Het geschenk van een leven: Een hele nieuwe familie dankzij een MyHeritage DNA-pakket

Het geschenk van een leven: Een hele nieuwe familie dankzij een MyHeritage DNA-pakket

Toen Penny Fox uit Vancouver, Canada voor haar 64e verjaardag een MyHeritage DNA-pakket kreeg, kon ze zich niet voorstellen wat een geweldig cadeau dat zou blijken te zijn. Na een leven lang zoeken naar informatie over haar biologische familie, bleek de DNA-test het laatste stukje van de puzzel dat haar niet alleen de antwoorden gaf die ze zocht, maar haar ook verbond met een hele nieuwe familie: een halfbroer, een oom en twee tantes, en tientallen neven, nichten en nichten.

Penny werd twee dagen na haar geboorte geadopteerd en had het grootste deel van haar leven geen informatie over haar biologische familie. Ze zegt dat haar adoptiemoeder niet begreep waarom ze geïnteresseerd zou zijn in het achterhalen van haar biologische familie en weigerde haar te helpen, dus ze wist niet eens waar ze moest beginnen.

Aanwijzingen zoeken

Halverwege de jaren tachtig maakte een wetswijziging het voor haar mogelijk om de autoriteiten om informatie te vragen. Ze ontving 25-30 pagina’s materiaal, “maar alle namen en data waren zwart gemaakt. Ik probeerde zonder succes de advocaat te vinden die het destijds behandelde en zelfs een privédetective kon niet helpen. Hij zei, ‘het is erger dan de KGB, iemand heeft veel moeite gedaan om dit allemaal te verbergen’.”

Penny had echter één stukje informatie om mee te beginnen: haar volledige geboortenaam. Met behulp van verschillende documenten, zoals immigratiegegevens, en met de hulp van een maatschappelijk werker, kon ze meer informatie over haar biologische moeder achterhalen: Dorothy Hale Coutinho.

Dorothy kwam oorspronkelijk uit Engeland en woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar man in Singapore. Op een gegeven moment emigreerde ze met hun zoontje naar Canada, maar toen haar man zich bij hen in Canada voegde, was hij niet blij met de manier waarop ze de jongen opvoedde, dus nam hij hem mee en verliet haar. Hij verhuisde naar de Fraser Valley, 75 mijl ten oosten van Vancouver.

Volgens de maatschappelijk werkster was ze er kapot van en wilde ze nog een baby. Ze had een korte relatie met de biologische vader van Penny en zo kwam Penny ter wereld.

Dorothy’s vervreemde man woonde tot 2 jaar geleden in de Fraser Valley. Zijn naam en handtekening stonden op de adoptiepapieren omdat hij beschouwd werd als de wettelijke voogd, dus probeerde Penny hem in de loop der jaren te bereiken, maar “hij wilde niets met me te maken hebben”.

In 2010, toen ze de naam van haar moeder googelde (zoals ze af en toe deed), vond Penny een bericht op een website van iemand die ook op zoek was naar informatie over haar biologische moeder. Penny nam contact op met die persoon en ontdekte dat het de partner van haar broer van moederskant was en de moeder van zijn 2-jarige dochter – Penny’s nichtje. De broer, Michael, werd vermist: zijn auto werd verbrand teruggevonden, maar het lichaam werd nooit gevonden. Penny ontdekte ook dat haar biologische moeder jaren eerder was overleden, “en vanaf dat moment besloot ik me te concentreren op mijn vaders kant.”

Een cruciaal detail

Niet lang daarna onthulde Penny’s adoptieoom echter cruciale informatie die alle geheimzinnigheid rond de gegevens verklaarde. Het blijkt dat Penny’s biologische moeder oppaste bij deze oom – en zijn oudere broer besloot haar baby te adopteren. “Ze droeg een baby en mijn adoptiegrootmoeder van vaderskant wist dat ze geen partner had – niet haar man en niet de vader van haar kind – en bood aan om te helpen,” vertelt Penny. “Ze wist dat haar schoondochter dolgraag kinderen wilde, maar zelf geen kinderen kon krijgen. Zo vonden mijn adoptieouders een baby. Ze betaalden haar 500 dollar voor mij.

“Hij deelde deze informatie voor zijn dood,” zegt Penny. “Hij wilde dat ik wist dat mijn moeder heel mooi was en dat ze op hem paste toen hij klein was.” Penny weet niet eens hoe haar biologische moeder eruit zag. “Ik heb geen foto van haar gezien, maar volgens een fysieke beschrijving die ik heb gekregen lijk ik totaal niet op haar,” lacht Penny. “Ze was twee meter en had krullend haar, terwijl ik zo lang ben met steil haar.”

Penny deed eerst een DNA-test bij een ander bedrijf en kreeg matches met twee neven en nichten. “Ze raadden me aan om een MyHeritage DNA-test te doen, omdat ze wisten dat veel familieleden MyHeritage-gebruikers zijn,” zegt ze. “Ze hadden zelfs een vermoeden wie mijn broer zou kunnen zijn.”

Dus kocht Penny’s man een MyHeritage DNA-kit voor haar 64e verjaardag.

Zij en haar man brachten de winter van 2018 door in Palm Springs, CA, zoals ze meestal doen, en daar waren ze toen ze bericht kregen van een DNA-match met een halfbroer: Richard Smith, 14 maanden ouder dan zij.

Ik lijk op hen allemaal

Ik stuurde hem een bericht met als onderwerp ‘is dit onhandig’ en schreef ‘ik weet het van jou, maar ik ga ervan uit dat je niets van mij weet,'” herinnert Penny zich.

Richard, die 14 maanden ouder is dan Penny, had een paar jaar eerder zijn jongere zus verloren. Hij schreef terug naar Penny: “Misschien heb je gehoord dat ik een zus ben verloren en op zoek ben naar een nieuwe.”

Hun biologische vader, Richard Henry Smith, was een lithograaf die in 1920 werd geboren. Hij stierf 20 jaar voordat Penny en Richard elkaar vonden, in 1999. Hij kwam uit een heel groot gezin – hij was een van 8 broers en zussen. Een van zijn broers en zussen, David, is er nog steeds op 92-jarige leeftijd, net als Davids vrouw Joan en Ann, de weduwe van een andere broer of zus van Richard, Ronald.

Penny’s biologische vader, Richard, overleed in 1999

Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in de lente van 2019 in Victoria.

“Toen ik het feest verliet, was ik aan het huilen… nee, ik was gewoon aan het snikken,” zegt Penny. “Het was zo geweldig en ook zo emotioneel. Ik was overweldigd. Ze waren allemaal heel gastvrij en leken echt blij om een ander in hun midden te hebben.”

Penny werd getroffen door de familiegelijkenissen: “Het viel me meteen op dat ik op hen allemaal lijk en op mijn vader,” zegt ze. “Ik heb zijn wenkbrauwen en mijn lengte heb ik zeker van hem. Mijn broer en ik zijn echter heel verschillend. Hij is stil en in zichzelf gekeerd en ik ben een sociaal wezen, spraakzaam en energiek.”

Penny (achterste rij, midden, in marineblauwe jas) herenigt zich met haar biologische familie

Tijdens de meetup dineerde Penny bij haar tante Ann thuis en bracht ze daar de nacht door samen met de 4 dochters van Ann. “We kropen allemaal in onze pyjama’s en trokken onze sokken uit om tenen te vergelijken – die inderdaad op elkaar leken,” zegt Penny. “Ik heb nooit een zus gehad en het was alsof ik opeens vier fantastische zussen tegelijk had, in mijn jaren 60.”

De nieuwbakken familie is sinds die eerste ontmoeting meerdere keren bij elkaar gekomen.

Richard woont op slechts 40 minuten rijden van Penny. Hij ontvangt haar samen met zijn twee kinderen en twee kleinkinderen voor een jaarlijkse poolparty “om al onze verjaardagen samen te vieren.”

Richard (rechts) en Penny (tweede van rechts) met Richard’s kinderen en kleinkinderen

Penny zegt dat “ik altijd een permanente uitnodiging heb om te komen wanneer ik maar kan” om haar oom David te zien en dat ze hem al verschillende keren heeft bezocht.

Oom David laat Penny een familiefotoalbum zien

Ze gaat ook regelmatig lunchen of koffie drinken met twee van haar nichtjes, Kim en Susan – dochters van haar vaders broers en zussen – die vlakbij wonen. Susans zus, Brenda, woont in Nederland en heeft een speciale band met Penny, die zegt dat ze regelmatig Facebooken.

Samen met Brenda organiseerde Penny een bijeenkomst voor de hele familie in Victoria in 2020 en 2022.

De warme relaties die ze heeft opgebouwd met haar nieuwe familie “worden steeds beter en hechter,” zegt Penny. “Het is een prachtige reis geweest.”

Penny’s verhaal laat zien hoe de MyHeritage DNA kit een levensveranderend cadeau kan zijn – en het is momenteel in de aanbieding voor de laagste prijs ooit! Waarom geeft u uw eigen dierbaren geen cadeau voor de komende feestdagen en ontdek wat zij ontdekken?

Bestel een MyHeritage DNA kit