Vrouwen zouden deze cadeaus, die 100 jaar geleden helemaal in waren, nu nooit accepteren

Vrouwen zouden deze cadeaus, die 100 jaar geleden helemaal in waren, nu nooit accepteren

Nu de feestdagen voor de deur staan, is het fascinerend om te zien hoe de traditie van cadeaus geven zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Het onderzoeksteam van MyHeritage heeft zich verdiept in de meest onthullende feestdagen-advertenties van de afgelopen eeuw. Uit onze enorme collectie van bijna 20 miljard historische gegevens kunnen enkele opzienbarende verschillen worden getoond, in het soort geschenken dat toen populair was – vooral voor vrouwen.

Het tijdperk van de eerste levensbehoeften

Honderd jaar geleden was het geven van cadeaus tijdens de feestdagen heel anders dan nu. Vooral vrouwen kregen vaak cadeaus die nu ondenkbaar zouden zijn. Huishoudelijke artikelen stonden hoog op de lijst van populaire cadeaus voor vrouwen.

In dit voorbeeld van 11 november 1923, uit de Evening Star uit Washington, DC, illustreert een advertentie voor een keukenkastje op levendige wijze de heersende opvattingen van die tijd. De advertentie promoot de “Hoosier Kitchen Cabinet”, die wordt aangeprezen als een revolutionaire oplossing voor het keukengedoe van vrouwen. De formulering van de advertentie – “Het is niet langer nodig voor vrouwen om keukenwerk te doen, want de Hoosier Kitchen Cabinet maakt keukenwerk een plezier” – weerspiegelt een maatschappelijke norm waarin de rol van de vrouw grotendeels beperkt bleef tot het huishouden. Interessant genoeg werd dit product, bedoeld om de last van keukentaken te verlichten, beschouwd als een ideaal cadeau voor de feestdagen.

Een ander voorbeeld komt uit een advertentie in de New Britain Herald van 20 november 1923. Deze advertentie gaat over een “genereus aanbod” voor een nieuwe Eureka stofzuiger. Het taalgebruik in de advertentie is bijzonder veelzeggend voor de houding van die tijd. De winkel beweerde dat ze “deze genereuze aanbieding wilden doen omdat we willen dat elke vrouw weet hoeveel huishoudelijk schoonmaakwerk de nieuwe Eureka wegneemt”. Net als in het vorige voorbeeld onderstreept deze advertentie de maatschappelijke verwachting dat vrouwen in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor het huishouden.

In een uitgave van 1923 van de Warsaw Daily Times, gedateerd 19 december, staat een advertentie voor een geëmailleerd gasfornuis. Deze advertentie is vooral opmerkelijk vanwege de slogan, die luidt: “Geef haar een cadeau dat echt uitdrukking geeft aan dit sentiment …. Dit praktische cadeau dat je kracht en energie spaart en je jong en uitgerust houdt, zoals we je graag zien, lijkt onze liefde en toewijding het best uit te drukken.” Dit versterkt subtiel de verwachtingen van de rol van de vrouw in het huishouden, met het idee om een gasfornuis cadeau te doen als middel om vrouwen jong en uitgerust te houden.

In deze advertentie uit The Boston Globe, gedateerd 2 december 1923, zien we nog een glimp van de cadeaucultuur uit die tijd. Deze advertentie promoot een Spinet bureau als een ideaal cadeau voor vrouwen. De advertentie suggereert dat dit bureau “ook een definitief tintje aan het huis geeft”, wat de dubbele verwachting weerspiegelt dat geschenken voor vrouwen zowel functioneel moeten zijn als moeten bijdragen aan de huiselijke omgeving.

Een advertentie uit The Boston Herald van 14 december 1923 laat de simplistische benadering zien van geschenken voor vrouwen in het verleden. Het adviseert mannen om “haar het cadeau te geven dat ze zichzelf zou geven” en suggereert een paraplu als het ideale cadeau.

Een advertentie uit The Boston Traveler van 14 juni 1923 richt zich specifiek op mensen die winkelen voor nieuwe bruiden. De advertentie promoot een automatische naaimachine als het ideale cadeau voor een nieuwe bruid, met de slogan: “Het haalt het zwoegen en sleuren uit het naaien.”

De historische archiefcollecties van MyHeritage bieden een unieke kijk op het verleden, waardoor we deze veranderingen in maatschappelijke houdingen en voorkeuren in de loop der tijd kunnen zien. Deze geschenken, die nu alledaags of zelfs neerbuigend lijken, werden destijds als attent en gepast beschouwd. Ze weerspiegelen de maatschappelijke normen en waarden die heersten in het begin van de 20e eeuw.

Als we terugkijken naar deze advertenties van een eeuw geleden, kunnen we zien hoeveel vooruitgang er is geboekt op het gebied van gendergelijkheid en de erkenning van de bredere rol van vrouwen in de samenleving.

Diverse en attente geschenken

Het ideale cadeau voor de feestdagen van vandaag richt zich op persoonlijke interesses en ontdekkingen… zoals de MyHeritage DNA-kit. MyHeritage DNA-kits zijn een geweldige keuze voor bijna iedereen en bieden een leuke en boeiende manier om meer te weten te komen over iemands familiegeschiedenis en afkomst. Het is een attent, inclusief cadeau dat stereotypen en veronderstellingen vermijdt. Bovendien zijn ze momenteel verkrijgbaar voor een speciale Black Friday-prijs, waardoor ze een betaalbare optie zijn voor een uniek en betekenisvol cadeau deze feestdagen.