MyHeritage DNA hielp me in contact te komen met de broer van mijn biologische vader

MyHeritage DNA hielp me in contact te komen met de broer van mijn biologische vader

Carol Simpson ontdekte op 55-jarige leeftijd dat de man die haar opvoedde niet haar biologische vader was. Nadat ze haar DNA-resultaten had geüpload naar MyHeritage, kreeg ze een match die haar in contact bracht met de familie van haar biologische vader, inclusief halfbroers en -zussen en een oom!

Bestel een MyHeritage DNA-kit

Hier is het verhaal van Carol:

In het begin van de pandemische lockdown hadden mijn dochter Morgan en ik het over familie erfenis en ik herinnerde me dat ze een DNA-test had gedaan. Uit nieuwsgierigheid vroeg ik of ik het mocht zien. Ze opent het account op haar telefoon en geeft het door aan mij… Wat zijn dit voor Ierse achternamen? Verder zag ik dat niemand met mijn achternaam in de lijst stond. Betekende dit dat mijn vader niet echt mijn vader was?!

Zo ontdekte ik op 55-jarige leeftijd dat de man die mij opvoedde niet mijn biologische vader was.

Op de een of andere manier was het logisch. Ik had altijd al het gevoel dat ik anders was dan al mijn andere familieleden. Mijn moeder weigerde vragen te beantwoorden, dus ik ging deze spannende uitdaging aan en begon te proberen mijn biologische vader op te sporen.

Ik bestelde een DNA-kit voor mezelf en de resultaten waren verrassend: Er werd mij altijd verteld dat ik van Duitse afkomst was, maar de etnische resultaten gaven aan dat ik voor 60% Iers was! Ik begon te proberen mijn DNA-matches te begrijpen, maar vond niets overtuigends. Toen leerde ik dat je je DNA-gegevens kon uploaden naar andere sites, en ik heb de mijne geüpload naar MyHeritage. Toen de resultaten binnenkwamen, kreeg ik een match van 25,8% met een John Sullivan uit Ierland, wat betekent dat hij een oom of halfbroer zou kunnen zijn – maar hoe dan ook, hij zou mijn biologische vader kennen!

Carol Simpson

Carol Simpson

Ik heb John meteen geschreven, maar hij antwoordde niet op mijn berichten. Bovendien had hij geen stamboom en was er geen informatie over zijn leeftijd.

Het MyHeritage research team komt in actie 

In juli 2020 postte ik in een Facebookgroep voor mensen die met behulp van DNA naar familieleden zochten, en ik zag een bericht van de VP Marketing van MyHeritage, Aaron Godfrey. Ik besloot hem te schrijven. Dit is wat ik schreef:

Hoi Aaron,

Ik zag een van je berichten op de DNA Detective FB site. 

Ik ben op zoek naar mijn onbekende biologische vader. Hij weet waarschijnlijk niet eens van mij.  

Ik heb een 25% match op MyHeritage met de naam John Sullivan. Er is geen andere zichtbare informatie die me zijn leeftijd vertelt en er is geen stamboom.

Ik heb verschillende keren een bericht gestuurd, maar nog niets terug gehoord. 

Is er een manier om te bepalen of deze account nog actief is of om de leeftijd van de persoon te bepalen? Ik weet zeker dat hij me kan vertellen wie mijn vader is.

Bedankt voor je hulp, 

Carolyn Simpson

Aaron zette zijn onderzoeksteam op de zaak. Zij stelden vast dat John MyHeritage al jaren niet meer had bezocht, wat betekende dat hij mijn bericht waarschijnlijk nooit had gezien. De onderzoeker, Roi, slaagde erin contact op te nemen met John en vroeg hem zijn mailbox te controleren, waarbij hij uitlegde dat hij een dichte DNA-match had die naar hem op zoek was. John checkte en nam terug contact op met de onderzoeker. Hij zei dat ik zijn nichtje was en dat zijn broer – die helaas was overleden – waarschijnlijk mijn vader was! Hij vroeg de onderzoeker om mij zijn nummer en e-mailadres te geven en zei dat hij op me wachtte.

Dus ik e-mailde hem en we begonnen te corresponderen en elkaar te leren kennen. Een paar dagen later vertelde mijn moeder me eindelijk de naam van mijn biologische vader, wat mijn bevindingen bevestigde.

Oom Jack, die momenteel in Ierland woont, bracht me in contact met de rest van de familie. Tijdens mijn eerdere onderzoek had ik een waarschijnlijke halfzus, Marisa, geïdentificeerd, maar ik had geaarzeld om contact met haar op te nemen omdat ik begreep dat ze in behandeling was voor kanker en ik bang was dat het te stressvol zou zijn om over mij te horen. In februari 2021 bracht oom Jack me eindelijk met haar in contact en in mei ontmoetten zij en ik elkaar in Charlotte, North Carolina. Dit is toevallig ook de plek waar mijn zoon DJ woont, dus we ontmoetten elkaar allemaal in haar hotel. Wat een emotionele en vreugdevolle ontmoeting

Carol and Marisa

Carol en Marisa

We begonnen onze viering in de bar op het dak en later nam de DJ ons mee naar een Ierse pub in het centrum (natuurlijk!). Nadat we ons verhaal hadden gedeeld, verschenen er de hele avond op wonderbaarlijke wijze drankjes! De volgende middag checkte Marisa uit bij haar hotel en kwam bij ons logeren in het huis van DJ. De rustige landelijke omgeving gaf ons de perfecte gelegenheid om te praten en Timothy Jr (mijn halfbroer), Michael (een andere halfbroer) en Marion (de moeder van Marisa) te ontmoeten via Facetime.

Oom Jack ontmoeten in Dublin

Uiteindelijk vloog ik in juli 2021 naar Dublin om mijn oom voor het eerst te ontmoeten.

Oom Jack ontmoette me op de luchthaven en reed me door de stad om me een snelle rondleiding door Dublin te geven. De architectuur en geschiedenis zijn geweldig. We vierden het thuis met een assortiment Ierse whisky’s uit verschillende regio’s. Het leek ons het beste om te proberen de dag door te komen en te wennen aan de tijdzone. Ik denk dat de pure opwinding, en misschien de Ierse whisky, het mogelijk maakten!

De volgende dag genoot ik van mijn eerste Guinness in Ierland!

Carol's first Guinness in Ireland with her Uncle Jack

De eerste Guinness van Carol in Ierland met haar oom Jack

Ik begon de geschiedenis van hoe ik mijn ware familie erfenis ontdekte meer in detail met oom Jack door te nemen en leerde meer familiegeschiedenis van hem.

Roi van MyHeritage belde me tijdens de reis op Whatsapp voor een update, en het was spannend om hem op de hoogte te brengen van alles wat er gebeurd was sinds hij een jaar eerder voor het eerst contact opnam met oom Jack!

Roi’s video call with Carol and Jack

Het videogesprek van Roi met Carol en Jack

Oom Jack liet me foto’s van de familie zien en toen hij me vertelde dat hij Marian, de tweede vrouw van mijn vader, niet meer had gezien sinds de begrafenis van mijn vader, vroeg ik haar of ze met me wilde praten. Ze spraken eindelijk en het was zo mooi om te zien. Oom Jack en Marian wisselden verhalen uit over mijn vader Tim die ze geen van beiden hadden gekend en ze spraken af elkaar weer te ontmoeten als oom Jack naar Chicago zou reizen.

We ontmoetten ook andere familieleden en neven, waaronder de dochters van oom Jack. Ik heb zelfs de begraafplaats gevonden in de buurt waar mijn oude haplogroep van moederskant werd ontdekt: het is een van de oude begraafplaatsen, de beroemdste is de Poulnabrone Dolman in county Clare, niet ver van Galway.

Het was een prachtige reis en ik ben MyHeritage zo dankbaar voor het leggen van de verbinding!

Hartelijk dank aan Carol voor het delen van haar verhaal. Als je ook een ongelooflijke ontdekking hebt gedaan via MyHeritage, dan horen wij dat graag! Deel het met ons via dit formulier of mail het naar ons via E: stories@myheritage.com.

Bestel een MyHeritage DNA-kit