Zeer oude Engelse ‘Valentijnsbrief’ (1477)

Zeer oude Engelse ‘Valentijnsbrief’ (1477)

Lady Charlotte Paston, nakomeling van het Margery en John

Lady Charlotte Paston, nakomeling van het Margery en John

Margery Brews (1460-1495), één van de dochters van Thomas Brews, hoofd van een gegoede Engelse familie, stond in de bloei van haar leven, 17 lentes jong en dol verliefd op de 16 jaar oudere John Paston. John had in zijn 33 jarige leven nog niet zoveel geluk gehad in de liefde. Toen zijn interesse naar een vrouw haar uiterlijk, haar rijkdom en haar status, hem niets meer scheen te deren en hij op het punt stond genoegen te nemen met iedere vrouw met een hartslag, veranderde zijn leven. Hij ontmoette Margery.

De liefde voor Margery zette John zijn wensen snel opzij. Even leek het er op dat de twee hun liefde niet konden bezegelen met een huwelijk vanwege de financiele situatie van de aanstaande bruid. Het stel kreeg het zwaar te verduren en de relatie stond onder druk. Het was in deze tijd dat Margery haar ‘Valentijn’, zoals zij in haar schrijven memoreerde, een brief schreef met de boodschap haar niet te verlaten, maar te luisteren naar de taal van de liefde.

Valentijnsbrief anno 1477 van Margery Brews aan John Paston

Valentijnsbrief anno 1477 van Margery Brews aan John Paston

De Pastons vonden de bruidschat van de familie Brews echter te mager. Margery bleek geen erfgenaam van het kapitaal van haar vader en door het aantal zusters was de grootte van Margery’s bruidschat sterk verminderd. De familie van John ging hier niet mee akkoord en eisten een grotere bruidschat, maar de liefde overwon en Cupido scheen de moeders van het echtpaar vol in de roos te hebben getroffen. Zij waren overtuigd van de liefde van het stel en haalden de vaders over om toe te stemmen.

Twee jaar later werd hun zoon William, geboren. Hij zou zijn moeder 16 jaar later verliezen en zijn vader 8 jaar nadien begraven.
De familie Paston leefde generaties lang in Norfolk, waarbij er in de periode 1422-1509 een grote hoeveelheid correspondentie heeft plaatsgevonden tussen de leden. Deze brieven liggen hedentendage opgeslagen in de Britse Nationale Bibliotheek en behoren tot de oudste privé correspondentie van de late Middeleeuwen van Engeland.

Het was een aangename verrassing voor de nakomelingen van Margery en John om achter deze correspondentie te komen. Via de Smart Matching technologie van MyHeritage.com zijn zij achter de ‘rijke’ geschiedenis en het Valentijns verhaal van hun voorouders gekomen. De zogenaamde ‘Paston Letters’ bevatten circa 1000 brieven en zijn reeds jaren een geweldige informatiebron van het wel en wee van een gegoede Engelse familie tegen het eind van de 16e eeuw.

Nakomelingen van Margery en John Paston

Nakomelingen van Margery en John Paston

Bekijk de patrilineaire stamreeks van de Patons hier. U zult zien dat deze uitkomt bij een onwettig kind van Charles II, waarna de stamreeks via vrouwelijke lijn weer verder gaat tot heden.

Bekijk hier het artikel waar de BBC aandacht aan heeft geschonken.

Bekijk hier de lokale Valentijn Special welke MyHeritage.com Engeland heeft opgezet in het verlengde hiervan.

Heeft u ook mooie Valentijnsverhalen om te delen? Laat het weten.