op MyHeritage. Zo loste ze het mysterie van zijn afkomst op en kwam ze in contact met zijn Amerikaanse achter-achterkleindochter. Haar verhaal is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking tussen de gebruikers van MyHeritage ongelooflijke resultaten kan opleveren.

Zoek historische documenten op MyHeritage

Françoise Corfdir

Françoise Corfdir

“Al een tijdje trok een e-mailmelding van MyHeritage over de familienaam Crechriou mijn aandacht”, zegt Francoise. Het is een Bretonse naam, vrij ongewoon, met oorsprong in gebieden van Côtes d’Armor rond Tréguier in Trégor. MyHeritage stelde een Smart Match™ voor met een zekere Yves Marie Crechriou, die oorspronkelijk uit Bretagne kwam en in 1924 in Californië overleed.

In de voetsporen van een mysterieuze Bretonse zeeman die naar Californië vertrok

“Het is de achternaam van mijn lieve oma en toen ik met pensioen ging en eindelijk wat tijd voor mezelf had, besloot ik dit pad te volgen”, zegt Francoise. “Toen zag ik dat 6 of 7 andere Amerikaanse gebruikers op MyHeritage deze Yves Marie in hun stamboom hebben, met verschillende onzekerheden over de geboortedatum en de -plaats: Bretagne, Loirestreek…

“Ik begon onderzoek te doen, met name in de registers van de militaire districten, en ik zag een enkele Crechriou, geboren in 1856, die mogelijk overeenkwam. Bovendien vermeldt het register dat hij op de leeftijd dat hij in militaire dienst ging al matroos was. Misschien zette hij daar de stap richting Californië? Het spoor was onduidelijk omdat de data van vrijlating uit militaire dienst niet overeenkwamen met de plaatsing van Yves Marie in Californië rond 1880. Aan de andere kant vermelden de registers van zijn geboortestad geen huwelijk of overlijden, dus is dit de man die we zoeken?

Yves Marie Crechriou.</p>
<p>Yves Marie Crechriou. Als Bretonse zeeman geboren in 1856 verhuisde hij op 25-jarige leeftijd naar Californië, waar hij tot zijn dood in 1924 woonde. Ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Yves Marie Crechriou.</p>
<p>Yves Marie Crechriou. Als Bretonse zeeman geboren in 1856 verhuisde hij op 25-jarige leeftijd naar Californië, waar hij tot zijn dood in 1924 woonde. Ingekleurd en verbeterd door MyHeritage
Yves Marie Crechriou.

Yves Marie Crechriou. Als Bretonse zeeman geboren in 1856 verhuisde hij op 25-jarige leeftijd naar Californië, waar hij tot zijn dood in 1924 woonde. Ingekleurd en verbeterd door MyHeritage

“Een bezoek aan de historische defensiedienst in Brest stelde me in staat om zijn carrière als matroos, die abrupt eindigde in 1881, terug te vinden, en daar deed zich een klein wonder voor: de pagina vermeldde een onderzoek uitgevoerd in 1892. Yves Marie werd gezocht door de militaire autoriteiten en zijn zwager antwoordde dat hij zich nu als boer had gevestigd in San Lucas, Californië!””

Op zoek naar de Amerikaanse familie van Yves Marie

“Toen zag ik via de Search Connect™ tool een Amerikaanse gebruiker die ook op zoek was naar deze naam en ik nam contact met haar op via de interne inbox van MyHeritage”, zegt Françoise. “Carolyn is een achter-achterkleindochter van Yves Marie! Sindsdien hebben we contact. Ze is erg blij met dit nieuws en heeft nu eindelijk wat meer informatie over haar voorouder. Hoe werd een jonge Bretoen geboren in 1856, die eerst geen Frans sprak, de zoon van een kleermaker, een zeeman, daarna een avonturier, een boer en uiteindelijk – opmerkelijk – een uitvinder in Californië? Een voorbeeld van the American dream! Een les over immigratie!”

Carolyn is een liefhebber van genealogie en moeder van twee kinderen. Ze is lerares in Utah. “Voordat ik door Françoise werd gecontacteerd, kende ik alleen het Amerikaanse deel van het leven van mijn betovergrootvader”, vertelde ze ons. “Yves Marie Crechriou was op genealogisch gebied niet waardevol in mijn familiegeschiedenis omdat niemand in mijn familie Frans spreekt. Ik heb nooit contact kunnen leggen met mijn Franse roots vanwege de taalbarrière. Nu zijn die roots een belangrijk deel van mijn identiteit geworden. Ik kan niet wachten om meer te weten te komen over de oorsprong van mijn familie dankzij het onderzoek van Françoise.”

Carolyn Siemers, great-great-granddaughter of Yves Marie Crechriou

Carolyn Siemers, achterkleindochter van Yves Marie Crechriou

“Onlangs ontdekte ik in de archieven van Bordeaux de omstandigheden die hem ertoe brachten om in Californië te blijven”, zegt Françoise. “Hij maakte deel uit van de bemanning van een handelsschip met de naam Oceania. Het schip verliet Bordeaux op 19 mei 1879 met bestemming Nouméa in Nieuw-Caledonië, waar het op 9 oktober 1879 aankwam. Tijdens de winter zetten ze hun reis naar Tahiti voort en begin 1880 waren ze in de buurt van Australië. Ze kwamen aan in San Francisco op 25 februari 1880 en reisden van daaruit heen en weer met passagiers, allerlei koopwaar en brieven tussen de Franse consuls in San Francisco en San José in Guatemala. Op 25 september keerde het schip terug naar San Francisco en Yves kreeg een bezoek van een dokter aan boord omdat hij arbeidsongeschikt was. Hij had een liesbreuk en moest in oktober naar het ziekenhuis.

“Het schip zou terugkeren naar Frankrijk met een lading tarwe en verliet de haven op 20 oktober 1880. Yves lag nog steeds in het ziekenhuis maar hij bleef op de bemanningslijst van de Bordeaux staan, omdat hij recht had op zijn loon, hij was geen deserteur.”

Een gemiste boot en een nieuw leven

“Dit is dus de reden waarom hij de terugreis naar Frankrijk niet kon maken en in Californië bleef. Hij had moeten terugkeren met een ander Frans schip die hem werd toegewezen, maar dat deed hij niet. Dit verklaart het onderzoek van de maritieme autoriteiten”, zegt Françoise. “In Californië begint een ander verhaal. Het jaar daarop, in 1882, trouwde hij in Monterey met een jonge Californische, Nancy Jane Williams. Ze zouden vijf kinderen krijgen voordat ze scheidden.”

In 1910 woonde de toen gescheiden Yves Marie Crechriou alleen in de Chinatown buurt van Monterey, Californië, waar hij manager was van een biljartzaal, zoals vermeld in de Amerikaanse Volkstelling van 1910 op MyHeritage:

Een volkstelling uit 1910 die aantoont dat Yves Crechriou een biljartzaal beheert

Een volkstelling uit 1910 die aantoont dat Yves Crechriou een biljartzaal beheert

“Eerst was hij boer, daarna manager van een biljartzaal en aan het eind van zijn leven runde hij een sigarenwinkel!” zegt Françoise. “Bovendien zou hij ook een uitvinder zijn. In 1909 en 1910 vroeg hij een patent aan voor een automatisch veiligheidsapparaat op auto’s en treinen, in 1911 gevolgd door een patent met betrekking tot de verbetering van de biljarttafel.” Hieronder zie je de eerste pagina van het patent uit de Collectie Uitvinders van Historische Octrooien op MyHeritage:

First page of Yves Marie Crechriou's patent filed in 1911 to improve the pool table. Inventors of historical patents collection, MyHeritage.

Eerste pagina van het patent dat Yves Marie Crechriou in 1911 indiende om de biljarttafel te verbeteren. Collectie uitvinders van historische patenten, MyHeritage.

“Een jonge Bretoen die in Californië belandt en uitvinder wordt, dat is buitengewoon!” zegt Françoise. “Dit onderzoek heeft me geholpen om grote vooruitgang te boeken met mijn eigen Crechriou tak. Ik ben nog steeds op zoek naar de link tussen onze twee families. We hebben misschien een paar gemeenschappelijke voorouders die leefden tussen 1585 en 1645 (Guyon Crechriou / Marguerite Le Flem = 12 generaties!), en ik ben bezig een online bord over hem te maken zodat nakomelingen zijn levensreis kunnen volgen.”

Hartelijk dank aan Françoise voor het delen van deze intrigerende ontdekking met ons. Heb jij ook een geweldige ontdekking gedaan dankzij MyHeritage? We horen het graag! Deel het met ons via dit formulier of mail het naar ons op nederland@myheritage.com.

Zoek historische documenten op MyHeritage