Ik vond afstammelingen van de man die mijn vader van de nazi’s redde

Ik vond afstammelingen van de man die mijn vader van de nazi’s redde

Lionel Rossler, 49, uit Rebecq, België, probeerde jarenlang de familie te vinden die zijn vader en grootmoeder verborg en hun leven redde tijdens de Holocaust. Toen hij via de sociale media om hulp vroeg, reageerde Marie Cappart van MyHeritage – en dankzij haar onderzoek konden Lionel en zijn vader, David, de afstammelingen van Davids redder ontmoeten op de plek waar hij hen jaren geleden verborgen had gehouden.

Bekijk deze diep ontroerende reünie in de volgende video:

Dit is het verhaal van Lionel:

Mijn vader, David Rossler, werd geboren als Daniel Langa in 1938, en zijn familie woonde in Brussel toen de vervolging van de Joodse gemeenschap begon. Ze verhuisden verschillende keren in de loop van de oorlog, en op een gegeven moment werden zijn grootvader en oom gearresteerd en kwamen nooit meer terug. Mijn vader was toen nog een jong kind, en hij en zijn moeder werden opgenomen in het katholieke klooster in Brussel; maar toen werd het klooster overvallen, en ze ontsnapten alleen dankzij het moedige optreden van de moeder-overste (die later de titel van Rechtvaardige onder de Volkeren kreeg).

Na hun evacuatie uit het klooster werden mijn vader en grootmoeder opgevangen door de familie Bourlet: Georges en zijn vier jongvolwassen kinderen, Paul, Jacques, Anne-Marie en Christiane. De familie Bourlet gaf hen onderdak in Oudergem, één van de Brusselse gemeenten, tegen het einde van de oorlog in 1944.

Mijn vader herinnert zich dat Georges Bourlet op het einde van de oorlog bang was om opgepakt en aangeklaagd te worden en daarom stilletjes spijbelde: zonder het zijn familie of zelfs mijn grootmoeder te vertellen, meldde hij zich ziek en bracht hij zijn dagen door in een café in de buurt, waarbij hij elke avond thuiskwam alsof hij terugkwam van zijn werk. Hij heeft dit nooit aan zijn familie verteld, en pas na de oorlog heeft hij het aan mijn grootmoeder en mijn vader verteld.

Door zijn heldhaftige optreden heeft Georges het leven van mijn vader en grootmoeder kunnen redden. Negen mensen werden gered dankzij wat hij deed; mijn broer, ikzelf en onze kinderen zouden hier vandaag niet zijn zonder zijn moed en vriendelijkheid.

Na de oorlog hertrouwde mijn grootmoeder en nam mijn vader de achternaam aan van zijn stiefvader, die Auschwitz had overleefd. Ze verhuisden naar Oostenrijk en verloren het contact met de familie Bourlet.

Op zoek naar de redders

Jarenlang heb ik geprobeerd mijn vader te helpen de familie Bourlet terug te vinden, zonder succes. Uiteindelijk, in januari 2022, probeerde ik mijn geluk op een social media groep, met de vraag of iemand enige informatie over deze familie had.

Ik kreeg een antwoord van Marie Cappart, Country Manager voor MyHeritage in België. Ze vertelde me dat ze dacht dat ze me kon helpen, en ze ging meteen aan de slag.

Na het doorzoeken van gegevens en kruisverwijzingen, vond Marie een Anne-Marie Bourlet, geboren in Oudergem in 1929. Ze ontdekte dat deze Anne-Marie trouwde met iemand met de achternaam Dedoncker en 5 kinderen had – die mogelijk allemaal nog in leven zijn.

Na wat verder onderzoek vond Marie Xavier, één van de kleinzonen van Georges Bourlet, en slaagde erin contact met hem op te nemen. Zij vernam dat Xavier wel iets over dit verhaal had gehoord, maar niet veel.

Van daaruit kon Marie contact opnemen met andere afstammelingen van Georges, waaronder degenen die nog steeds eigenaar waren van het ouderlijk huis in Oudergem waar Georges mijn vader en grootmoeder verborgen hield. We hadden een geweldig idee: waarom komen we daar niet met z’n allen bijeen?

En dat deden we. Het was een ongelooflijk emotionele dag voor ons. Ik kon met mijn eigen ogen de plek zien waar mijn vader al die jaren geleden veilig werd gehouden voor de Duitsers. Mijn vader keerde voor het eerst in bijna 80 jaar terug naar de plaats waar zijn leven was gered, en had de ongelooflijke kans om de nakomelingen van zijn redder persoonlijk te bedanken voor alles wat ze voor hem en voor ons hebben gedaan. In de Joodse traditie is er een gezegde dat luidt: “Wie één leven redt, redt de hele mensheid”; Georges Bourlet heeft de mensheid negen keer gered. Wij leggen onze getuigenis voor aan Yad Vashem in de hoop dat hij erkend zal worden voor zijn heldenmoed en de titel van Rechtvaardige onder de Volkeren toegekend zal krijgen.

Het was een dag die ik nooit zal vergeten, en ik ben Marie en MyHeritage heel dankbaar dat ze dit mogelijk hebben gemaakt.

Het is belangrijk voor mijn vader dat jongere generaties zijn verhaal horen en begrijpen dat er geen haat en geen oorlog meer mag zijn. De kosten van oorlog, zoals hij die heeft ervaren, waren te hoog. Wij hopen en bidden dat deze boodschap gehoord zal worden, in het belang van allen die nog steeds lijden onder geweld.