Ik heb mijn biologische moeder en de antwoorden op al mijn vragen gevonden dankzij de DNAngels en MyHeritage

Ik heb mijn biologische moeder en de antwoorden op al mijn vragen gevonden dankzij de DNAngels en MyHeritage

Vicki Streb werd op tweejarige leeftijd geadopteerd en vroeg zich haar hele leven af ​​wat haar afkomst was. Na twee DNA-testen te hebben gedaan, vond ze verschillende halfbroers en zussen van haar vaders kant, maar haar moeders kant bleef een mysterie – totdat de DNAngels, een organisatie die geadopteerden helpt familie te vinden via DNA, tussenbeide kwam. Ze adviseerden haar DNA te uploaden naar MyHeritage en binnen korte tijd maakte ze contact met haar biologische moeder! Dit is haar verhaal:

Vijftig jaar lang heb ik me afgevraagd wie mijn biologische moeder was. Hoe zag ze er uit? Lijk ik op haar? Hoe was haar persoonlijkheid? Gedroeg ik me zoals zij? Waren er medische aandoeningen waarvan ik op de hoogte moest zijn, die mijn dochters moesten weten? Hoe ben ik in Michigan geboren, maar in een kindertehuis in Tennessee geplaatst? Waarom heeft ze me twee jaar vastgehouden voordat ze me ter adoptie overgaf? Zoveel jaren met zoveel vragen, allemaal verpakt in berustende aanvaarding, dat ze nooit beantwoord zouden worden. Ze was een speld in een hooiberg. Een gezichtsloze vrouw die ik alleen in mijn hoofd kende – tenminste dat dacht ik totdat alles veranderde dankzij de DNAngels.

Mijn ouders waren openhartig over het feit dat ze mij op tweejarige leeftijd adopteerden. Toen ik oud genoeg was om het te begrijpen, vertelden ze me dat een jonge moeder van rond de twintig mijn tweejarige zelf had afgezet bij een kindertehuis in Tennessee. Mijn vader was muzikant en mijn moeder stond er eigenlijk alleen voor. Dat is de enige informatie die mijn adoptieouders over hen wisten.

Ik ben opgegroeid in een liefdevol en financieel comfortabel huis. Ik had twee oudere broers, een liefhebbende moeder en vader en ook super lieve familieleden. Ik heb nooit getwijfeld aan hun liefde voor mij en werd behandeld als hun eigen, zelfs als de enige blondine in een familie van brunettes. Toch bleef ik altijd nieuwsgierig naar mijn roots. Ik wilde antwoorden vinden op zoveel vragen, maar maakte me zorgen over het kwetsen van de gevoelens van het gezin dat mij had opgevoed en de mogelijkheid dat het gezin naar wie ik wilde zoeken mij niet zou accepteren. Door deze zorgen heb ik mijn hele leven lang alle vragen op een laag pitje gezet.

Fast forward, een paar decennia later, bleven die vragen me bezighouden, vooral omdat ik zelf moeder werd en mijn kinderen maar de helft van hun medische geschiedenis zou kunnen geven, terwijl ik die niet had. Ik begon websites en sociale media te doorzoeken, alleen met een mogelijke naam die mijn vader had opgeschreven op de dag dat ik uit huis werd geadopteerd. Al mijn inspanningen waren tevergeefs.

Mijn eerste DNA-vondst: een halfbroer

Ik was op de hoogte van de verschillende DNA-testen en websites, maar was zenuwachtig om eraan deel te nemen. Is het veilig om die informatie in cyberspace te verspreiden? Kan het in de toekomst op de een of andere manier tegen mij worden gebruikt? Zouden de resultaten alleen maar teleurstelling en verdriet met zich meebrengen?

Na lang nadenken besloot ik dat de mogelijkheid van wat de tests zouden opleveren mijn angsten ruimschoots zou overtreffen. Ik ging door en diende mijn DNA in via een populair DNA-testbedrijf en wachtte. Tot mijn schrik en verrassing leverden mijn resultaten een halfbroer op!

Chris, mijn nieuwe halfbroer, was net zo verrast als ik! Ook hij werd geadopteerd en had heel weinig informatie. Ons DNA vertelde ons dat we verbonden waren aan de kant van onze vader. Hij had zijn biologische moeder gevonden en ontmoet, die inmiddels overleden was, dus we konden niet veel meer te weten komen dan wat we al wisten. Wat we wel wisten, was dat onze vader muzikant was. Chris en ik hebben contact gehouden, maar ik wilde toch meer weten over mijn begin.

Mijn tweede DNA-vondst: nog twee halfbroers en zussen

Een aantal jaren gingen voorbij en ik besloot dat ik tevreden moest zijn met de halfbroer die ik had gevonden. Een vriendin bleef mij aansporen om nog een DNA-test te doen. Ze had er vertrouwen in dat hoe meer ik er deed, hoe groter de kans was dat ik mijn biologische ouders zou vinden, aangezien veel mensen er misschien wel één zouden gebruiken. Dus met Kerstmis 2022 kocht mijn man een kit voor mij van een ander bedrijf. Het heeft vier maanden op mijn ladekast gelegen omdat de bekende angst weer naar binnen kroop over het weer terugbrengen van mijn DNA en de onwaarschijnlijkheid dat het zou helpen. Nadat ik die zorgen nogmaals opzij had geschoven, besloot ik ermee door te gaan.

De resultaten bleken mijn leven compleet te veranderen! Ik vond nog twee halfbroers en zussen aan mijn vaderskant van een andere moeder. Opgetogen stuurde ik ze allebei een bericht en kreeg snel antwoord van Dana, mijn halfzus. Het klikte meteen en we begonnen aantekeningen te vergelijken, ook al waren mijn pagina’s blanco. Haar moeder was ook overleden en heeft weinig informatie over onze vader achtergelaten. We hebben geen van beiden contact gehad met de andere halfbroer, maar Dana kende een oudere halfzus die haar moeder had genoemd.

Wacht wat? 4 halfbroers en zussen van 3 verschillende vrouwen aan vaderskant en ruim 12 jaar tussen de oudste en de jongste! Hoeveel zouden er nog meer kunnen zijn? Wie was deze man en hoeveel andere vrouwen zouden door hem gecharmeerd zijn geweest? Dana’s moeder had zijn muzikale achtergrond bevestigd, maar de details waren vaag. Omdat ik besloot dat hij een iets te kleurrijk verleden had, richtte ik al mijn aandacht op mijn moeder. Waarom zijn er geen DNA-verbindingen aan haar kant? Waar was ze?

Dana wees me vervolgens in de richting van de DNAngels, een non-profitorganisatie die geadopteerde individuen helpt hun biologische familie te vinden. Dankzij de aanmoediging van Dana heb ik hun organisatie een bericht gestuurd, het screening proces doorlopen en het opwindende nieuws ontvangen dat zij mijn zaak hadden aanvaard.

De DNAngels raden aan om mijn DNA te uploaden naar MyHeritage

Mijn onderzoeksteam werd samengesteld en ze begonnen meteen met hun werk. De startdatum was 19 maart en hun inspanningen moeten onvermoeibaar zijn geweest, aangezien ze binnen enkele dagen resultaten hadden gevonden! Er stroomde zoveel informatie binnen over mijn vader, allemaal dankzij het onderzoeksteam! We ontdekten dat hij inderdaad in een handvol succesvolle bands in de omgeving van Memphis zat en zelfs te zien was in een boek, Garage Bands of Memphis, naast muzikanten als Sam and the Shams en anderen bekende muzikanten. Hij was een gitarist, wat bewees dat mijn adoptieouders gelijk hadden wat betreft zijn muzikale achtergrond. Dit was allemaal fascinerend en ik was zo blij met de informatie over hem en de halfbroers en zussen die ik kende, maar opnieuw kwam daar de vraag ”waar was mijn moeder?” Mijn team wees erop dat het erop leek dat de mensen aan haar kant niet aan het testen waren. Ik was teleurgesteld omdat zij de reden was dat ik aan deze reis begon.

Mijn team vroeg of ik het prettig zou vinden om nog een DNA-platform te gebruiken, waardoor ik opnieuw even pauzeerde. Zou het überhaupt iets uitmaken? Mijn moeder leek op dit moment bijna niet te bestaan en nogmaals, is het veilig om deze sites te blijven gebruiken en toegang te verlenen aan volslagen vreemden tot mijn informatie? Toch wilde ik haar heel graag vinden en de vreemden begonnen zich zelfs meer als familie te voelen, dus stemde ik ermee in om mijn DNA naar MyHeritage te uploaden.

Upload je DNA naar MyHeritage

Het was de beste beslissing, omdat het mij verbond met de moederkant van mijn moeder! Mijn team combineerde alle resultaten en gebruikte hun unieke talenten en intelligentie om mijn stamboom samen te stellen met behulp van informatie van neven en nichten van mijn biologische grootvader. Precies op de goede plek zat een vrouw met een naam die heel dicht in de buurt kwam van wat mijn adoptievader had opgeschreven. Alleen de middelste naam verschilde één letter. Dit kon onmogelijk haar zijn. Het is onmogelijk dat de DNAngels haar zo snel hadden kunnen vinden. Zij kon het gewoon niet zijn!

Het was niet 100% zeker dat zij het was, maar zeer waarschijnlijk. Toen ik deze mogelijkheid in overweging nam, werd ik gevuld met angst. Neem ik contact op met deze persoon, die wel of niet mijn biologische moeder kan zijn? Ze was misschien zo moeilijk te vinden omdat ze misschien niet gevonden wilde worden. Zou ik haar leven verstoren als ik als een goederentrein zou komen binnenstormen? Zou ze een relatie willen of zelfs maar een simpele correspondentie? Zou ze denken dat ik iets materialistisch van haar wil? Het leek erop dat ze ook een broer en een zus had, veel jonger dan zijzelf. Ik snuffelde op sociale media en ontdekte haar zusje. Moet ik haar een bericht sturen? Of weet ze misschien nog niet eens dat ik besta, waardoor ze het leven van mijn potentiële biologische moeder op een andere manier opblaast?

Ik zal de woorden nooit vergeten: ‘Het lijkt erop dat je haar gevonden hebt’

De DNAngels konden mij verschillende mogelijke contactgegevens sturen van Debi, de vrouw die waarschijnlijk mijn moeder was. Alles, van mogelijke e-mailadressen tot huisadressen en telefoonnummers. Ik was verbaasd en plotseling getroffen door de realiteit dat al mijn vragen mogelijk beantwoord konden worden. Dus nadat ik een e-mail had opgesteld die ik zo gevoelig mogelijk probeerde te formuleren, stuurde ik deze naar twee verschillende mogelijke adressen en wachtte zenuwachtig af. Er gingen een paar dagen voorbij zonder reactie. Ik besloot een brief per post naar een van de adressen te sturen. Ik was te bang om te bellen, uit angst haar ter plaatse te brengen. Ik somde alle verschillende manieren op waarop ze contact met me kon opnemen en probeerde uit te leggen dat ik alleen basisinformatie wilde en als er niets anders was, alleen maar een antwoord dat ze geen verbinding wilde maken kon sturen, zodat ik wist dat zij het was en ik zou stoppen met zoeken. 

Naarmate de dag verstreek, nam mijn angst toe en ik probeerde mijn hoop niet te koesteren. Ik bereidde mezelf voor op dat als zij dit was, ze misschien overweldigd zou zijn en op geen enkele manier zou reageren. Toen gebeurde het onmogelijke! Er kwam een ​​gesproken bericht van een vriendelijke vrouw die zei dat ze een brief had ontvangen van iemand die op zoek was naar haar biologische moeder en dat ze mijn verjaardag vermeldde – ik had alleen het jaartal bekendgemaakt. Ze zei de volgende zes woorden die ik nooit zal vergeten: “Het lijkt erop dat je haar gevonden hebt.”

Vicki en haar biologische moeder Debi

Ik kan mijn vlaag van gemengde emoties niet verklaren, van opgetogenheid tot nervositeit tot voorzichtigheid. Dit gebeurt, maar wil ik deze persoon in mijn leven uitnodigen? Als deze wielen eenmaal in beweging zijn gezet, is er geen weg meer terug. Ik zat met mijn telefoon in mijn hand, tranen in mijn ogen, trillend door de pure onwaarschijnlijkheid van dit alles. Ik verzamelde de moed om haar terug te bellen, maar ze antwoordde niet. Ik begon na te denken over de mogelijkheid dat ze van gedachten was veranderd. Ik heb die nacht niet veel geslapen, terwijl ik de verschillende uitkomsten van wat er was gebeurd, afwoog. Maar de volgende dag belde ze wel en vroeg: ‘Waarom duurde het zo lang?’

De antwoorden op al mijn vragen

De daaropvolgende maanden hebben we elkaar leren kennen en ik weet nu ook zoveel over mijn biologische vader. Dankzij Debi kennen mijn halfbroers en -zussen onze biologische vader nu ook. Ze hield me nooit geheim voor haar dierbaren, maar beloofde dat ze niet zou proberen mij te vinden, maar dat ze hier zou zijn als ik haar ooit zou vinden. Haar moeder maakte duidelijk dat ze geen deel van haar leven zou uitmaken als ze mij op eenentwintigjarige leeftijd zou krijgen. Debi sloeg het huwelijksaanzoek van mijn biologische vader af vanwege zijn muzikale levensstijl en probeerde me twee jaar lang groot te brengen, maar het bleek moeilijk om het alleen te doen. Dit bracht haar tot de buitengewone en liefdevolle beslissing dat ze meer voor mij wilde. Omdat ze vertrouwen had in haar beslissing en liefde voor mij, gaf Debi me over aan het kindertehuis.

Debi kwam bij mij op bezoek na een paar weken corresponderen. We hadden een diner met mijn adoptiegezin en ze leek in de wolken dat ze zo liefdevol was. Ze kon zien waar ik ben opgegroeid, getrouwd en waar ik werk. Ze ontmoette mijn dochters en echtgenoot. Ze is nooit getrouwd geweest en heeft nooit andere kinderen gehad en haar broers en zussen ook niet. Daarom was ze zo moeilijk te vinden – maar dankzij deze nieuwe connectie heeft ze een dochter, schoonzoon en kleinkinderen! Ik heb met haar zus gesproken, mijn biologische tante Lisa Jo en zal haar binnenkort bezoeken.

Dankzij de DNAngels heb ik nu de antwoorden op al mijn vragen. Ik hoef niet langer ‘onbekend’ aan te kruisen in de medische geschiedenis. Ja, ik lijk op haar. Volgens mijn familie hebben we dezelfde maniertjes. We hebben zelfs dezelfde smaak in sieraden. Na het bezoek van Debi, toen we elkaar omhelsden, huilde ze en hield het nog een hele tijd vol. Ik vertelde haar dat ze het goed deed en dat alles wat ze voor mij wilde, was uitgekomen. We blijven contact houden en ik zal haar deze zomer bezoeken.

Bedankt, DNAngels en MyHeritage, voor het veranderen van mijn leven! Jullie zijn geen vreemden en onderzoekers meer, maar een gezin dat de beste ondersteuning biedt die een mens zich kan wensen!

Hartelijk dank aan Vicki voor het delen van haar ongelooflijke verhaal met ons! Als u ook een geweldige ontdekking heeft gedaan via MyHeritage, horen we dat graag. Stuur het ons via dit formulier of stuur een e-mail naar stories@myheritage.com.