Ze was alleen op de wereld. Toen vond ze haar biologische vader aan de andere kant van de oceaan

Ze was alleen op de wereld. Toen vond ze haar biologische vader aan de andere kant van de oceaan

De 52-jarige Patty McCraw, een MyHeritage gebruiker afkomstig uit Gulfport, Mississippi, groeide met haar moeder op in New Orleans – en wist nooit wie haar biologische vader was. Haar moeder trouwde uiteindelijk en kreeg nog een kind, de stiefbroer van Patty.

Naarmate Patty ouder werd, verlangde ze er steeds meer naar te weten wie haar biologische vader was. Toen ze 18 was, gebeurde er iets vreselijks: haar broer kwam om bij een verkeersongeval. Negen jaar later kreeg haar moeder kanker en kwam te overlijden.

De dood van haar broer en moeder liet Patty helemaal alleen achter in de wereld – en haar zoektocht naar haar biologische vader werd nog belangrijker. Ze wist alleen dat hij een Noorse zeeman was en dat haar ouders een tijdje samen in New Orleans hadden gewoond voordat haar vader opnieuw moest uitvaren. Hij was van plan terug te komen, maar dat gebeurde nooit.

De vader van Patty als matroos

De vader van Patty als matroos

Ook ontdekte de moeder van Patty na zijn vertrek dat ze zwanger was.

De moeder van Patty deelde nooit veel details over haar biologische vader. Patty wist niet eens zijn naam, ze had alleen een vaag idee van het schip waarop hij voer. Ze wist dat ze in februari 1970 verwekt moest zijn. Er was niet veel om op af te gaan.

Patty besloot te proberen een DNA-test te doen. Toen ze geen resultaat kreeg, heeft ze haar resultaten geüpload bij MyHeritage – en plots verscheen er wel een resultaat dat aangaf dat ze 50% Noors is. Ze matchte met een verre neef, maar kon niets belangrijkers vinden, dus wendde ze zich tot Facebook voor hulp en kreeg antwoord van DNA-expert Cyndee Ormsby. Cyndee riep de hulp in van een plaatselijke Noorse expert, Eli Reinholdtsen, die familie heeft uit de streek waar de vader van Patty vandaan kwam. Samen konden ze een man vinden die voldeed aan alle gegevens die Patty doorgaf. Zijn naam is Ole Fredrik Eide Myre en hij woont in Vesterålen.

Ze probeerden Ole Fredrik te bereiken – maar hij antwoordde niet. Dus probeerde Eli een gemeenschappelijke vriend, Halvard Kristian Toften, om hulp te vragen bij het contacteren van Ole Fredrik. Hij kon Ole Fredrik vragen of hij in 1970 naar New Orleans was gereisd. Ole Fredrik bevestigde: hij had zelfs zijn oude paspoort nog afgestempeld met zijn vertrek uit New Orleans in 1970!

Ole Fredrik heeft al 3 kinderen, twee dochters en een zoon, die in Noorwegen wonen. Hij was dolblij dat hij nog een dochter heeft. Ze spraken elkaar voor het eerst via Facetime en Ole Fredrik zegt dat hij meteen wist dat ze zijn dochter was, niet alleen omdat ze op hem lijkt, maar omdat ze een sprekend lijkt op zijn overleden moeder – de grootmoeder aan vaderskant van Patty, die ze nooit heeft ontmoet.

Patty (links) en haar grootmoeder van vaderskant (rechts, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage)

Patty (links) en haar grootmoeder van vaderskant (rechts, ingekleurd en verbeterd door MyHeritage)

Ole Fredrik deed een DNA-test om te bevestigen wat zijn gevoel hem al aangaf, en inderdaad, de test bevestigde dat hij de vader van Patty is.

De vader van Patty draagt een kerstattentie die zij hem stuurde

De vader van Patty draagt een kerstattentie die zij hem stuurde

Vanwege de beperkingen van COVID konden ze elkaar pas in augustus van dit jaar persoonlijk ontmoeten. Patty stapte voor het eerst in haar leven in een vliegtuig en vloog naar Noorwegen om haar vader te ontmoeten.

 Patty op haar eerste vlucht ooitBekijk hieronder de ontroerende video van hun eerste omhelzing:

Patty bracht 8 dagen door met haar pas herontdekte familie, om bij te praten en meer te leren over haar afkomst.

Patty bezoekt het graf van haar grootmoeder in Noorwegen

Patty bezoekt het graf van haar grootmoeder in Noorwegen

Patty gekleed in traditionele Noorse bunad met haar vader

Patty gekleed in traditionele Noorse bunad met haar vader

Ole Fredrik prijst zich gelukkig: “Ik heb zoveel geluk nu ze naar Noorwegen is gekomen, het is gewoon fantastisch”, zegt hij.

“Iedereen zou zijn familiegeschiedenis moeten doorspitten”, zegt Patty. “Mijn advies is gewoon om nooit op te geven… Ik dacht niet dat ik hem ooit zou kunnen vinden. Ik had het bijna opgegeven, maar ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb.”

Patty met haar vader op de luchthaven

Patty met haar vader op de luchthaven

Als u ook een geweldige ontdekking heeft gedaan via MyHeritage, dan horen we dat graag! Stuur ons je verhaal via dit formulier of een e-mail naar: nederland@myheritage.com.