140 jaar lang geloofden ze dat hij hen had achtergelaten voor een nieuw leven in Amerika. Een recordmatch op MyHeritage onthulde een ander verhaal

Monique Gueunier had haar hele leven te horen gekregen dat haar overgrootvader op een dag was verdwenen en zijn vrouw en kind in de steek had gelaten. Hij zou naar Amerika zijn vertrokken. Ze zocht jarenlang naar hem – totdat een ontdekking die ze deed op MyHeritage een totaal andere waarheid onthulde dan die ze altijd had geloofd.

Doorzoek nu de Franse records op MyHeritage!

Monique Gueunier

Monique Gueunier

Monique woont momenteel in het gebied van Montpellier, maar ze komt uit het noorden van Algerije en heeft in de Ivoorkust en in Nieuw-Caledonië gewoond en heeft haar hele leven de wereld rondgereisd. Kortom, ze is bereisd, veel meer dan haar overgrootvader, die zogenaamd over de Atlantische Oceaan was weggeglipt. “Het is dankzij MyHeritage dat ik deze affaire, die onze familie heeft getraumatiseerd, heb kunnen oplossen”, zegt Monique. “Het werd overgebracht van generatie op generatie. Ik denk dat mijn overgrootmoeder wist waar haar man was en gewoon de waarheid voor haar zoon verborgen hield.”

Een echtgenoot die naar verluidt naar Amerika is vertrokken

Monique’s overgrootvader heette Sylvain Patureau. Als Parijzenaar van geboorte woonde hij in Asnières (tegenwoordig bekend als Asnières-sur-Seine in de Hauts-de-Seine) met zijn vrouw Louise, met wie hij in 1873 trouwde, en hun zoon Alphonse, die in 1877 werd geboren. Als beroep maakte hij pluimornamenten voor hoeden. Alphonse was nog jong toen zijn vader van de ene op de andere dag verdween. De familie vertelde het kind dat hij mogelijk naar Amerika was vertrokken.

Sylvain Patureau, de overgrootvader van Monique, voor zijn verdwijning. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage.
Sylvain Patureau, de overgrootvader van Monique, voor zijn verdwijning. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage.
Sylvain Patureau, de overgrootvader van Monique, voor zijn verdwijning. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage.

‘God weet dat we het hele Amerikaanse continent naar hem hebben afgezocht!’ roept Monique uit, die lang heeft gezocht en tevergeefs vele passagierslijsten en immigratieregisters heeft uitgekamd. Er werd geen enkel spoor gevonden van een Sulvain Patureau die een Amerikaanse avonturier werd.

“Ik ben opgegroeid in Algerije. Mijn wortels liggen verspreid over Frankrijk en ik heb een betovergrootvader die in 1847 in Algerije is geboren. Ik was benieuwd naar mijn afkomst. Mijn vader zei altijd dat we uit Parijs kwamen maar er waren nog maar twee generaties in Parijs, die tak van mijn familie kwam uit het Centraal Massief, maar het was nogal vaag. Geconfronteerd met dit soort leegte voelde ik de behoefte om vast te houden aan mijn Franse roots. Het was mijn neef die begon met het bouwen van de stamboom van mijn vaders kant op MyHeritage. Dit inspireerde me om me ook aan te melden bij MyHeritage. Ik ging verder met mijn moeders kant, de Patureaus.”

Monique bouwde de stamboom, generatie na generatie, en op een dag, net toen ze op het punt stond de pagina te verlaten, merkte ze dat er een Record Match op haar stamboom stond voor haar overgrootvader, Sylvain Patureau. Het was een overlijdensakte – en tot haar schrik werd deze niet afgegeven in New York, San Francisco of Buenos Aires, maar in Frankrijk, welke aangaf dat hij op 7 september 1916 in Parijs was overleden!

De Record Match die het mysterie oploste: de overlijdensakte van Sylvain Patureau verschijnt in de collectie Frankrijk, kerkelijke begrafenissen en overlijdens op MyHeritage (klik om te vergroten)

De Record Match die het mysterie oploste: de overlijdensakte van Sylvain Patureau verschijnt in de collectie Frankrijk, kerkelijke begrafenissen en overlijdens op MyHeritage (klik om te vergroten)

Dit was een volkomen onverwachte ontdekking, aangezien het gegeven dat Sylvain aan de andere kant van de Atlantische Oceaan woonde, een zekerheid was in de familie van Monique. “Dit was een enorme verrassing”, zegt Monique. “Asnières ligt heel dicht bij Parijs. Ik heb tien jaar in Parijs gewoond, maar ik had nooit gedacht daar te gaan zoeken.”

‘Weten wat er met hem is gebeurd, is zo’n opluchting’

“Volgens het document had hij een kruidenwinkel, waar hij ook stierf, gelegen aan de Rue Jacob in het zesde arrondissement van Parijs. Ik kwam tientallen keren langs deze straat toen ik in Parijs woonde. Hij werd weduwnaar verklaard bij zijn overlijden. Hij was niet hertrouwd, maar woonde misschien samen met een van de twee vrouwen die met hem werkten en die zijn dood meldden. Weten wat er met hem is gebeurd, is een opluchting. ‘

Na het verdwijnen van haar man, voedde Louise Patureau haar zoon Alphonse alleen op. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage.
Na het verdwijnen van haar man, voedde Louise Patureau haar zoon Alphonse alleen op. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage.
Na het verdwijnen van haar man, voedde Louise Patureau haar zoon Alphonse alleen op. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage.

Monique’s overgrootmoeder, Louise, stierf in 1906. Ze had haar zoon in haar eentje opgevoed, terwijl ze de zaak voortzette. “In mijn familie werd gezegd dat ze niet erg op haar gemak was. Ze moet geen heel gemakkelijk leven hebben gehad”, zegt Monique. ‘Ze bleef dicht bij Sylvains schoonzus. Dit is slechts gissen, maar ik denk dat de twee vrouwen wisten dat hij niet ver weg was.’

Alphonse, de grootvader van Monique, heeft nooit geweten dat zijn vader de rest van zijn leven zo dicht bij hem leefde. Hij stierf eerder dan zijn vader, als oorlogsheld aan het front van de Somme in februari 1915. Hij was pas 37 jaar.

Alphonse Patureau. Hij stierf als oorlogsheld zonder zijn vader ooit terug te zien. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage.
Alphonse Patureau. Hij stierf als oorlogsheld zonder zijn vader ooit terug te zien. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage.
Alphonse Patureau. Hij stierf als oorlogsheld zonder zijn vader ooit terug te zien. Foto ingekleurd en verbeterd door MyHeritage.

Alphonse trouwde in januari 1912 met Honorine, de grootmoeder van Monique, en het paar kreeg een dochter, Marguerite, die in hetzelfde jaar werd geboren. Alphonse had ook 3 kinderen uit een eerder huwelijk, die Honorine aan het begin van de oorlog wettelijk adopteerde. Na slechts 3 jaar huwelijk werd Honorine weduwe met 4 kinderen om op te voeden. Ze nam haar kinderen eerst mee naar Tanger, Marokko, en vervolgens naar haar geboorteplaats Oran, Algerije, waar ook Monique werd geboren.

Monique had nooit eerder beseft dat ze de interesse voor planten en kruiden gemeen heeft met haar overgrootvader Sylvain “Zijn kennis van planten verraste me”, zegt ze. “Mijn moeder deed veel aan scouting en ze liep twee weken stage in Frankrijk om over planten te leren. Ze kende hun namen en medicinale werking en ook ik hield er altijd van om mezelf te genezen met planten. Ik zeg nu tegen mezelf dat ik heb geërfd van mijn overgrootvader Sylvain.”

Monique deed deze ongelooflijke ontdekking dankzij een Frans record op MyHeritage.

Doorzoek nu ook de Franse records op MyHeritage!