Ik vond de identiteit van mijn Zweedse grootvader dankzij MyHeritage

Ik vond de identiteit van mijn Zweedse grootvader dankzij MyHeritage

Hans van Harskamp is 61 jaar, woont in Kudelstaart en werkt als logistiek medewerker. Al jarenlang had hij het sterke verlangen om te ontdekken wie zijn onbekende grootvader was. Zijn moeder was echter nooit geïnteresseerd in het zoeken naar haar vader, maar Hans had wel veel belangstelling voor het verhaal. 

De zoektocht naar zijn onbekende grootvader leek een onmogelijke missie. Hij werd lid van MyHeritage en deed een MyHeritage DNA test in de hoop een spoor te vinden. De zoektocht werd vooruit geholpen door een behulpzame Zweedse genealoog die stamboomonderzoek combineerde met DNA matches. Hij gaf op 25 november 2022 het verlossende telefoontje: Het was hem gelukt om de identiteit van Hans’ grootvader vast te stellen. Ook vond hij een halfzuster van de moeder van Hans. Intussen heeft Hans met haar een waardevol contact opgebouwd. Hieronder volgt het verhaal van Hans. 

Hans van Harskamp

Hans van Harskamp

Altijd ben ik gefascineerd geweest door de vraag: wie is mijn grootvader? Mijn oma heeft nooit aan mijn moeder verteld wie hij was, geen voornaam of achternaam. Misschien wist ze dat ook niet. Mijn moeder heeft nooit willen zoeken naar haar vader. Ze heeft gelukkig een goede jeugd genoten met haar moeder en (niet biologische) vader die haar heeft erkend. Kortom, ik kreeg nul informatie via de familie. Wel heb ik ooit een man gesproken, die vertelde vroeger met mijn grootvader te hebben gewerkt in de tuinbouw van Aalsmeer. Hij wist zich alleen te herinneren dat mijn grootvader een Zweed was met de achternaam Akesson. Zo begon ik met het doorzoeken van archieven over immigranten in Aalsmeer, maar zonder resultaat. Ook werd ik lid van MyHeritage en deed een DNA test. Hoewel het even duurde, begon ik op den duur DNA-matches te krijgen uit Zweden!

Dankbaar ben ik voor de Zweedse genealoog, die zijn hulp aanbood bij het analyseren van de DNA matches en meezocht naar mijn grootvader. Hij zoomde in op een nabije DNA match met een achterneef, genaamd Stefan Persson. Stefan had een stamboom op MyHeritage. De genealoog concludeerde dat mijn opa, en een van Stefan’s opa’s OF oma’s, broers en zussen moesten zijn. Bij het zoeken naar Stefans opa aan vaderskant, bleek die onbekend. Maar de genealoog gaf niet op: er waren nog drie andere personen om te onderzoeken. De grootmoeder aan Stefan’s vaderskant leek geen broers en zussen te hebben, dus zij kon het niet zijn. Zijn grootmoeder van moederskant had twee broers, maar een van hen stierf vroeg en de andere trouwde in 1925 en verliet Zweden nooit. Nu was er nog maar één persoon over om verder te onderzoeken, namelijk Stefans grootvader van moederskant: Weste Håkansson. Weste had maar liefst drie oudere broers. De genealoog volgde het spoor van de oudste twee en begreep al snel dat het geen van deze twee kon zijn geweest. Nu was alleen nog de derde broer over. Zijn naam is Bror Mauritz Håkansson. Niet Åkesson, maar Håkansson. Twee achternamen die gemakkelijk te verwarren zijn, ook in het Zweeds…

De ouders van mijn grootvader: Hakan en Emma

De ouders van mijn grootvader: Hakan en Emma

Bror Mauritz Håkansson kwam ter wereld in 1901 in Ekeby, Malmöhus in het uiterste zuiden van Zweden. Zijn ouders heetten Hakan en Emma en Bror was het 3e kind in een gezin van 9 broers en zussen. 

Foto van de kinderen Hakansson. Mijn grootvader is de man in het midden met bril

Foto van de kinderen Hakansson. Mijn grootvader is de man in het midden met bril

Ik ontdekte interessante details over zijn leven. Zo volgde hij een opleiding tot tuinarchitect en verhuisde rond 1921 naar Stockholm om te werken als tuinman. In 1925 staat hij vermeld in een speciaal register, genaamd ‘Obefintliga’ wat zich vertaalt als “niet aanwezig”/”verdwenen”. De mensen in die registers zijn geëmigreerd of van de radar verdwenen. Bror bleek na 1925 in geen enkel Zweeds register meer terug te vinden, dus het is zeer de vraag of hij ooit naar zijn geboorteland is teruggekeerd. De Zweedse genealoog had voldoende bewijs verzameld om vast te stellen dat Bror de langgezochte grootvader van Hans moest zijn: vanwege de naam Håkansson (niet Åkesson); van beroep tuinman; verdwenen in 1925 en daarna niet meer terug te vinden in de bronnen; en tenslotte delen Hans en de kleinzoon van Bror’s broer een grote hoeveelheid DNA.

Mijn grootvader Bror en zijn vrouw Metta, ingekleurd en verbeterd met MyHeritage in Color

Mijn grootvader Bror blijkt in Europa te hebben rondgezworven en gewerkt. Van 1930 tot 1940 woonde hij in Denemarken, waar hij een ijsfabriek in Kopenhagen runde. Na 1940 had hij een papiergroothandel in Kopenhagen, maar de oorlog maakte het moeilijk om aan papier te komen. Er braken economisch moeilijke jaren aan. Hij besloot terug te keren in zijn oorspronkelijke beroep: tuinarchitect. In Nederland, specifiek rondom Aalsmeer was er destijds al veel tuinbouw, buxusteelt en dergelijke. Hij kwam terecht als werknemer op een kwekerij aldaar en is zo mijn oma tegengekomen. De ouders van mijn oma hadden namelijk ook een kwekerij die was gevestigd op de Uiterweg, een bekende straat in Aalsmeer. 

Het ouderlijk huis van Hans’ grootmoeder, op de Uiterweg in Aalsmeer.

Het ouderlijk huis van mijn grootmoeder, op de Uiterweg in Aalsmeer.

Nadat zijn identiteit was vastgesteld, heb ik documenten gevonden over mijn grootvader, waaronder foto’s. Heel bijzonder vind ik onze gedeelde passie: mijn grote hobby is tuinieren en ik ben ook gek op planten en bloemen! Ik heb dus duidelijk zijn genen. Ook heb ik dankzij de hulp van de Zweedse genealoog een halfzus van mijn moeder gevonden, via een DNA-profiel dat door een van Bror’s kleinkinderen is ingevoerd. Deze halfzus woont in Denemarken en is 87 jaar oud. Intussen hebben we waardevol contact opgebouwd en is het plan om elkaar te ontmoeten in de nazomer van 2023. Ook zijn er nog drie halfbroers van mijn moeder in leven. De oudste broer is 94 jaar, de middelste is 85 en de jongste 83. Ook zij geven mij het gevoel dat ik bij de familie hoor. 

Hoewel het zoekproces moeizaam was, ben ik erg blij met de uitkomst. Ik voel me opgelucht en blij dat het nu allemaal achter de rug is. Anderen die ook op zoek zijn naar hun familie, zou ik willen aanmoedigen om niet op te geven. Uiteindelijk komt er een doorbraak die kan leiden naar de oplossing. Ik ben erg dankbaar dat ik uiteindelijk dankzij MyHeritage de juiste informatie heb verkregen en de cirkel nu rond is. Ik heb nu een beter beeld van mijn familiegeschiedenis en ik ben trots op wat ik heb bereikt. Het heeft extra betekenis aan mijn leven toegevoegd. Ik kan nu mijn familiegeschiedenis verder schrijven, met een nieuw hoofdstuk over mijn grootvader. Het is een lange en moeilijke zoektocht geweest, maar met de juiste steun en doorzettingsvermogen heb ik het uiteindelijk voor elkaar gekregen!

Door de verhalen van de familieleden te combineren met stamboomonderzoek en DNA-matches, kon de identiteit van Hans’ grootvader Bror uiteindelijk worden onthuld. Deze ontdekking laat zien hoe krachtig de combinatie van DNA- en stamboomonderzoek kan zijn in het vinden van verwanten! Heeft u ook een bijzondere ontdekking gedaan met MyHeritage? Laat het ons weten via een email naar E: nederland@myheritage.com.