Brandweerman uit Texas herenigd met Chileense familie die hem als baby werd ontnomen

Brandweerman uit Texas herenigd met Chileense familie die hem als baby werd ontnomen

In december 2022 deelden we het verhaal van Cristina Prisco die als volwassene ontdekte dat ze eigenlijk was gestolen van haar biologische ouders in Chili. Ze kon weer in contact komen met haar biologische familie via een organisatie genaamd Connecting Roots die wij graag steunen – en waar zij nu deel van uitmaakt als bestuurslid en administratief medewerkster.

Het verhaal van Cristina is slechts één vele van Chileense geadopteerden die de vreselijke waarheid ontdekken over hoe zij van hun ouders zijn gescheiden. Naar schatting zijn duizenden Chileense gezinnen het slachtoffer geworden van gedwongen adoptie als onderdeel van een nationale strategie om de armoede te verminderen onder de militaire dictatuur van generaal Augustus Pinochet van 1973-1990.

Connecting Roots is opgericht door één van die “gestolen baby’s.” Tyler Graf, een brandweerman uit Texas, vond op 38-jarige leeftijd zijn biologische familie en ontdekte tot zijn afschuw dat zijn moeder hem nooit voor adoptie had willen afstaan. Hij was te vroeg geboren en bij haar weggehaald, zogezegd omdat ze kon herstellen van haar keizersnede, en later werd haar verteld dat hij was overleden. In december 2021 startte Tyler Connecting Roots om andere slachtoffers van gedwongen adoptie te helpen weer in contact te komen met hun biologische familie in Chili. MyHeritage biedt de DNA-tests die nodig zijn om de relaties te bevestigen.

Terwijl Cristina naar een interview met Tyler op Good Morning America keek en haar eigen adoptieverhaal in twijfel begon te trekken, gebeurde hetzelfde met Mary Van Der Loop aan de andere kant van het land. Mary had haar zoon, David Avary, geadopteerd uit Chili, en het verhaal van Tyler klonk haar maar al te bekend in de oren. Ze schreef een brief aan de stad Houston en die vond zijn weg naar Tyler.

Mary and David at the airport

Mary en David

‘Honderd vragen om te stellen’

Het team van Tyler kwam op de zaak, en toen ze het verhaal van David begonnen te onderzoeken, vonden ze de voortekenen: zijn stamnummer, vergelijkbaar met een sofinummer in Chili, bestond nog steeds, wat betekende dat er nooit een officiële emigratie was geregistreerd. Dit is een perfect voorbeeld van waarom DNA-testen zo’n belangrijk onderdeel zijn om de waarheid te bevestigen: papierwerk kan liegen.

“Het is alsof je het ene moment opgewonden bent, en dan tegelijkertijd ongerust en honderden vragen hebt. Een hoop vragen”, zei David in een interview met ABC13 in november 2022.

Al snel werd biologische moeder van David, Teresa del Carmen Campos, gevonden, en een paar MyHeritage DNA-tests later werd de verwantschap bevestigd. David ontdekte ook dat hij 3 broers had.

“Ik heb altijd gedacht dat ik geadopteerd was”, vertelde David aan ABC13. “Hier is papierwerk om te bewijzen dat ik geadopteerd ben, en nu een deel daarvan niet klopt, keek ik ernaar vanuit de gedachte dat mijn hele leven niet echt is. Het is vervalst.”

Teresa, de biologische moeder van David, vertelde wat een gekend verhaal was geworden: toen David 10 maanden oud was, werd hij ziek en Teresa bracht hem naar een ziekenhuis. De Chileense ambtenaren vertelden haar dat ze financiële hulp konden bieden om de kosten van zijn verzorging te dekken, en vroegen haar een document te ondertekenen om toestemming te geven. Toen schopten ze haar uit het ziekenhuis en vertelden haar dat ze haar zoon had afgestaan voor adoptie.

“Ik heb mij jarenlang slecht gevoeld”, zegt ze.

‘Nu neem ik je overal mee naartoe’

De overeenkomsten tussen David en Tyler waren eng. Beiden leerden dat ze op 38-jarige leeftijd bij hun geboorte waren gestolen, terwijl ze in Texas woonden en als brandweerman werkten; hun beide adoptiemoeders waren geboren in Wisconsin en wonen momenteel in Colorado; en beiden hadden hun adoptievaders verloren. De twee voelden zich onmiddellijk verbonden en zijn erg hecht. Toen Tyler van plan was naar Chili te reizen om zijn 40ste verjaardag te vieren met zijn biologische moeder, besloot David mee te gaan om eindelijk zijn eigen biologische familie te ontmoeten. Mary, de adoptiemoeder van David, voegde zich bij hen – en ook Carol, de adoptiemoeder van Tyler.

Van links naar rechts: Cristina, Tyler, David, Mary en Carol op de luchthavenBekijk hieronder enkele beelden van zijn reis en het moment van hereniging:

Zodra zijn broers en moeder hem zagen, omhelsden ze hem liefdevol. Eén van hen, Gabriel, liet hem de tatoeage zien die hij onlangs had laten zetten van het gezicht van zijn verloren gewaande broer, met zijn brandweerhelm op. “Nu neem ik je overal mee naartoe”, zegt hij.

Gabriel, showing the tattoo of David on his arm, next to David

De tatoeage van Gabriel: ‘Een geschenk van God’

Voor de adoptiemoeder van David, Mary, was de ontmoeting met zijn biologische moeder, Teresa, bijzonder emotioneel. “Ik wist niet wat ik moest verwachten”, zei ze. “Hij was zo geliefd. Hij werd zo gemist. Toen ik hem adopteerde… was hij het mooiste kind, hij was geweldig, hij is een geweldige man. En ik ben zo trots dat ik zijn adoptiemoeder ben. En het spijt me zo”, zei ze, terwijl ze zich huilend tot Teresa wendde, “dat mijn vreugde jouw pijn was. Het spijt me zo.”

Teresa zegt dat ze Maria dankbaar is voor de zorg voor haar zoon en dat ze hem een goed leven heeft gegeven.

David's mothers, Teresa and Mary, sitting and chatting

Teresa (links) en Mary (rechts)

“Het is een onvergetelijke en ontnuchterende ervaring geweest”, zegt David.

David with his mothers

David met zijn moeders

“Ik zal je wat vertellen, het wordt nooit makkelijker”, zei Tyler in een interview met ABC13. “Ik voel dat toen ik deze stichting begon, ik niet helemaal bekomen was, maar het gaf me een doel. Elke keer als we een reünie als deze doen, opent het de wonden opnieuw, maar elke keer wordt dat gat kleiner.”

Connecting Roots heeft tot nu toe 37 gezinnen herenigd en hoopt de samenwerking met de Chileense regering te vergroten om zoveel mogelijk van dergelijke herenigingen te realiseren. Tijd is van essentieel belang: de ouders van baby’s die onder het regime van Pinochet zijn gestolen worden ouder, en Tyler wil er zeker van zijn dat ze nog tijd voor elkaar hebben.

Raadpleeg Connecting-Roots.com voor meer informatie over de organisatie en hoe je hen kan steunen. Als jij of iemand die je kent slachtoffer is geworden van gedwongen adoptie in Chili, moedigen wij je aan contact op te nemen met Connecting Roots.