De familiegeschiedenis van Rebecca Blancke: ‘Er is een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan!’

De familiegeschiedenis van Rebecca Blancke: ‘Er is een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan!’

Rebecca Blancke is 17 jaar en woont in Almere. Door MyHeritage DNA heeft zij onder andere een neef gevonden waarvan ze niet wist dat hij bestond, want eerder kende Rebecca niemand van haar familie van vaderskant. ‘Door hem heb ik veel neven, nichten en tantes kunnen vinden. Er is eigenlijk een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan, namelijk mijn vaderskant!’

Hoe is jouw interesse in familiegeschiedenis gewekt?

‘Ik wilde heel graag meer leren over mijn DNA, waar ik vandaan kom en ik was nieuwsgierig naar mijn DNA-matches van de andere kant van mijn familie die ik niet kende. Dus wilde ik ook een stamboom maken om alle familieleden in kaart te brengen. Het is heel erg interessant om te weten hoe jij als persoon ontstaan bent uit al die vorige personen in jouw familie. Eigenlijk ga je op onderzoek uit naar onbekende verwanten en connecties. Zo kwam ik meer te weten over die personen, bijvoorbeeld waar ze geboren zijn. Door die stamboom kwam ik achter nieuwe namen en achternamen die mij eerder volledig onbekend waren.’

De overgrootvader en overgrootmoeder van Rebecca

De overgrootvader en overgrootmoeder van Rebecca

Wat heb je reeds kunnen vinden? Hoever terug gaat de stamboom?

‘Ik heb nieuwe achternamen kunnen vinden in mijn stamboom. Dat komt mede door MyHeritage en ook door mijn oma die alle stamboompapieren bezit. Ik heb haar vaak gebeld voor nieuwe namen in mijn stamboom. Dus zo ben ik verder terug in mijn familielijn gegaan en tot nieuwe verrassende achternamen gekomen, waarvan ik nooit wist dat die in mijn familie zaten. Daaruit verklaren die achternamen ook veel van mijn DNA-matches.’

Welke voorouder(s) intrigeren je het meest en waarom?

‘De vader van mijn oma, omdat hij veel familieleden heeft. Ik heb van die kant van de familie veel informatie gevonden en ik heb zo meer voorouders ontdekt door MyHeritage Discoveries. Ik voel een steviger band, omdat ik de familie beter leer kennen.’

Kun je vertellen over een bijzondere ontdekking, ervaring of moment tijdens jouw stamboomonderzoek?

‘De vele nieuwe familieleden die ik erbij kreeg door MyHeritage Discoveries, waarvan ik niet wist dat ze ooit bestonden inclusief de nieuwe informatie die ik erbij kreeg over mijn familie. Ik kreeg zelfs een mail dat er veel nieuwe mensen gevonden waren. Dat was erg verassend, want ik wist niet dat ik het zo makkelijk allemaal kon vinden en dat ik blijkbaar veel meer familie heb dan ik ooit dacht!’

Wat zijn de reacties van je familie? Zijn er familieleden betrokken bij het onderzoek, of bijvoorbeeld actief lid van je MyHeritage familiesite?

‘Mijn familie, met name mijn oma, helpt enorm mee om nieuwe namen in mijn stamboom te krijgen. Zij heeft de stamboompapieren van onze familie, die van haar zus zijn geweest en paar van die papieren heeft ze mij ook gegeven. MyHeritage helpt me erbij om alle familieleden makkelijk op de juiste plek te zetten in de stamboom.’

Stamboompapieren van Rebecca’s oma

Stamboompapieren van Rebecca’s oma

Zou je anderen aanbevelen, ook hun familiegeschiedenis te ontdekken en waarom?

‘Jazeker! Want er is altijd nog allerlei informatie over uw familie die nog niet boven water is gekomen. U zult echt verbaasd zijn hoe groot uw familie echt is met alle nog verborgen voorouders.’

Welke tips heb je voor anderen die hier ook mee bezig zijn?

‘Als je een DNA test hebt gedaan: vraag de personen met wie je matcht, via een bericht op MyHeritage hoe en waarom je verbonden bent met die persoon. Vraag daarnaast vooral ook om de voorouderlijke achternamen van die persoon, zodat je een connectie kunt vinden en zodat je dat in je stamboom kan plaatsen met die DNA-match erbij.’

Zijn er nog andere bijzonderheden die je graag wilt delen?

‘Door MyHeritage DNA heb ik een neef gevonden waarvan ik niet wist dat hij bestond, want ik ken niemand van vaderskant. Door hem heb ik veel neven, nichten en tantes kunnen vinden. Er is eigenlijk een hele nieuwe wereld voor mijn opengegaan, namelijk mijn vaderskant.’

De DNA match van Rebecca die later haar neef bleek te zijn

De DNA match van Rebecca die later haar neef bleek te zijn

‘Door gebruik te maken van MyHeritage DNA had ik nog een DNA match met een hoog percentage. Toen we informatie uitwisselden, vond ik via hem een achternaam die aan mijn moederskant voorkomt. Zo ontdekte ik weer nieuwe mensen die best dichtbij me staan. Om nog meer inzicht te krijgen over verwantschap aan mijn moederskant, heb ik mijn moeder gevraagd of ze ook een DNA test wilde doen. Gelukkig wilde ze dat; ook zij was meteen geïnteresseerd! Zo kreeg ik zekerheid dat die DNA-match inderdaad aan de kant zit van de zus van de vader van mijn moeder.’

Wilt u na het lezen van Rebecca’s verhaal ook nieuwe verwanten ontdekken? Bestel hier uw eigen MyHeritage DNA kit en wie weet komt u binnenkort ook in contact met nieuwe familieleden!