Peter van Breemen schrijft boek ‘Vader onbekend’ over 50 jaar durende zoektocht naar zijn vader

Peter van Breemen schrijft boek ‘Vader onbekend’ over 50 jaar durende zoektocht naar zijn vader

Reacties

Peter van Breemen (50 jaar) woont in Heemskerk en is sinds 2018 gebruiker van MyHeritage. Hij groeide op zonder vader en begon een jarenlange zoektocht naar hem, terwijl zijn moeder bleef zwijgen. Die ervaringen heeft hij uiteindelijk verwerkt in zijn recent uitgegeven boek Vader Onbekend, het verhaal over de jaren strijd die hij moest leveren om uiteindelijk te ontdekken wie zijn vader was.

‘Ik ben opgegroeid zonder vader. Mijn moeder heeft tot op de dag van vandaag gezwegen over wie mijn vader is. Het enige wat ik wist over mijn familie was van mijn moeders kant. Van mijn vaders kant wist ik helemaal niets. Dit maakte mijn zoektocht nog ingewikkelder. Ik ben geboren, enkele jaren nadat mijn moeder was gescheiden van de vader van mijn broers en zus. Vaak vroeg ik aan mijn moeder wie mijn vader was, vooral als mijn broers en zus werden opgehaald door hun vader. Nooit kreeg ik een duidelijk antwoord van haar.’

Peter als kleine jongen in de kinderstoel. De foto is ingekleurd met MyHeritage In Color™

‘Toen ik twintig jaar was, heb ik haar weer de vraag gesteld en toen gaf ze zomaar een naam. Jaren daarna ben ik in contact gekomen met de redactie van het tv-programma ‘DNA Onbekend’. Zij hebben mij geholpen om uit te zoeken of de genoemde persoon ook daadwerkelijk mijn vader was. Helaas was dit niet het geval. Na de uitzending van dit programma heb ik veel tips gekregen over wie het wel zou kunnen zijn en daaruit volgde een nieuwe DNA test. Ook deze was negatief. Toen zat ik op een dood spoor.’

‘Vervolgens kwam ik in contact met MyHeritage. Het mooie van MyHeritage is dat je de DNA data kunt downloaden en weer kunt uploaden naar andere DNA databanken, zodat je meer matches kunt krijgen. Plus het feit dat je altijd matches ontvangt, ook al is het ver weg. Het aantal matches kan steeds meer worden, naarmate er meer mensen een DNA test doen. Het is dus heel interessant om dit bij te houden. Het een fantastisch gevoel als er een goede match is en je stapje voor stapje verder komt in je zoektocht.’

Peter van Breemen bij de opname van het tv-programma ‘DNA Onbekend’

‘Ik dacht dat als iemand van mijn vaders kant een DNA test zou doen, ik weer een stapje verder zou kunnen komen in mijn zoektocht. De grootste match die ik had, was met een achternicht in Australië. Met haar had ik een overeenkomst van ongeveer 235 centimorgan. Via MyHeritage ben ik in contact met haar gekomen en hebben we onze stambomen naast elkaar gelegd. Ook zij was op zoek naar haar vader. Doordat we in staat waren de matches van ons allebei te vergelijken en daarvan een stamboom konden maken, kwamen we stapje voor stapje verder. Uiteindelijk hebben we beiden onze vaders gevonden.’

‘Het feit dat ik mijn hele leven ben opgegroeid zonder vader, maakte mij meer gemotiveerd om te weten wie hij was. Tevens vond ik het belangrijk om het te weten, vanwege eventuele erfelijke ziektes die ik zou kunnen doorgeven aan mijn kinderen. Daarnaast wilde ik gewoon weten wie mijn vader was, om tegen mijn eigen kinderen te kunnen vertellen wie hun opa was.’

‘Vanaf het begin van mijn zoektocht ben ik begonnen met schrijven. Dit deed ik voor mezelf, om het een en ander terug te kunnen lezen. Er gebeurt zoveel en veel belangrijke details kun je vergeten. Wat ik schreef was vooral ook het gevoel wat ik erbij had. Ook schreef ik het voor mijn kinderen, zodat ze later kunnen lezen hoe mijn zoektocht is gelopen.’

‘Later raakte ik in contact met mijn lerares Nederlands van de middelbare school. We raakten aan de praat en ik liet haar enkele verhalen lezen. Kort daarop kwam het idee om dit in boekvorm uit te gaan geven binnen haar eigen uitgeverij (Iskander Uitgevers) Ook ging ik een deel van mijn jeugd schrijven om duidelijker te maken hoe het was om op te groeien zonder vader. Ik heb het boek per hoofdstuk geschreven en toen ik begon met schrijven had ik nog geen antwoord op mijn vraag wie mijn vader was! Later kwam het idee om in een extra hoofdstuk Nina Lazeron van Familystory aan het woord te laten. Zij geeft een uitgebreide toelichting over hoe je zelf kunt zoeken naar familie en wat een dergelijke zoektocht eigenlijk inhoudt.’

‘Mijn boek Vader Onbekend is verkrijgbaar in iedere (internet)boekhandel. Het is uitgegeven door Iskander Uitgevers, € 17,95. Tevens is er een e-book verschenen. Naast het boek wat ik heb geschreven, geef ik ook lezingen over mijn zoektocht en alles wat daarbij komt kijken. Hierin geef ik ook tips en handvatten om stapje voor stapje verder te komen in jouw zoektocht.’

‘Mijn tips voor anderen die op zoek zijn of gaan: begin eerst met familie te praten. Dit kan veel nuttige informatie opleveren. Van daaruit is de volgende stap een DNA test te doen bij MyHeritage. Met deze uitslag kun je zien wie er een DNA match met je heeft en door contact met deze mensen op te nemen, ben je weer een stapje verder. De enige persoon binnen mijn familie die achter mijn zoektocht stond en mij hielp was mijn oudste broer. Hij kon mij goede informatie geven over mijn jeugd. Dit is voor mij van essentieel belang geweest, wat uiteindelijk heeft geleid tot het vinden van mijn vader.’

‘Deze zoektocht heeft bijna 50 jaar geduurd. Daarbij heb ik gedurende deze ‘reis’ veel geleerd. Het heeft mij de persoon gemaakt die ik nu ben. De weg zelf is je bestemming. Het belangrijkste in een zoektocht als de mijne is dat je niet opgeeft. Je kunt veel tegenslagen tegenkomen, daar moet je rekening mee houden. Uiteindelijk zal je jouw doel bereiken.’

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd