Totaal onverwacht: Henrik vindt zijn zus Maria in Zweden

Totaal onverwacht: Henrik vindt zijn zus Maria in Zweden

Dit familieherenigingsverhaal is werkelijk wonderbaarlijk. Broer en zus Henrik en Maria worden als baby in Zuid-Korea gescheiden en door twee verschillende Zweedse gezinnen geadopteerd. Onlangs zijn ze herenigd dankzij MyHeritage DNA.

Maria and Henrik - a reunion

Maria en Henrik herenigd

Henrik Erngren Othén (38) en Maria Johansson (37) zijn beiden in Zuid-Korea geboren. Als zuigeling waren ze in twee verschillende weeshuizen geplaatst en ze werden daarna door twee verschillende Zweedse gezinnen geadopteerd. Ze hadden elkaar nog nooit ontmoet en wisten zelfs niet dat de ander bestond.

Ongeveer een jaar geleden besloot Maria om op zoek te gaan naar haar roots, in de hoop meer te weten te komen over haar biologische familie. Ze besloot een MyHeritage DNA-test te doen. Rond die tijd deed Henrik ook een MyHeritage DNA-test, met hetzelfde doel voor ogen. Kort daarna opende Henrik de mobiele app van MyHeritage en ontdekte hij een nieuwe DNA-match … een zus! Hij nam onmiddellijk contact op met zijn match, Maria Johansson, om meer te weten te komen.

De hereniging

Maria en Henrik hadden online contact gekregen en verheugden zich er na 37 gescheiden te zijn geweest erg op om elkaar in het echt te leren kennen. Ze zouden elkaar in maart 2018 in Stockholm ontmoeten. Toen het zover was, stonden de tranen van vreugde in allebei hun ogen en konden broer en zus elkaar niet meer loslaten. Het was een emotioneel en indrukwekkend moment.

Bekijk hier hun eerste magische ontmoeting:

Henrik vertelt hoe aangrijpend de hereniging was:

“Het was zo heerlijk om haar eindelijk te kunnen omhelzen. Om elkaar in de ogen te kunnen kijken en over van alles en nog wat te praten. We waren heel open tegen elkaar en we hadden allebei meteen het gevoel dat we bij elkaar horen. We lijken in veel opzichten op elkaar. We hebben dezelfde persoonlijkheid, we zijn allebei rustig, we zijn open, we zijn nieuwsgierig, we praten allebei gemakkelijk over onze gevoelens. Het is geweldig!”

Persoonlijke verhalen

Henrik en Maria vertellen wat ze voelden toen ze elkaar als familielid cadeau kregen!

Henrik:

Henrik as a child and as an adult

Henrik als kind en als volwassene

Ik heb net iets geweldigs ontdekt!

Het gebeurde vanochtend om halfzeven! Of beter gezegd, het gebeurde vier weken geleden, 15 februari, om twaalf uur ’s middags. Ik kan sinds die tijd mijn geluk niet op, hoewel ik het misschien nog niet allemaal kan bevatten.

Wat er is gebeurd? Zoals de meeste adoptiekinderen heb ik altijd een knagende nieuwsgierigheid gehad naar mijn biologische herkomst.

Ik heb al eerder een serieuze poging gedaan om biologische verbanden te vinden die met mijn eigen chromosomen in verband kunnen worden gebracht, maar zonder resultaat. En het leven gaat verder, de kinderen worden groter, mijn vrouw Amelie en ik veranderden van baan. Ik zette het gepieker over mijn herkomst onbewust weer opzij en liet het verder sluimeren.

Op een dag, het was in december vorig jaar, zag ik reclame van MyHeritage over DNA-testkits en dat wakkerde mijn nieuwsgierigheid weer aan. Een DNA-test doen leek me wel cool! Misschien kon ik een DNA-match krijgen met een ver familielid in de Verenigde Staten! De DNA-testkit arriveerde vlak voor Kerstmis. Ik nam met wetenschappelijke precisie een veegje van de binnenkant van mijn wangen en stuurde de test terug naar het laboratorium in de VS.

De dagen gingen voorbij en het nieuwe jaar begon. Van tijd tot tijd checkte ik de MyHeritage-app. Januari werd februari, en Amelie en ik gingen naar Ikea op een schijnbaar doodnormale dag. We hebben daar geluncht en ik herinner me dat ik tegen Amelie zei:

“Wil je weten hoe de MyHeritage-app eruitziet? Je kunt alle stappen in het laboratorium in de app volgen.”

Ik gaf mijn telefoon aan Amelie en die swipete een beetje in de app rond. Het duurde niet lang of ze schreeuwde het uit: “Hier staat dat je een zus hebt! Maria Johansson, Zweden, 30 jaar!”

Ik dacht dat ze een geintje maakte. “Ja, kijk!” Amelie gaf de telefoon terug.

Ik werd helemaal week vanbinnen. Ik keek naar het matchresultaat en naar de foto van de vrouw die kennelijk mijn zus was. Toen ik weer naar Amelie keek, zei ze: “Dit is absoluut fantastisch, Henrik!”

Ik besefte nog niet helemaal wat er net gebeurd was, maar stuurde een bericht via de MyHeritage-app naar deze Maria. Die reageerde snel en schreef: “Wauw, ik ben geschokt! Mijn hart gaat tekeer en ik weet echt niet wat ik moet zeggen.”

Sinds die dag hebben we elke dag contact. Dus zou ik aan al mijn familie, vrienden en collega’s willen vragen om Maria Johansson welkom te heten in mijn vrienden- en familiekring!

Maria:

Maria with her family

Maria met haar gezin

Vandaag is voor mij een heel bijzondere dag. Er is iets geweldigs gebeurd, iets wat ik wil delen. Ik ben niet langer alleen met mijn Koreaanse achtergrond. Ik heb een broer, Henrik Erngren Othén, die hier in Zweden woont.

Ik was 2 jaar oud toen ik in Zuid-Korea werd geadopteerd en in Zweden ging wonen. De afgelopen jaren wilde ik meer over mijn herkomst te weten komen. Ik heb Zuid-Korea kort bezocht, in de hoop dat ik daar hulp zou krijgen met mijn adoptiepapieren. Helaas zijn de resultaten uitgebleven.

De tijd verstreek en op een dag ontmoette ik toevallig een Engelssprekende vrouw in de trein. Ze sprak me aan omdat ze nieuwsgierig was naar mijn herkomst. Ze adviseerde me om mijn DNA te laten testen en om zo verwanten te vinden. Ik heb het nog een tijdje aangekeken maar een paar maanden later had ik het gevoel dat het mijn enige hoop was.

Begin 2017 heb ik een MyHeritage DNA-test besteld. Ik dacht dat ik misschien ergens een ver familielid zou vinden.

Er ging een jaar voorbij en ik begon mijn eenzaamheid maar te aanvaarden. Tot ik plotsklaps, in februari van dit jaar, een bericht ontving van iemand die beweerde dat hij mijn broer was. Ik was alleen thuis en stond op het punt om mijn kinderen bij de kleuterschool op te halen. Mijn hele lichaam was bevroren, ik voelde mijn hart bonken, ik kon het niet geloven. Mijn broer was door dolle heen. Hij wilde onmiddellijk kennis met me maken.

Ik kijk uit naar deze nieuwe geweldige levensreis met jullie, Henrik. We hebben nog heel wat jaren in te halen. We hebben nu al nauw contact met elkaar en daar ben ik erg dankbaar voor.

Dankjewel, Henrik, dat je je DNA hebt laten testen ❤️

Vooruitblik

Als ze aan hun eerste ontmoeting terugdenken, zijn Maria en Henrik het erover eens dat bepaalde dingen in hun leven het allerbelangrijkste zijn geweest: toen ze hun partners leerden kennen en toen ze hun kinderen kregen. Elkaar via MyHeritage vinden staat nu ook op dat lijstje.

Henrik legt uit:

“Deze hereniging is een van de heftigste momenten in mijn leven geweest. En in dat van Maria.”

Broer en zus plannen momenteel een gezamenlijke reis naar Zuid-Korea om meer over hun roots te weten te komen. Ze hopen antwoorden over hun biologische familie te vinden. Ze hebben er alle vertrouwen in dat ze in de toekomst nog meer spannende ontdekkingen zullen doen.