Xandra vond haar biologische vader met MyHeritage ‘Dit heeft me geholpen een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen’

Xandra vond haar biologische vader met MyHeritage ‘Dit heeft me geholpen een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen’

Xandra Bakker – van de Weerdt is 29 jaar en woont in Nederland. Na jarenlang zoeken – met enorme hobbels op de weg en het nodige doorzettingsvermogen – heeft zij haar biologische vader opgespoord via een MyHeritage DNA test en stamboomonderzoek met de hulp van DNA-expert Annemieke van der Vegt van DNA Hulp. Hieronder volgt haar verhaal.

‘Toen ik rond 2016 te horen kreeg dat mijn vader waarschijnlijk niet mijn biologische vader was, voelde het alsof de grond onder mijn voeten werd weggeslagen. Ik moest verder gaan zonder enige informatie of aanwijzingen over mijn echte afkomst. Mijn zoektocht naar mijn biologische vader startte ruim zeven jaar geleden, kort na de geboorte van mijn oudste dochter. Het verlangen om hem te vinden, groeide met de dag en nam langzaam meer en meer bezit van mijn gedachten. Het werd een diepgeworteld verlangen dat me niet losliet; misschien juist omdat ik zelf net moeder was geworden.

In 2018 nam ik deel aan het televisieprogramma DNA Onbekend, hopend dat het me eindelijk de antwoorden zou brengen waar ik zo naar verlangde. Drie mogelijke biologische vaders werden naar voren geschoven, en ik hoopte dat één van hen mijn ware vader zou zijn. De opnames waren een emotionele achtbaan. Maar de uitslag bracht geen verlossing: geen van de drie mannen bleek een match te zijn. Dat bericht sloeg in als een mokerslag. Ik voelde me verloren. Hoe moest ik nu verder met mijn zoektocht naar mijn identiteit? 

In 2022 stuitte ik op een Facebook-pagina genaamd “Ik zoek iemand”, een plek waar mensen hun verhalen deelden en op zoek waren naar hun biologische familie. Ik besloot mijn eigen verhaal te delen, in de hoop dat er iemand was die me kon helpen. De reacties stroomden binnen en er waren mensen die me wilden steunen in mijn zoektocht. Hoewel er een mogelijke match was, bracht een nieuwe DNA-test opnieuw teleurstelling. Het voelde alsof ik was terechtgekomen in een cyclus van hoop en teleurstelling.

Uiteindelijk kwam ik in contact met DNA Hulp, waar ik in januari 2023 mijn verhaal deelde en hulp inriep. Tot mijn verbazing kreeg ik snel een reactie en er ontstond een heel fijne samenwerking. Stap voor stap werden de DNA-matches via MyHeritage onderzocht, met de onvermoeibare hulp van Annemieke van DNA Hulp en mijn altijd steunende echtgenoot.

Het was een zware en intensieve zoektocht. Mijn hoogste match was 108 CentiMorgans, alle overige matches waren onder de 100 cM. Het eerste gemeenschappelijke voorouderlijk echtpaar van de matches dat werd gevonden, was geboren rond 1810. Gelukkig begon al het harde werk en onze vastberadenheid uiteindelijk toch zijn vruchten af te werpen. We ontdekten een echtpaar dat mogelijk mijn opa en oma betrof. We vonden ook hun kinderen en legden contact, en werd er een DNA-test afgenomen. En toen kwam het verlossende moment op 28 maart 2023: de uitslag bevestigde met een overweldigende zekerheid van 99,999996% dat ik mijn vader had gevonden.

De eerste bos bloemen die Xandra van haar vader kreeg.

De eerste bos bloemen die Xandra van haar vader kreeg.

De opluchting en vreugde die door me heen stroomden, waren met geen pen te beschrijven. Het voelde als thuiskomen, alsof er een altijd ontbrekend puzzelstukje op zijn plek viel. De gelijkenissen tussen ons waren opvallend en ik voelde een verwantschap die ik nooit eerder had ervaren. Eindelijk kan ik mijn biologische vader nu stap voor stap leren kennen en in ons eigen tempo een band met hem opbouwen. Ik was ontroerd toen hij opmerkte: ‘wat een lieve kinderen heb je.’

Voor de nooit aflatende steun van Annemieke, mijn echtgenoot en iedereen die tijdens deze zoektocht aan mijn zijde heeft gestaan, voel ik veel dankbaarheid. Ik besef dat ik niet alleen ben in deze wereld, dat er mensen zijn die om me geven en me willen helpen mijn weg te vinden. Mijn zoektocht heeft me geholpen mijn afkomst beter te begrijpen en een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen.

Hopelijk biedt mijn verhaal inspiratie voor anderen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Ik wil laten zien dat het altijd mogelijk is om antwoorden te vinden, hoe moeilijk het proces ook is. Mijn advies luidt dan ook: blijf altijd doorzetten, zelfs als de weg hobbelig en pijnlijk is. Want uiteindelijk gaat het ook jou lukken om de waarheid te achterhalen – en vind je het gevoel van identiteit dat je compleet maakt!’