Een DNA-test onthulde de identiteit van haar ware vader… en een tragisch liefdesverhaal

Een DNA-test onthulde de identiteit van haar ware vader… en een tragisch liefdesverhaal

Janis Holmgren begon in 2014 haar familiegeschiedenis na te trekken, omdat er enkele belangrijke hoofdstukken uit haar verleden in mysterie gehuld waren.

Bestel een MyHeritage DNA-test

Haar ouders waren gescheiden toen ze 11 was en kort daarna verhuisde Janis met haar moeder naar Zweden om dicht bij haar grootouders van moederskant te zijn. “Sindsdien woon ik in Zweden”, zegt Janis, “maar ik heb altijd het gevoel gehad dat een groot deel van mijn hart was achtergebleven in de Verenigde Staten.”

Na de scheiding van haar ouders verloor Janis het contact met haar familie van vaderskant en haar moeder koesterde een bittere wrok tegen Willard, de man die ze als haar vader beschouwde. Samen met een levendige herinnering uit haar kindertijd, begon ze zich vragen te stellen over haar verleden. De moeder van Janis had een foto van een jonge man in een militair uniform die Janis maar niet uit haar hoofd kreeg. “Soms bladerden we in onze fotoalbums”, zegt Janis, “en elke keer als we bij deze foto kwamen, zei ze altijd: ‘Dat is mijn oude vriendje, van wie ik heel veel hield, maar hij stierf op D-Day. Ik wou dat hij terug was gekomen uit de oorlog, in plaats van Willard.””

Janis besloot een DNA-test te doen om haar te helpen met haar onderzoek – en de resultaten kwamen heel vreemd terug. “Ik kreeg veel matches uit het zuiden, terwijl de familie van Willard uit Pennsylvania kwam”, zegt ze. Nog vreemder was dat de zoon van Willard uit een eerdere relatie – die haar halfbroer had moeten zijn – helemaal niet voorkwam in haar matches.

“Ik zei tegen mezelf, Janis, er is hier iets heel erg mis. Ik voelde me zo bedrogen. Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Wat is de waarheid? Hier ben ik dan, achter in de 70, en ik realiseer me dat ik niet weet wie mijn vader is. De onzekerheid werd ondraaglijk. Ik leed echt, huilde veel en kon het niet loslaten”, herinnert ze zich.

‘Hij was de echte liefde van mijn moeder’

In de zomer van 2018 ging Janis naar een genealogie conventie in Zweden en besloot een MyHeritage DNA-test. Toen leidde een reeks ontdekkingen uiteindelijk tot de langverwachte doorbraak.

In november, rond Thanksgiving, kreeg Janis een bericht dat ze een goede DNA-match had op MyHeritage. De match was de dochter van haar nicht, Courtney, uit Tennessee. Janis onderzocht de stamboom van Courtney en begon alles met elkaar te verbinden totdat ze eindelijk de puzzel van haar leven had opgelost. De grootmoeder van Courtney, Reba Bonnie Cross, had nog 8 andere broers en zussen – één daarvan was sergeant Albert Glenn Cross Jr., die in juni 1944 sneuvelde tijdens de Slag om Cherbourg, onderdeel van de slag om Normandië, die op D-Day van start ging. Hij was toen pas 25 jaar oud.

“Ik huilde, maar deze keer van opluchting”, zegt Janis. “Albert was de echte liefde van mijn moeder. Ik was een liefdeskind.”

Albert Glenn Cross Jr., Janis’s birth father. Photo enhanced by MyHeritage

Albert Glenn Cross Jr., de biologische vader van Janis. Foto verbeterd door MyHeritage

Op dat moment had Albert Glenn Cross nog één levende zus, Myrtle, die overweldigd was toen ze hoorde dat 84 jaar na de dood van haar broer een belangrijk deel van hem nog in leven was – een dochter.

Het jaar daarop, in september 2019, ging Janis om haar nieuwe tante te bezoeken. De familie van Albert hield een groot reüniefeest, waarbij de 94-jarige tante Myrtle Janis de Purple Heart medaille gaf die haar vader had gekregen, samen met andere medailles en zelfs de vlag die zijn kist bedekte toen hij 4 jaar na zijn dood in de VS werd begraven.

Janis receives the Purple Heart her father was awarded

Janis ontvangt het Purple Heart dat haar vader kreeg

Albert's purple heart

Het Purple Heart van Albert

De moeder van Janis en biologische vader, zij aan zij zittend in de tuin van haar grootvader voor de oorlog. Foto verbeterd en ingekleurd door MyHeritage
De moeder van Janis en biologische vader, zij aan zij zittend in de tuin van haar grootvader voor de oorlog. Foto verbeterd en ingekleurd door MyHeritage
De moeder van Janis en biologische vader, zij aan zij zittend in de tuin van haar grootvader voor de oorlog. Foto verbeterd en ingekleurd door MyHeritage

“We hadden een ongelooflijke week samen.” Janis glimlacht terwijl ze aan haar tante Myrtle denkt. “En elke keer dat we knuffelden of elkaars hand vasthielden, zei ik tegen mezelf: dit is het dichtst dat ik ooit bij mijn vader zal komen.”

Helaas kreeg Janis niet de kans om Myrtle weer te bezoeken vanwege de COVID pandemie. Myrtle overleed in augustus 2020.

Janis and Myrtle in Pigeon Forge, Tennessee, 2019

Janis en Myrtle in Pigeon Forge, Tennessee, 2019

Toch werd Janis op een natuurlijke manier deel van een hele nieuwe familie, inclusief de 3 dochters van Myrtle.

Op Thanksgiving 2022 ging ze opnieuw naar haar Amerikaanse familie. “Mijn neef en ik maakten een roadtrip door vijf zuidelijke staten om familie te bezoeken. Het was een van de beste reizen ooit in mijn leven.”

Heel veel dank aan Janis voor het delen van haar prachtige verhaal met ons. Als u een ontdekking hebt gedaan met MyHeritage, dan horen wij dat graag! Stuur ons uw verhaal met dit formulier of e-mail het ons via nederland@myheritage.com.

Bestel een MyHeritage DNA-test