Terug naar school over de hele wereld met MyHeritage

Terug naar school over de hele wereld met MyHeritage

Terwijl gezinnen overal hun schoenveters strikken en rugzakken controleren voor het komende schooljaar, reizen we door de tijd en halen we herinneringen op aan klaslokalen uit ver vervlogen tijden. Deze stukjes geschiedenis zijn liefdevol gedeeld door MyHeritage gebruikers uit alle hoeken van de wereld.

Om deze foto’s echt tot leven te brengen en ze in hun volle pracht te laten zien, hebben we de MyHeritage foto app Reimagine gebruikt. Met de baanbrekende AI-technologie van Reimagine kunnen we oude foto’s scannen, inkleuren, verbeteren en restaureren, waardoor ze een nieuw leven krijgen. Deze vernieuwde beelden brengen ons levendiger terug in de tijd en helpen ons de emotie en sfeer van elk vastgelegd moment te voelen.

Ga met ons mee op een hartverwarmende reis door het verleden. Deze foto’s belichten niet alleen de unieke familiereizen van onze gebruikers, maar roepen ook bekende herinneringen op en benadrukken de gemeenschappelijke ervaringen die we allemaal delen.

Geneva, Nebraska, V.S. 1912

De VS bruisten van hoop aan het begin van 1900, vlak voordat de Grote Depressie toesloeg. De momentopname van John Peterson geeft ons een glimp van hoe de school er toen uitzag. Op deze 111 jaar oude foto staat zijn grootvader “gebruikt als armleuning” op de middelste rij, vierde van links.

Berlijn, Duitsland, 1915

In 1915 drukte de Eerste Wereldoorlog zijn stempel op Berlijn en Irma Herta Ernestine Preuss, geboren in 1908, begon net aan haar schooltijd. Zoals haar kleinzoon Ralf Maehmel uit Duitsland vertelde, begonnen kinderen in de jaren voor de Weimarrepubliek (d.w.z. voor 1920) vaak met Pasen op school. Op het bord onderaan de foto staat dan ook: “mein erster schulgang” (mijn eerste schooljaar), april 1915. De school van Irma bevond zich in de wijk Gesundbrunnen, tegenwoordig de wijk Mitte in Berlijn.

Boras, Zweden, 1924

Zweden in de jaren ’20 was in beweging en zich aan het ontwikkelen. Het verhaal van Kerstin Wennerström is een venster op de veranderingen die gezinnen toen meemaakten. Kerstin deelde deze foto van haar moeder en haar eerste klasje op een privéschool in Borås, die First Prep heette. Het schoolgebouw is te zien op de achtergrond. Het lag in een prachtig park dat bij een grote, mooie villa Annelund hoorde.

De moeder van Kerstin, Ingrid, was de vierde van links. Ze was het achtste kind in een groep van negen broers en zussen, 6 meisjes en 3 jongens. Ze woonden in een groot oud huis. In 1921 stierf de moeder van Ingrid (de grootmoeder van Kerstin) Anna aan de gevolgen van de Spaanse griep. De oudste zus moest samen met het kindermeisje en de huishoudster de verantwoordelijkheid voor de kinderen overnemen. Kleine Ingrid moest naar school in de afgedankte, zelfgemaakte kleren van haar oudere zus. De vader van Ingrid stond niet toe dat het haar van de meisjes werd geknipt en daarom werd ze gepest door de andere meisjes. Na een tijdje nam de oudere zus Margit haar kleine zusje mee naar de kapper in de stad om haar haar te laten “krullen”, maar ze hadden moeite om een kapper te vinden die tegen de wensen van hun vader in wilde gaan! Hun schoolmeester was erg gelovig en vertelde de kinderen dat als ze maar genoeg baden, ze zouden krijgen wat ze het liefste wilden. Dus bad Ingrid elke avond vurig dat haar geliefde mama terug zou komen en elke ochtend als ze op weg naar school langs het kerkhof kwam, wachtte ze tot mama daar zou verschijnen.

Berlijn, Duitsland, 1932

In 2021 stuitte Martin Haesner uit Duitsland op een familie schat door foto’s en documenten bloot te leggen na het overlijden van zijn vader. Daaronder was een foto uit 1932 van zijn oom, Herwig Waldemar Haesner, die de eerste klas begon op de 18de basisschool in Friedenau, Berlijn. De klassenleraar was meneer Kasprik en Herwing staat tweede van links, met de witte kraag. Tragisch genoeg werd Herwig in 1943 opgeroepen voor militaire dienst, opgeleid in Bremen en naar het Oostfront gestuurd. In januari 1945 werden er geen brieven meer naar huis gestuurd en de familie vernam later dat hij vlak voor zijn 20ste verjaardag in een Russisch gevangenkamp was overleden. Deze diep persoonlijke geschiedenis klinkt door in Martins eigen naam, die in 1961 Martin Herwig Haesner werd genoemd.

Gothenburg, Zweden, 1949

Ook al vocht Zweden niet mee in de Tweede Wereldoorlog, het voelde wel de nasleep. Op deze foto staan Rustan en zijn vrienden Ejve en Bernt op de Plommongatan straat in Göteborg, Zweden, op weg naar hun eerste schooldag. De moeder van Rustan nam de foto en hij is degene die rechts staat.

De drie vrienden woonden op dezelfde plek en liepen dagelijks naar school. Rustan Ligander vertelt over het leven op school na de oorlog. “Er waren vrij grote klassen in die tijd, we waren met bijna 30 leerlingen. Het was druk omdat we “oorlogskinderen” waren, zo genoemd omdat het geboortecijfer sterk steeg tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, ook al nam Zweden er niet actief aan deel. Het begin was een beetje bijzonder omdat er een tekort aan papier was en we pas later dat semester alle boeken kregen. We hadden “papierinzamelingen” op school en jarenlang zamelden we kranten in. Dan belden we een bedrijf dat de kranten kwam ophalen en wij kregen betaald. Maar dit jaar, bij de start van de school, hadden maar een paar mensen kranten om uit te delen. Dus om verschillende redenen draaide de papierproductie na de oorlog nog niet op volle toeren.”

Utah, V.S, 1950

Amerika was booming in de jaren ’50 na de oorlog. De foto van Kenneth Prigmore geeft de tijdgeest perfect weer. Op de foto zie je de neefjes en nichtjes van de moeder van Kenneth op hun eerste schooldag. Van rechts naar links: Patricia Lear, Darrel en kleine Calvin die per se op de foto wilde, ook al was hij nog te jong om naar school te gaan.

Frederikshavn, Denemarken, 1952

Na de Tweede Wereldoorlog was Europa zijn draai weer aan het vinden. Svend Kai Sørensen brengt ons terug naar zijn vroege schooltijd in Noord-Denemarken, vol naoorlogse beloften. Svend werd naar school begeleid door zijn moeder (rechts) en mijn tante (links). De tweede foto van Svend is genomen op school in zijn klaslokaal op diezelfde eerste dag. “Ik maakte deel uit van een grote jaargroep kinderen die na de Tweede Wereldoorlog geboren waren. Er waren 6 eerste klassen van elk 20 leerlingen”.

Husum, Denemarken, 1955

Denemarken stond in de jaren ’50 in het teken van een nieuwe start na de oorlog. Henrik Strange Hansen deelt zijn herinneringen aan school in deze hoopvolle tijd.

“Ik keek er erg naar uit om naar school te gaan met mijn twee speelkameraadjes Allan en Jan die in hetzelfde gebouw woonden als ik, in de Kobbelvænget straat 7 in Husum. Ik had een nieuwe schooltas, een leren aktetas met riemen zodat ik hem op mijn rug kon dragen.

Mijn moeder nam de foto op het grasveld voor ons flatgebouw voordat ze me naar mijn nieuwe school, Voldparkens Skole, bracht. Mijn klas heette 1.v en er zaten 34 leerlingen in. De school was te groot, het was overbevolkt met leerlingen en het werd alleen maar erger in de volgende klassen. Vele jaren later, in 2008, werd Voldparkens Skole gesloten vanwege het dalende aantal kinderen in het gebied.”

Cannes, Frankrijk, 1974

Frankrijk in de jaren ’70 stond in het teken van verandering en vooruitgang. Het verhaal van Serge Manesenkow uit Cannes is een terugblik op die tijd. Op deze foto is Serge de kortste jongen, samen met zijn neefjes Patrick (9) rechts, en links Jean-Marc (13) en Luc (12, in het wit) die Serge allemaal vergezelden naar zijn allereerste schooldag in 1974.

De jongens stonden op de Boulevard des Espérides in Cannes Palm-Beach op weg naar de Croisette school. Serge haalt herinneringen op aan die tijd: “Ik herinner me dat er toen nog glazen inktpotten op de lessenaars stonden, we leerden zelfs schrijven met een pen en we schreven ook op een lei met gekleurd krijt. De leraren waren erg streng en eisten respect. We waren allemaal zeer gedisciplineerd omdat we wisten dat als we ons ondeugend gedroegen, onze ouders geen genade met ons zouden hebben”.

Schwedt, Duitsland, 1975

De jaren ’70 in Duitsland waren een tijd van verdeeldheid. Deze foto van Petra Hennig is genomen in 1975 in het noordoosten van Duitsland. Petra neemt ons mee in haar schooltijd tijdens de Koude Oorlog.

“Ik begon op 1 september 1975 met school aan de Wilhelm Pieck-Oberschule in klas 1a”, vertelt Hennig. “Elk kind werd individueel gefotografeerd voor de zij-ingang van de school. Mijn schooltas was erg zwaar en begon al aan de randen te scheuren. Ik was erg trots op mijn schoolkegel en minder blij met mijn jurk die ik bijna te kort vond – maar ik had geen andere.”

Van Berlijn tot Cannes zijn deze verhalen een oprechte knipoog naar het universele ritueel van de eerste schooldag, tegen de achtergrond van hun tijd. Waarom duikt u, terwijl u zich klaarmaakt voor dit nieuwe schooljaar, niet eens in de schoolverhalen uit het verleden van uw eigen familie? Ontdek meer op MyHeritage.

Als u nieuwsgierig bent naar de schoolverhalen van uw voorouders, is dit een goed moment om www.myheritage.com/research te raadplegen voor meer informatie. De MyHeritage jaarboek collectie is een goudmijn voor historisch genealogisch onderzoek en zal u helpen inzicht te krijgen in de middelbare school- en universitaire carrières van uw voorouders. Ontdek hun persoonlijke geschiedenis, sociale kringen en meer over de tijd waarin ze leefden.