Ik zocht naar mijn biologische familie… en vond 9 broers en zussen dankzij MyHeritage en de DNAngels

Ik zocht naar mijn biologische familie… en vond 9 broers en zussen dankzij MyHeritage en de DNAngels

Rose Massey, 57, uit Oklahoma, werd als baby geadopteerd. Na 20 jaar zoeken vond ze eindelijk een halfzus via MyHeritage DNA. Met wat hulp van de DNAngels — een non-profitorganisatie die mensen helpt bij het zoeken naar lang verloren gewaande familieleden door middel van DNA-matching — legde ze contact met de zus… en vond uiteindelijk 9 extra broers en zussen!

Bestel een MyHeritage DNA kit

Dit is het verhaal van Rose.

Toen ik 10 jaar oud was, kwam ik erachter dat ik geadopteerd was. Ik kende mijn biologische ouders niet, en er werd mij alleen verteld dat mijn biologische vader bij de luchtmacht zat en dat dat alles was wat ze van hem wisten. Mijn adoptiepapieren waren ingevuld en opgeborgen in Oklahoma, en ik kon er geen toegang toe krijgen. Ik kreeg te horen dat ik hem nooit lastig moest vallen of hem moest zoeken, wat ik toen niet begreep. Mijn adoptieouders wisten wel wie mijn biologische moeder was. Af en toe hoorde ik fluisteren dat ze nog een kind had dat ter adoptie was geplaatst. Als jong kind probeerde ik de stukjes te onthouden tot ik ouder werd, in de hoop dat ik ze uiteindelijk zou vinden.

Rose Massey

Rose Massey

Ik heb ongeveer 20 jaar gezocht. Ik startte met een DNA-test en plaatste mijn DNA-gegevens op elke site die ik kon vinden om te kijken of ik ergens een match kon vinden. Eindelijk, op 29 juni vorig jaar, heb ik gematcht met een potentiële halfzus op MyHeritage. Toen ik de informatie over haar bekeek, was ik ongerust om contact met haar op te nemen. Ze was ongeveer een jaar op MyHeritage. Ik analyseerde verschillende matches die ik daar zag, hoewel ze laag waren. Ik had wel een idee van achternamen, maar wist niet zeker hoe ze met elkaar in verband stonden.

Dus nam ik contact op met de DNAngels en ze brachten me in contact met een geweldige dame, Kelly Grace. Het kostte haar slechts een week onderzoek – en ze vond mijn biologische vader.

‘Dit zijn mijn broers en zussen’

Mijn adoptieouders woonden in Florida, waar hij ook woonde. Mijn biologische moeder was toen 16 en hij 18. Ze zaten samen op de middelbare school, en zij werd zwanger, en hij vertrok naar de oorlog in Vietnam. Het is nog steeds niet duidelijk of hij echt wist dat ik bestond of niet. Mijn biologische vader beweert dat hij het niet wist, maar andere verhalen zeggen dat hij het waarschijnlijk wel wist. Ik denk dat ik geboren ben vlak voordat hij vertrok per schip.

We geloven dat mijn adoptiemoeder en zijn moeder bij elkaar kwamen en besloten dat het het beste zou zijn als ze mij adopteerde. We denken dat mijn biologische grootmoeder zijn kind niet wilde opvoeden omdat hij naar Vietnam ging. Ze wilde niet dat mijn dossier werd geopend, dus plaatsten ze een extra zegel op mijn dossier zodat ik ze niet kon openen. We ontdekten dit toen we de rechtbank verzochten om mijn adoptiegegevens te openen.

Dus namen we contact op met de potentiële halfzus met wie ik een match had, en ondertussen kwamen we erachter dat ze een zus en nog twee broers had. Ongelofeijk. Dit waren mijn broers en zussen.

Mijn zus Ashley kreeg oorspronkelijk een kit die haar gratis werd gegeven, zodat ze haar afkomst kon ontdekken. Ze had geen idee dat ze een halfzus zou vinden! Ik stuurde haar een bericht via MyHeritage met de vraag of we konden praten, maar ze reageerde niet. Dus nam ik uiteindelijk contact op met haar zus, Jalinda. Ik vond haar op Facebook en stuurde haar een bericht en ze reageerde meteen en bevestigde de connectie. Ik heb ook broers, Adam en Byron, en ze wonen allemaal in Florida. Het was geen verrassing voor hen dat hij nog een kind had gekregen waarvan ze niets wisten, maar ze waren verrast dat ik zoveel ouder was dan de rest; ze zijn allemaal in de dertig en veertig, en ik ben 57.

Het bleek dat mijn biologische vader vijf jaar eerder al een DNA-test had gedaan en meteen een match met mij had, dus hij wist het al. Maar hij wist niet hoe hij moest zeggen dat hij het wist, zonder dat zijn kinderen mogelijk van streek zouden raken Het. Hij is 73 en erg vastberaden in zijn manier van doen. Hij erkent dat ik zijn dochter ben, maar wil momenteel geen connectie aangaan.

Rose with her birth father, who she found thanks to MyHeritage DNA and the DNAngels

Rose met haar biologische vader

‘Het is alsof we nooit gescheiden zijn geweest’

Maar mijn broers en zussen en ik zijn familie geworden. We gaan samen op vakantie en vieren samen de feestdagen. Ik kwam onlangs terug van een week in Florida, waar we allemaal samen in een enorm huis verbleven, en de kinderen met elkaar speelden. We hadden een geweldige tijd. We bouwen relaties op, en het was gewoon geweldig.

Rose with her sister Jalinda

Rose met haar zus Jalinda

Dit afgelopen jaar was gewoon geweldig. Het heeft veel dingen veranderd. We zijn in veel dingen precies hetzelfde. Ik heb een hechte band met mijn zus Ashley en mijn andere broers en zussen. Het is alsof we nooit van elkaar gescheiden zijn geweest.

Ashley, Byron, and Byron’s wife Natalie

Ashley, Byron, en Byron’s vrouw Natalie

Rose with her brother Adam

Rose met haar broer Adam

Het is me ook gelukt om 5 andere broers en zussen van mijn moeders kant te vinden. De afgelopen jaren ben ik de oudste van 10 broers en zussen geworden! Dit inspireerde mijn broers en zussen aan mijn moeders kant om ook hun vaders te vinden, en dat is ons gelukt. Ze vonden ook enkele broers waarvan ze niet wisten dat ze ze hadden. Al met al hebben we dus 3 vaders gevonden en heel veel neven en nichten en heel veel halfzussen en -broers! Het is een hele reis geweest – een goede reis. Ik ben zo dankbaar dat mijn zus Ashley haar DNA op MyHeritage heeft gezet, want als ze dat niet had gedaan, had ik hen allemaal niet gevonden.

Ze stuurden me een foto van mijn grootvader, en ik lijk precies op hem.

Right: Rose when she was younger; center, Rose’s birth father; left, Rose’s grandfather

Rechts: Rose toen ze jong was; midden, Rose’s biologische vader; links, de opa van Rose

Ik had een geweldige ervaring met de DNAngels. Ze bereiden je voor op het maken van dat eerste contact, zorgen ervoor dat je niet zo snel naar binnen gaat dat ze zich ongemakkelijk voelen, geven ze de tijd om te verwerken en laten ze het bewijs en de overeenkomsten zien. Het kost wat tijd om dit te verwerken. In mijn geval waren ze niet verrast, omdat ze hun vader kenden, en hij was nogal een rokkenjager in zijn jonge jaren.

De reis is lang. Je moet veel geduld hebben: gewoon doorgaan en blijven proberen. Ik zie zoveel mensen die ongeschoold zijn als het gaat om genealogie en haplogroepen en hoe ze alles in elkaar moeten passen. Soms is het teveel voor mensen. Dat is waar de DNAngels een geweldige aanvulling zijn – ze zijn zo behulpzaam. Er zijn zoveel emoties geweest in dit afgelopen jaar. Veel hoogte- en dieptepunten, maar ik zou het voor geen goud willen missen. Bedankt MyHeritage en de DNAngels. Mijn cirkel is rond.

Veel dank aan Rose voor het delen van haar mooie verhaal. Als u ook een geweldige ontdekking heeft gedaan met MyHeritage, horen we dat graag! Stuur het ons via dit formulier of stuur een e-mail naar nederland@myheritage.com.

Bestel nu een MyHeritage DNA kit