Na 28 jaar zoeken heb ik een levenslang mysterie opgelost en mijn broer gevonden met MyHeritage DNA

Na 28 jaar zoeken heb ik een levenslang mysterie opgelost en mijn broer gevonden met MyHeritage DNA

Toen Estela Ramos 14 jaar oud was, bestudeerde ze bloedgroepen in de biologieles en realiseerde ze zich dat er iets niet klopte. Ze wist dat haar bloedgroep O was, die van haar moeder A en die van haar vader AB. Ze besefte dat, gezien de basisprincipes van erfelijkheid en het feit dat bloedgroep O een uitdrukking is van een dominant gen, het onmogelijk was voor het kind van twee mensen met de recessieve A- en AB-bloedgroepgenen om bloedgroep O te hebben.

Bestel een MyHeritage DNA test

Maria Estela ADN Argentina

Maria Estela Ramos, Argentinië

Er was maar één verklaring mogelijk: de ouders die haar opvoedden, waren niet haar biologische ouders.

Estela ondervroeg haar ouders, maar kreeg geen concrete antwoorden van hen. Ze liet het los, maar kon het onbehaaglijke gevoel niet van zich afzetten dat ze niet echt wist wie ze was.

Toen ze de kwestie aan haar man vertelde, stelde hij haar een vraag die haar niet meer losliet:

‘Hoe kun je met zulke twijfel leven?’

“Toen ik moeder werd, vroeg ik opnieuw naar mijn adoptie”, zegt Estela. Haar moeder was niet bereidwillig, maar het lot wilde dat Estela een opmerking hoorde die een bezoeker tegen haar moeder maakte en bevestigde wat ze al wist: Estela was niet de biologische dochter van de vrouw die haar had opgevoed. “Ze keek me aan en zei: ‘Dit moet het meisje zijn dat je volgens mijn moeder hebt geadopteerd!'”, zegt Estela.

ADN-argentina

Maria Estela Ramos als jong kind

“Vanaf dat moment stopte mijn zoektocht niet”, zegt Estela. “Ik heb mijn geboorteakte verkregen en ik heb elke naam en datum onderzocht, zodat ik mijn verhaal kon begrijpen. Dit was geen gemakkelijk werk, want hoewel de aanwijzingen duidelijk waren, is de waarheid een schat die je moet najagen totdat je die hebt gevonden. Er waren allemaal halve waarheden, en dat is waar de emoties tegen je werken. We werden niet alleen uitgedaagd door de omgeving, onze samenleving, ons gezin, maar wij waarheidzoekers moeten echt werken om te geloven dat we het verdienen om de waarheid te kennen. We moeten onze afkomst kennen.”

Estela probeert een DNA test

Estela deed een DNA-test bij CONADI, een organisatie die vermiste kinderen lokaliseert, maar de resultaten gaven aan dat ze geen vermist kind was. Ze was weer terug bij af, en erger nog, ze was zo ver gekomen zonder antwoorden te vinden. Ze raakte ervan overtuigd dat dit alles was wat ze kon doen.

ADN-Argentina

Alejandra Goicoechea, oprichter van Encontrarnos

Maar Estela’s vastberadenheid was groter dan de twijfels en ze ontmoette Alejandra Goicoechea, oprichter van de organisatie Encontrarnos, die aanraadde een MyHeritage DNA-test te doen.

“Een van de fundamentele verschillen, wanneer een persoon een DNA-test wil doen om zijn afkomst te achterhalen, is dat een ‘gewone’ of ‘vergelijkende’ DNA-test vereist dat een mogelijke broer of ouder wordt getest, zodat de monsters kunnen worden vergeleken en we kan zien of ze een gedeeld percentage DNA aangeven’, zegt Alejandra. “Dit kan niet worden gedaan met vermiste mensen of gestolen baby’s, omdat de gegevens in de documenten opzettelijk zijn gewijzigd en deze mensen in feite zijn verdwenen. Daarom is het database-aspect fundamenteel, dus het aantal mensen waarmee uw DNA kan worden vergeleken, met wie een match kan ontstaan of die de sleutel kunnen worden bij uw zoekopdracht. We werken eraan om ervoor te zorgen dat alle mensen die de test afleggen van tevoren begrijpen wat voor soort resultaten ze zullen ontvangen en hoe ze deze moeten interpreteren.’

Alejandra richtte Encontrarnos op nadat ze haar eigen familie had gevonden met behulp van een MyHeritage DNA-test en besloot om ook anderen te helpen hun biologische familie te vinden. MyHeritage heeft 100 kits aan haar organisatie gedoneerd om mensen die op zoek zijn naar hun biologische familie te helpen gratis vooruitgang te boeken bij hun zoektocht. Je kunt meer lezen over Alejandra en Encontrarnos in onze blogpost met haar verhaal.

De etniciteitsuitslag bevat een grote hint

Estela wist dat een MyHeritage DNA-test meer informatie over haar afkomst zou kunnen opleveren. Dus deed ze de test en ze was erg verrast toen uit de resultaten bleek dat ze voor 19,6% West-Aziatisch is, met een genetische groep in Armenië. Tussen haar DNA-matches zag ze een aantal herhalende achternamen en een gemeenschappelijke regio: Aintab.

CONADI-ADN

Uit Estela’s etniciteitsuitslag op MyHeritage

Met wat meer hulp kon Estela een stamboom bouwen voor een matchende achternaam. Wetende dat haar succes afhing van grondig onderzoek, documenteerde ze zoveel mogelijk van haar bevindingen door contact op te nemen met specifieke groepen Armeense expats in Argentinië, Canada, de VS en Koeweit.

Met de informatie die ze verzamelde, kon ze haar onderzoek uitleggen aan potentiële familieleden en hen vragen een DNA-test te doen. Een mogelijk familielid stemde ermee in om te helpen en deed een DNA-test die Estela had verstrekt.

In november 2022 kreeg Estela de bevestiging dat ze een nichtje had gevonden.

Reis naar Mar del Plata en geluk vinden

Om tot de definitieve resultaten te komen, moest Estela naar Mar del Plata reizen, op 400 kilometer afstand van waar ze woonde, om iemand te vragen een DNA-test te doen: iemand die haar broer zou kunnen zijn.

Estela klopte moedig op de deur van José (Ricky), van wie ze dacht dat het haar broer was, met een MyHeritage DNA-kit in de hand. Ze vertelde hem snel het hele verhaal en hij zei: “Je hebt me gevonden! Ik hoef geen DNA-test te doen.”

ADN Ancestral Argentina

De DNA match tussen Estela en José (Ricky)

De stad Mar del Plata staat ook bekend als ‘La Feliz’ of ‘vreugde’ en Estela is er in haar leven vele malen met plezier naartoe gereisd. Ze had nooit gedacht dat deze stad de ultieme vreugde in haar leven zou brengen: een broer en belangrijke antwoorden op de vragen die ze zichzelf stelde sinds ze 14 jaar oud was.

Estela’s zoektocht gaat verder

Nu heeft Estela meer informatie: ze weet dat de naam van haar vader Jorge was, maar bekend stond als Fernando, en dat hij werd geboren op 8 februari 1930. Hij werkte als chauffeur voor een gouverneur.

Ze hoopt dat deze details haar zullen helpen haar moeder en andere broers en zussen te vinden.

Estela wil andere mensen die zoeken laten weten dat er veel manieren zijn om je biologische familie te vinden: “De DNA-test is wat ons naar de waarheid leidt. Het is de enige zekerheid om de reis te beginnen. Zoeken is niet gemakkelijk, maar het is mogelijk “Als ik de speld in de hooiberg heb gevonden… waarom zou anderen dat dan niet ook lukken? De wetenschap en het bestaan van zulke grote DNA-databases stelt ons in staat om onze reis naar de waarheid te beginnen, die niets meer of minder is dan onze identiteit.”

Veel dank aan Estela Ramos voor het delen van haar ongelooflijke verhaal met ons. Als u ook een bijzondere ontdekking heeft gedaan met MyHeritage, horen we dat graag! Deel uw verhaal met ons via dit formulier of via een e-mail naar E: nederland@myheritage.com.

Bestel een MyHeritage DNA test