Chileens-Amerikaans adoptiekind herenigd met zijn familie, 42 jaar nadat hij van hen werd gestolen

Chileens-Amerikaans adoptiekind herenigd met zijn familie, 42 jaar nadat hij van hen werd gestolen

42 jaar geleden beleefde María Angélica González de ergste nachtmerrie van elke moeder.

Ze was net bevallen van een jongetje en de verpleegster had hem naar de couveuse gebracht en uitgelegd dat hij een medische behandeling nodig had omdat hij te vroeg was geboren. Maar toen de verpleegster terugkwam, vertelde ze María dat de baby was overleden. María vroeg om het lichaam van het kind te zien zodat ze afscheid kon nemen en het kon begraven, maar de verpleegster zei dat het was weggegooid. María ging met lege handen naar huis en haar hart was in duizend stukjes gebroken.

María was zo kapot van deze traumatische ervaring dat ze zelfs haar 4 andere kinderen nooit vertelde over de baby die ze had verloren. “Ik sloot mezelf af voor de wereld met mijn problemen en ik heb veel geleden”, vertelde ze aan USA Today in een recent interview.

Wat ze niet wist – 42 jaar lang – was dat haar zoon eigenlijk springlevend was. En dat het ziekenhuis waar ze van hem beviel, deel uitmaakte van een grootschalige organisatie in kinderhandel waarbij naar schatting 20.000-50.000 Chileense baby’s, gestolen uit meestal gezinnen met een laag inkomen, illegaal werden geplaatst voor adoptie in het buitenland. Het doel van deze operatie, die plaatsvond tussen de jaren 1960 en 1990, was het terugdringen van de armoede in Chili onder de dictatuur van generaal Augusto Pinochet.

‘Een wonder van God’

De zoon van María werd geadopteerd door Amerikaanse ouders die niets van deze omstandigheden afwisten. Hij groeide op met de naam Jimmy Lippert Thyden, wetende dat hij in Chili was geboren, maar met meerdere en tegenstrijdige verhalen over zijn afkomst.

Toen las hij het artikel in USA Today over Scott Lieberman, een andere Chileense geadopteerde die had ontdekt dat hij van zijn moeder was gestolen. Scott was op zijn beurt achter de waarheid gekomen na het lezen van een artikel in People Magazine over Tyler Graf, een brandweerman uit Texas, ook geboren in Chili, die zijn eigen verhaal over gedwongen adoptie had onthuld. Scott, die wist dat hij in Chili geboren was, vroeg zich af of wat Tyler meemaakt hem misschien ook was overkomen. Voor antwoorden wendde hij zich tot Nos Buscamos, een non-profitorganisatie in Chili die gezinnen helpt te herenigen die het slachtoffer zijn geworden van gedwongen adoptie.

Jimmy had een soortgelijke reactie toen hij het verhaal van Scott las. Kan het zijn dat hij onder dwang is weggehaald bij een moeder die nog leefde?

Dus Jimmy nam, net als Scott, contact op met Nos Buscamos. Binnen enkele weken brachten ze hem in contact met María.

“Het is een wonder van God”, vertelde ze aan USA Today. “Toen ik hoorde dat hij nog leefde, kon ik het niet geloven.”

MyHeritage DNA bevestigt de verwantschap

Er was nog één stap om de verwantschap te bevestigen: een DNA-test. MyHeritage is er trots op DNA-kits te doneren aan Nos Buscamos, naast andere NGO’s over de hele wereld met de vergelijkbare missie om geadopteerden te herenigen met hun biologische familie. Jimmy aarzelde eerst om een DNA-test te doen, maar toen hij begreep dat het de enige manier was om de relatie met zekerheid te bevestigen, dacht hij aan de tweelingdochters die hij en zijn vrouw in april 2022 hadden verloren.

“Het verlies van mijn meisjes was zo traumatisch voor me, het was verwoestend”, vertelde Jimmy aan USA Today. “Het enige waar ik aan kon denken is, dat als er een vrouw op deze wereld is die lijdt onder het leed dat ik net heb geleden en zij lijdt eronder om geen andere reden dan iemands hebzucht, dan zou ik iets afschuwelijks doen, op hetzelfde niveau als de daders van deze daad om de waarheid te ontkennen door deze vrouw te laten weten dat ik leefde.”

Dus deed hij de test – en de DNA-resultaten bevestigden dat hij 100% Chileens was en koppelden hem aan een volle neef die ook het platform van MyHeritage platform gebruikt.

‘Hoe omhels je iemand op een manier die 42 jaar goedmaakt?’

Een paar weken geleden stapte Jimmy met zijn vrouw en hun twee dochters op het vliegtuig om zijn moeder en broers en zussen voor het eerst te ontmoeten.

Jimmy at the airport with his wife and daughters, on their way to ChileJimmy op de luchthaven met zijn vrouw en dochters, op weg naar ChiliBekijk hun emotionele reünie in de onderstaande reportage van Associated Press:

https://www.youtube.com/watch?v=NLpqHfOLi2w

“Ze zegt: ‘Je hebt geen idee hoeveel ik voor je heb gehuild’,” vertelde Jimmy aan Associated Press. “‘Hoeveel nachten ik wakker heb liggen bidden dat God me lang genoeg zou laten leven om te leren wat er met je gebeurd is.'”

“Hoe knuffel je iemand op een manier die 42 jaar knuffelen goedmaakt?” voegde hij eraan toe. “42 jaar beroofd, gestolen van ons. Alles stort in op dit moment. 42 jaar. Maar niet 43.”

“Het is bijna alsof je terugkomt uit de dood”, vertelde Sarah Vanunu, onze PR-directeur, aan Associated Press. “Veel van deze vrouwen wisten niet eens dat ze een kind hadden. Ze verlieten het ziekenhuis met lege handen.”

Na de hereniging met de hele familie gaven ze een groot feest om alle verjaardagen te vieren die ze hadden gemist en hij liet 42 ballonnen knallen – één voor elk jaar. De familieleden schreven er persoonlijke boodschappen op, zoals “Ik hou van je”, “Welkom in ons huis” en – van zijn moeder – “Jij bent het mooiste hoofdstuk van mijn verhaal”.

Jimmy holds his mother’s hand at the party

Jimmy houdt de hand van zijn moeder vast op het feest

“Het knallen van die ballonnen was tegelijkertijd angstaanjagend en krachtig”, vertelde Jimmy in een interview aan NBC News. “Ik heb een geweldig leven gehad in Amerika. Mijn ouders in Amerika hebben veel van me gehouden. Mijn vader en moeder hebben voor me gezorgd, me kansen gegeven, onderwijs, liefde… Ik heb een prachtig leven gehad, maar elk van die ballonnen is een jaar van gemis.”

Hoewel de Chileense regering Nos Buscamos heeft geprezen voor haar werk om de slachtoffers van de mensenhandel te herenigen, heeft ze het incident nooit officieel erkend of zich ervoor verontschuldigd. Jimmy, die strafrechtelijk verdediger is, zegt dat hij vindt dat de overheid verantwoordelijk moet worden gehouden voor wat er met hem en de duizenden andere getroffen families is gebeurd. Hij zegt dat hij vindt dat de landen deze daden en de manier waarop ze deze families beïnvloeden moeten erkennen en dat ze voor eeuwig reizen voor deze families en hun afkomst moeten financieren, zodat er geen speciale familiegebeurtenissen worden gemist. Alle families aan alle kanten moeten worden begeleid en degenen die betrokken waren bij het misdrijf moeten worden vervolgd, zodat alle kinderen kunnen worden gevonden en alle families de kans krijgen om zich te herenigen.

Jimmy Thyden with his mother

Een bitterzoete verjaardagsviering

“Nu is datgene waarvan mijn ouders geloofden dat het een van de meest altruïstische en liefdevolle daden was die ze ooit hebben gedaan, bezoedeld door deze afschuwelijke, vreselijke daad”, vertelde Jimmy aan Associated Press. “Mijn ouders wilden een gezin, maar nooit op deze manier.”

“Ik ben blij met de momenten die we nu krijgen, maar ik betreur het verlies van 42 jaar tijd met mijn familie, met mijn broers en zussen, met haar”, zegt Jimmy. “Het is de frustratie van het verliezen van mijn cultuur en tijd, om niet de opgebouwde herinneringen samen te hebben, om niet de ervaringen van een gedeeld leven te hebben.”

“Iemand die je kent die gelooft dat hij of zij geadopteerd is uit Chili – dit zou wel eens zijn of haar verhaal kunnen zijn,” vertelde Jimmy aan NBC, “en als je het niet met ze deelt, als ze niet weten waar ze moeten zoeken, zullen ze het misschien nooit ontdekken.”

“Ik ben in staat om 42 jaar van leugens ongedaan te maken”, vertelde Jimmy aan de Associated Press. “Ik kan mijn moeder ontmoeten, mijn broers en zus, en het leven dat ik nooit gekend heb. En dat ik mijn kinderen, mijn dochters, mijn meisjes mee kan nemen naar een land dat deel uitmaakt van wie zij zijn, en dat zij een waardering voor deze cultuur zullen hebben die ik zelf nooit heb gehad… dat is ongelooflijk. Dat is vreugde.”

Als u iemand kent die uit Chili geadopteerd is en mogelijk slachtoffer is geworden van gedwongen adoptie, moedig hem of haar dan aan om contact op te nemen met Nos Buscamos of met de organisatie van Tyler Graf, Connecting Roots.

Bestel een MyHeritage DNA kit