Verborgen voornamen in initialen

Verborgen voornamen in initialen

Reacties6

Bij het bedenken van voornamen kan het zijn dat het aanbod te groot is om uit te kiezen. Zou het dan niet mooi zijn om de nieuwgeborenen toch nog een extra naam te geven? Sommige ouders zijn bijzonder creatief geweest in de samenstelling van de voornamen, zodat alle initialen bij elkaar een verborgen voornaam vormen.

Wij nemen het bekende voorbeeld van I.R.I.S. Deze initialen staan voor de namen: Iris Ruth Irene Sigrid. De eerste voornaam is gelijk aan de initialen bij elkaar, net als haar zuster Jasmijn Aster Simone Mayke Ysolde Nynke (J.A.S.M.Y.N). Iris en Jasmyn zijn zeker niet de enige in de wereld, zij worden bijgestaan door: B.A.S. (Bibi), B.I.G. (Bono), J.A.N. (Jurjen), L.E.A. (Lisa), R.O.B. (Robin), W.I.L. (Wessel).

Daarnaast zijn er ook ouders die zich bij de naamgeving niet hadden bedacht op de samenstelling van de voornamen. De initialen vormen namelijk opmerkelijke woorden of afkortingen, zoals B.O.M., G.A.T., L.A.F., M.A.K., N.O.N., P.I.S., R.E.L. en S.O.A.

Voornaam en achternaam combinatie
Bij het kiezen van een voornaam wordt doorgaans ook een vloeiende combinatie met de achternaam overwogen. Dat dit niet altijd goed afloopt merk je aan namen die voor spraakverwarring zorgen, omdat de laatste klank van de voornaam overeenkomt met de eerste klank van de achternaam. Zoals Caroline Lienden of Ann Spijker welke mogelijk ook Ans Spijker zou kunnen zijn.

De geschiedenis laat leuke combinaties zien tussen initialen en achternamen, zoals K. Bouter, S.L.A.A. Plekker, E.R. Asmus en Doremie Fasola.

In de krantenknipsels van de gemeente Amsterdam zijn tussen de familieberichten opmerkelijke combinaties te vinden tussen voor en achternaam op flora niveau. Zo lezen wij namen als Myrthe Bouquet, Yasmin Roos, Parker Tuinder, Fleur van de Velde en Mare Blaauw.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • Pien


  september 21, 2011

  Geweldig toch?
  Zo had ik ooit eens een collega die heette J.A.M. Vlek 🙂

 • Denie


  september 21, 2011

  Die naam zou prima in het rijtje passen!

 • ireen garnier


  september 22, 2011

  ik heb ook een lijst met getrouwde dames b.v; mevr.a.brood-plank of droog-stoppel etc.leuke idee

 • Jan W.


  oktober 2, 2011

  Mijn achteraam Wieldraaijer wordt in Limburg soms ook verstaan als Wiel Draaijer, dus met voornaam Wiel.

 • Chrissy


  februari 7, 2013

  zo ken ik ook een Jasmijn Struik.

 • Annie vander Meij


  februari 14, 2013

  Ik kende een vrouw die Mien Jeuken heette, ze trouwde ene Billekens, dus vul zelf maar in, deze namen komen veel voor in Limburg.