Ik ben een niet belijdend “rotmens”

Ik ben een niet belijdend “rotmens”

Zo nu en dan vertellen gebruikers over hun familiegeschiedenis en hun onderzoek. Dit maal had ik contact met John Rotmensen en stelde hem een aantal vragen over zijn familie achtergrond. Ik nodig een ieder uit om te reageren en gedachten te delen. Wellicht zijn er gemeenschappelijke voorouders te bespeuren!

Ik ben Johan (John) Rotmensen, geboren in maart 1954 te Leiden. IK ben in augustus 1977 gehuwd met Tineke Went en samen hebben we 4 kinderen in de leeftijd van 29, 27, 26 en 24 jaar. De oudste twee zijn jongens en inmiddels getrouwd dan wel samenwonend. Van de twee meisjes is de oudste samenwonend en heeft de jongste een stabiele relatie en is op zoek naar huisvesting voor haar en haar partner.

Hoe bent u in aanraking gekomen met genealogie of familie geschiedenis?
Met een naam als Rotmensen wordt er vaak meewarig naar je gekeken als je jezelf voorstelt, ik zeg er dan meestal bij dat ik een niet belijdend “rotmens” ben. Toch ga je door dit soort reacties jezelf afvragen waar die naam vandaan komt en wat de betekenis er van is, dus navragen bij familie. Uiteindelijk kwam het erop neer dat de naam uit Drenthe kwam en dat een familielid (?) in zijn naspeuringen terug tot ca. 1800 de naam was tegen gekomen. Kortom weinig antwoorden maar eigenlijk des te meer vragen, met andere woorden: zelf op onderzoek uit. Ik ben begonnen met dingen te noteren uit eigen kennis en zaken die nog te vinden waren in oude papieren van mijn inmiddels overleden ouders. Veel was er ook te vinden in de genealogie data van de verschillende gemeenten en voor wat de naam Rotmensen betreft ben ik veel wijzer geworden uit het “Schoonebeeks namenregister”. Aan de hand van deze gegevens heb ik met behulp van informatie uit de DTB boeken en de burgelijke stand het een ander aangevuld c.q. verbeterd. Gaandeweg wordt dan ook de interesse gewekt om andere takken van de familieboom te onderzoeken en dan in eerste instantie de voorouders van moeders kant gevolgd door die van de ouders van mijn echtgenote.

Wat heeft u zoal ontdekt?
Inmiddels ben ik tot nu voor wat de naam Rotmensen betreft gekomen tot het jaar 1665 en voor de naam Den Os (familienaam van moederskant) tot 1605. Voor de afkomst van mijn echtgenote (vader Went en moeder Koster) ben ik tot nu toegekomen tot respectievelijk 1673 en 1807. Wat ik bijvoorbeeld ontdekt heb (eigenlijk tegenkwam op internet) is dat de naam Rotmensen een samenvoeging is van de naam “Mensen” en de functie van vertegenwoordiger van een “rot”. Hieruit komt bijvoorbeeld ook de Rotman en Rotmeier vandaan. Wat ik ook leuk vond om te zien is dat alle Rotmensen in feite familie van elkaar zijn ook de families die hun naam veranderd hebben in bijvoorbeeld Rotensen, Rohensen of Rootmensen.

Hoe lang bent u gebruiker bij MyHeritage.com en waar heeft u het meeste baat van?
Ik ben nu ruim een jaar gebruiker en heb het meeste baat bij het overzichtelijk ordenen van alle gegevens en niet te vergeten de vergelijk, zoek en samenvoegfuncties. Eigenlijk gebruik ik alle facetten van het programma in meer of mindere mate. Dat er onderdelen zijn van MyHeritage die ik (nog) niet vaak gebruik komt doordat ik gaandeweg mijn onderzoek ontdek welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Is uw familie betrokken bij uw familieonderzoek en is de manier waarop u communiceert met de familie veranderd?
Van mijn familie is eigenlijk vooral mijn vrouw bij het onderzoek betrokken en dan met name op het gebied van ontbrekende geboorte,- en overlijdensdata van de wat recentere gebeurtenissen. Zij is geen lid van de familiesite maar heeft vanzelfsprekend toegang tot alles waar ik mee bezig ben. Er zijn ook geen andere familieleden lid, de meeste zijn vooral geïnteresseerd in de uitkomst en niet in de zoektocht. De manier van communiceren is niet veranderd door MyHeritage maar heeft er wel een andere dimensie aan toegevoegd.

Is er een ervaring tijdens uw onderzoek waar u iets over kunt vertellen?
Een ervaring was dat er iemand uit Australë vroeg of hij lid mocht worden van de site omdat hij, inmiddels in de tachtig, getrouwd was met een “Rotmensen” en zich afvroeg of dit familie was van mij. Een andere man van in de zeventig vroeg hetzelfde omdat hij, zoals hij dat zelf formuleerde, in zijn wilde jaren nog had gescharreld met ene Rotmensen. Vanzelfsprekend heb ik hen beide lid gemaakt omdat je een zoektocht naar oude liefdes en / of familiebanden moet stimuleren.

Wat zou u startende stamboomonderzoekers willen meegeven?
Wellicht een open deur maar begin er vroeg mee. Als je binnen je levende familie gegevens kunt verzamelen kom je waarschijnlijk meer aan de weet dan dat je uit boeken en dergelijke terug kunt vinden. Veel geschiedenis blijft verborgen omdat je “over dat soort zaken niet meer praat” en “wat gebeurd is blijft gebeurd”. Ik ben pas begonnen in 2010 toen mijn ouders overleden waren (mijn vader in 1977 en mijn moeder in 2007)en kom er nu achter dat de nog levende van die generatie dingen niet meer (willen) weten.

Gelijktijdig besef ik dat je je pas gaat interesseren voor voorouders als je er zelf een dreigt te worden. Nog een belangrijk gegeven in stamboomonderzoek is: neem niet alles klakkeloos over wat je vindt, voor je het weet heb je je eigen (fictieve) stamboom in elkaar geknutseld en gepubliceerd.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Albert Rotmensen

    februari 11, 2012

    Mijn naam is Albert Rotmensen en kom uit Schoonebeek hier komt deze naam veel voor en ook bij Hoogeveen en Leiderdorp .
    Hier is deze naam veranderd in Rootmensen , Rothensen , Mensen,Romensen Maar als je in een dorp woond als Schoonebeek heefd het geen zin om je naam teveranderen.
    En ik vind het ook niet erg “het kan alleen maar mee vallen “zeg ik vaak.

  • Janny den Os

    februari 22, 2013

    Mijn vader was een oudere broer van de moeder van John.
    Hoorde zojuist van een nicht (haar moeder was een zus van moeder van John) dat John overleden is. Daarom googlen ik op zijn naam.
    Janny Elkerbout- den Os

  • leen van ome Jaap

    maart 27, 2013

    hallo janny jammer dat de boel verwatert is maar ik heb een nare mededeling john en zijn broer jan zijn deze maand overleden jammer dat je elkaar niet meer spreekt want van veel dingen hoor je niets meer ik hoop det het met jullie goed gaat en mischien tot ziens ps ik ben gescheiden ook kloten maar ik moet vedder hoegaat het met julie en wonen julie daar nog steeds? groetjes aan Han leendert

  • Denie

    maart 28, 2013

    Het spijt ons te horen dat John is overleden. Mijn oprechte deelneming.

  • Janny den Os

    april 4, 2013

    Hoi Leen, jij bent dus de oudste zoon van ome Jaap en tante Annie (Rotmensen). Ik ben 72 jaar, 43 jaar getrouwd en woon vanaf 1973 niet meer in Leiden. Heb twee dochters en twee kleinkinderen.
    lieve groet, Janny Elkerbout- den Os.

  • maartje Rohmensen

    januari 7, 2014

    Hallo,
    Ik ben Maartje Rohmensen. Mijn vader en zijn broer en zussen zijn nog opgegroeit als ‘Rotmensen’. Onder andere mijn opa, heeft de naam Rotmensen verandert in Rohmensen. Er zijn dus ook maar rond de 10 ‘rohmensen’ (misschien nog minder) ‘rohmensen’ op de wereld. Er zijn ook mensen in mijn familie die nog Rotmensen heten.

    Groeten, Maartje Rohmensen

  • Paul C. Smis

    januari 10, 2014

    Wat een goed verhaal! 🙂

  • Jan Rotmensen

    juli 13, 2015

    Beste Albert Rotmensen,
    mijn naam is Jan Rotmensen zoon van Bertus Rotmensen uit Leiderdorp thans wonend te Rijnsburg. mijn opa Jan Rotmensen kwam uit Hoogeveen en was getrouwd met grietje Snijder uit Staphorst. Misschien zijn we wel achter neven?.