Zij ontdekte dat ze als baby was gestolen – en vond haar biologische moeder en 8 broers en zussen

Zij ontdekte dat ze als baby was gestolen – en vond haar biologische moeder en 8 broers en zussen

Cristina Prisco werd als baby geadopteerd door Italiaans-Amerikaanse ouders die in New York woonden. Toen haar vader in 1980 met haar als baby terugvloog uit Chili, kreeg hij te horen dat Cristina’s moeder te arm was geweest om voor haar te zorgen en ervoor had gekozen haar ter adoptie af te staan.

Cristina als baby

Cristina als baby

Het kwam nooit bij Cristina of een van haar adoptieouders op om dat verhaal in twijfel te trekken. Tot op een dag, afgelopen april toen ze toevallig de tv aanzette tijdens het ontbijt en zag dat Tyler Graf werd geïnterviewd op Good Morning America.

Tyler was, net als Cristina, als baby uit Chili geadopteerd, en net als Cristina was het nooit bij hem opgekomen om het verhaal in twijfel te trekken dat zijn ouders hem ter adoptie hadden geplaatst vanwege financiële instabiliteit. Pas toen hij vorig jaar zijn biologische moeder in Chili vond en met haar in contact kwam, kwam hij achter de vreselijke waarheid: hij was bij de geboorte van haar gestolen en ter adoptie geplaatst door een complex internationaal kinderhandelnetwerk. Ze was in het ziekenhuis uit de narcose ontwaakt om te horen dat haar zoon bij de geboorte was overleden en dat ze het lichaam niet mocht zien. Vele duizenden baby’s – sommige schattingen lopen op tot 50.000 – werden op een vergelijkbare manier van hun Chileense ouders gestolen en ter adoptie in het buitenland geplaatst, als onderdeel van een sinistere politieke campagne om de bevolkingsgroei te beheersen.

Tyler, die brandweerman is in Houston, Texas, richtte vervolgens Connecting Roots op: een non-profitorganisatie die geadopteerden uit Chili helpt om weer contact te maken met hun biologische familie, van wie velen ontdekken dat ook zij onvrijwillig zijn meegenomen. MyHeritage is er trots op hen te ondersteunen door gratis DNA-kits te doneren aan begunstigden om familiebanden te helpen bevestigen. Een andere non-profitorganisatie die we met trots steunen, Nos Buscamos, is gevestigd in Chili en helpt gezinnen die getroffen zijn door gedwongen adoptie en ontvoering zich te herenigen met hun dierbaren in het buitenland. De twee organisaties helpen elkaar en delen gegevens, en dankzij hun gezamenlijke inspanningen zijn veel families met succes herenigd.

Het verhaal van Tyler bezorgde Cristina kippenvel. Wat als het verhaal over haar afkomst dat ze altijd al had gehoord, niet klopte? Zou het kunnen dat ook zij een van deze gestolen baby’s was?

Ze besloot Connecting Roots te bellen en was verrast toen Tyler zelf haar oproep opnam. Ze praatten lang. Er waren zoveel overeenkomsten in hun verhalen. Ze had het gevoel dat alle waarheden die ze altijd had gekend over zichzelf, rondom haar aan het afbrokkelen waren.

Tyler bood aan om haar adoptiepapieren te bekijken en binnen een paar dagen werd door het gezamenlijke werk van Connecting Roots en Nos Buscamos de biologische moeder van Cristina gevonden!

Het kind was verdwenen

Toen Laura Rosa Fuentes Caceres in 1980 haar vijfde kind ter wereld bracht in het Hospital Regional de Talca, kreeg ze te horen dat de baby geelzucht had en in het ziekenhuis moest blijven. Laura Rosa, die extreem arm was, kon het zich zelf niet veroorloven om nog een nacht in het ziekenhuis te blijven, dus moest ze zonder haar dochtertje de bus naar huis nemen. De volgende dag keerde ze terug om haar borstvoeding te geven, maar het kind was weg. De receptioniste vertelde haar dat de ontslagpapieren die ze had getekend eigenlijk adoptiepapieren waren. Laura Rosa was enorm van streek en viel uit naar de assistent, maar ze werd door de beveiliging uit het ziekenhuis verwijderd. Ze had geen middelen om te vechten of om haar baby te vinden.

Helaas wist ze beter dan te geloven dat dit een onbedoelde verwisseling was: haar tweede kind, Marcela, was een paar jaar eerder onder vergelijkbare omstandigheden van haar afgenomen. Marcela was thuis geboren en was nooit geregistreerd bij de overheid. Toen ze tekenen van ontwikkelingsachterstand vertoonde, nam Laura Rosa haar mee naar het plaatselijke ziekenhuis om te worden gecontroleerd, en kreeg te horen dat het kind ziek was en moest worden opgenomen. Toen de vader van de baby haar kwam opzoeken, kreeg hij te horen dat ze was overleden en dat haar lichaam was gedoneerd voor medisch onderzoek.

Laura Rosa ging verder met het opvoeden van 8 andere kinderen – en geloofde dat ze haar gestolen dochters nooit terug zou zien.

Cristina’s biologische moeder, Laura Rosa, met een moederdagkaart en bloemen van Cristina

Cristina’s biologische moeder, Laura Rosa, met een moederdagkaart en bloemen van Cristina

Eindelijk samen 

En plotseling, binnen enkele dagen na Cristina’s eerste telefoontje met Tyler, spraken Laura Rosa en Cristina met elkaar in een videogesprek. Cristina werd overmand door emoties toen ze de gelijkenis zag tussen haarzelf en de personen op het scherm. Opgegroeid als enig kind, was het idee om 8 volle broers en zussen te hebben veel om te verwerken!

Cristina (midden) met haar biologische moeder, adoptiemoeder en alle 8 broers en zussen

Cristina (midden) met haar biologische moeder, adoptiemoeder en alle 8 broers en zussen

De volgende stap was het bevestigen van de relatie door middel van een DNA-test. MyHeritage is er trots op Connecting Roots te ondersteunen door de donatie van gratis DNA-kits, die naar Cristina en haar moeder zijn gestuurd. DNA liegt niet: ze hadden een match van 50%, wat wijst op een duidelijke ouder-kindrelatie.

“Het was vrij schokkend om erachter te komen op deze manier”, vertelde Cristina aan The New York Post in een artikel over haar verhaal, “maar ik ben blij dat ik nu het echte verhaal ken. Ik ben een beetje boos over alles wat mijn moeder heeft meegemaakt. De betrokken mensen waren slechte mensen en ze hebben me van mijn familie beroofd.

In juli reisde Cristina met haar adoptiemoeder naar Chili om haar biologische familie voor het eerst te ontmoeten. Haar biologische moeder en broers en zussen wachtten op haar met borden die haar welkom heetten, en ze ging rechtstreeks naar haar moeder voor een lange, emotionele omhelzing. Bekijk hier het moment van hun reünie:

Cristina’s biologische ouders steunden haar tijdens het hele proces – hoewel haar adoptiemoeder, Ann Marie Zagaglia, toegeeft een beetje bezorgd te zijn geweest over hoe ze zou worden ontvangen door Cristina’s biologische familie. “Ik was nerveus omdat ik niet wist waar ik zou staan”, vertelde ze aan het tijdschrift People in een recent interview. “Ben ik de persoon die dit kind al die jaren heeft weggenomen? Ik wist niet of ze het me kwalijk zouden nemen dat ik haar al 42 jaar bij me had, of dat het goed zou komen.” Maar ze hoefde zich geen zorgen te maken: de familie verwelkomde haar hartelijk en omhelsde haar toen ze aankwam. “Voor mij was dat weer een wonder, dat ik een deel van hun familie werd vanaf het moment dat ze me zagen.”

Cristina (midden) met haar biologische moeder (links) en adoptiemoeder (rechts)

Cristina (midden) met haar biologische moeder (links) en adoptiemoeder (rechts)

Cristina vertelde People dat dat moment voelde alsof ze opnieuw geboren werd. “Het was de beste dag ooit,” zei ze.

Het feit dat Cristina na zoveel jaren terugkeert naar de familie, geeft hen hoop dat Marcela, die nu 48 moet zijn, ooit ook gevonden zal worden.

Cristina is nu ook bestuurslid en administratief medewerkster bij Connecting Roots.

Als u of iemand die u kent mogelijk is getroffen door gedwongen adoptie of kinderhandel uit Chili, raden we u aan contact op te nemen met Connecting Roots of Nos Buscamos. U bent ook meer dan welkom om ons te schrijven op nederland@myheritage.com en we helpen u graag verder.