Ze dacht dat ze enig kind was. Daarna deed ze een MyHeritage DNA-test

Ze dacht dat ze enig kind was. Daarna deed ze een MyHeritage DNA-test

Stella Stenroos, 51, geboren in Finland maar momenteel woonachtig in Ierland, kocht in januari 2021 een MyHeritage DNA-kit uit pure nieuwsgierigheid. “Ik zag de advertenties en las artikelen door de jaren heen en op een gegeven moment besloot ik een DNA-kit te kopen, omdat ik dacht dat het leuk zou zijn om meer te weten te komen over mijn etniciteit”, zegt ze.

Anderhalf jaar later zat Stella in haar woonkamer eindeloos tv-uitzendingen te kijken over het heengaan van koningin Elizabeth, toen ze plotseling een melding kreeg over een inkomende e-mail.

“Ik opende het bericht waarin iemand beweerde mijn broer te zijn”, zegt ze. “Ik zei tegen mezelf: dit moet een of andere internetgek zijn. Ik had de e-mail bijna verwijderd, maar besloot eerst om snel naar mijn DNA-matches op MyHeritage te kijken en daar was het – een match met Aaro Vuotila als mijn halfbroer. Ik had dit totaal niet verwacht!”

Stella’s ouders scheidden in 1974, toen ze 3 jaar oud was, en ze groeide op als enig kind.

Niemand wist dat haar vader nog een kind had – inclusief de vader zelf.

Aaro’s achternaam, Vuotila, klonk haar bekend in de oren, en ook haar moeder. Ze herinnerde zich dat haar vader, Jaakko Stenroos, een vriend had met die naam. Die vriend woonde in 2008 zelfs de begrafenis van haar vader bij.

Aaro Vuotila, 43, werd geboren in 1979 in Imatra, Finland. Hij is acteur en muzikant en woont met zijn vrouw en 16-jarige dochter in Jyväskylä, Finland. Net als Stella deed ook Aaro uit pure nieuwsgierigheid een DNA-test. Hij kocht de kit in augustus 2022 en een maand later veranderde zijn wereld.

Nadat hij de DNA-resultaten had ontvangen, confronteerde hij zijn moeder ermee, die bevestigde dat hij niet het kind van haar man is, maar van een andere man: Jaakko – Stella’s vader. Voor die tijd had ze er nog nooit iemand over verteld.

Een wervelende reis om zijn zus te ontmoeten

Twee maanden later, bij de eerst mogelijke gelegenheid, nam Aaro het vliegtuig van Finland naar Ierland om zijn zus te ontmoeten. Stella nam hem mee op een reis door Ierland en stelde hem voor aan haar goede vrienden. Hier zitten ze in de auto op de luchthaven van Dublin:

Stella and Aaron meet for the first time

Stella en Aaro ontmoeten elkaar voor het eerst, 14 november 2022

“Van al mijn huisdieren is Cara (de driepootkat) de baas, en de meest sociale”, zegt Stella. “Dus Aaro was net aangekomen en had amper tijd om te gaan zitten, toen Cara hem al kwam begroeten .”

Aaro meets Stella's cat

Aaro ontmoet Stella’s kat

Op zijn eerste dag in Ierland wilden ze niet veel doen, aangezien Aaro al een lange tijd had gereisd, dus gingen ze naar de Hill of Tara om van het landschap te genieten. Hier dragen ze petten die ze daar hebben gekocht:

Stella and Aaro in Stella's garden

Stella en Aaro in Stella’s tuin, met de petten die ze kochten op Hill of Tara

“Omdat Aaro zijn echte vader en grootouders nog nooit had ontmoet, heb ik hem een spoedcursus oude foto’s gegeven”, zegt Stella. “Hier waren we ze aan het doornemen en macarons aan het eten.”

Aaro gets to know his paternal ancestors

Aaro leert zijn voorouders van vaderskant kennen

Op de derde dag bezochten ze een Finse vriendin van Stella en gingen verder naar de Wicklow Mountains:

Stella and Aaro in the Wicklow Mountains

Stella en Aaro in Glendalough, een bekende vallei in het Wicklow Mountain gebied

“Vanwege werkverplichtingen kon Aaro deze keer maar een kort bezoek brengen, en het ging in een flits”, zegt Stella. “Hier waren we weer op het vliegveld, hij ging terug naar Finland. Als je goed kijkt, dragen we allebei een hanger met een steen – Aaro heeft deze gemaakt! Hij heeft er maar twee gemaakt, hij heeft er een gedragen en hij wilde mij de andere geven ❤️ Ik draag de mijne sindsdien.

Stella drops Aaro off at the airport, both wearing stone pendants he made

Stella zet Aaro af bij het vliegveld, beiden de hanger met steen dragend die hij heeft gemaakt

“We waren vanaf de eerste seconde volledig verbonden. Alles voelde natuurlijk aan, alsof we elkaar altijd al kenden”, zegt Stella. “Er waren geen ongemakkelijke momenten tussen ons… niet eens één. We hebben hetzelfde gevoel voor humor, dezelfde humor. Ik ben zo blij dat we allebei besloten hebben om de DNA-test te doen! Het zou een tragedie zijn om het nooit te hebben geweten.”

Stella zegt dat ze 51 jaar lang dacht dat ze enig kind was, dus deze ontdekking veranderde haar identiteit volledig. Haar moeder is ook erg blij voor haar en het voelt goed dat ze niet alleen op de wereld zal zijn, aangezien Stella geen kinderen heeft en momenteel geen partner heeft.

“Onze vader was erg intelligent, breed geïnteresseerd in alles, geestig, met een groot gevoel voor humor, muzikaal getalenteerd en creatief, hield van koken en had zijn hele leven dezelfde vrienden die al zijn vrienden waren sinds zijn jeugd”, zegt Stella.

Stella en Aaro's vader. Foto hersteld, verbeterd, en ingekleurd met MyHeritage
Stella en Aaro's vader. Foto hersteld, verbeterd, en ingekleurd met MyHeritage
Stella en Aaro's vader. Foto hersteld, verbeterd, en ingekleurd met MyHeritage

“Het breekt mijn hart dat hij nooit heeft geweten dat hij een zoon had – vooral een zoon die ook muzikant is, zoals onze vader zelf! Maar ik hoop dat ik Aaro, en mijn nichtje Peppi, een levendig beeld kan meegeven van de familie die ze nooit hebben gekend.”

Veel dank aan Stella voor het delen van haar verhaal met ons! Als u ook een levensveranderende ontdekking heeft gedaan met MyHeritage, horen we dat graag! Stuur uw verhaal naar ons via dit formulier of e-mail het naar nederland@myheritage.com.

Bestel een MyHeritage DNA kit