Verborgen voornamen in initialen

Verborgen voornamen in initialen
Twee voorbeelden van initialen die een verborgen voornaam vormen: Iris en Eva.

Twee voorbeelden van initialen die een verborgen voornaam vormen: Iris en Eva.

Bij het bedenken van voornamen kan het zijn dat het aanbod te groot is om uit te kiezen. Zou het dan niet mooi zijn om de nieuwgeborenen toch nog een extra naam te geven? Sommige ouders zijn bijzonder creatief geweest in de samenstelling van de voornamen, zodat alle initialen bij elkaar een verborgen voornaam vormen.

Wij nemen het bekende voorbeeld van I.R.I.S. Deze initialen staan voor de namen: Iris Ruth Irene Sigrid. De eerste voornaam is gelijk aan de initialen bij elkaar, net als haar zuster Jasmijn Aster Simone Mayke Ysolde Nynke (J.A.S.M.Y.N). Iris en Jasmyn zijn zeker niet de enige in de wereld, zij worden bijgestaan door: B.A.S. (Bibi), B.I.G. (Bono), J.A.N. (Jurjen), L.E.A. (Lisa), R.O.B. (Robin), W.I.L. (Wessel).

Daarnaast zijn er ook ouders die zich bij de naamgeving niet hadden bedacht op de samenstelling van de voornamen. De initialen vormen namelijk opmerkelijke woorden of afkortingen, zoals B.O.M., G.A.T., L.A.F., M.A.K., N.O.N., P.I.S., R.E.L. en S.O.A.

Voornaam en achternaam combinatie

Bij het kiezen van een voornaam wordt doorgaans ook een vloeiende combinatie met de achternaam overwogen. Dat dit niet altijd goed afloopt merk je aan namen die voor spraakverwarring zorgen, omdat de laatste klank van de voornaam overeenkomt met de eerste klank van de achternaam. Zoals Caroline Lienden of Ann Spijker welke mogelijk ook Ans Spijker zou kunnen zijn.

De geschiedenis laat leuke combinaties zien tussen initialen en achternamen, zoals K. Bouter, S.L.A.A. Plekker, E.R. Asmus en Doremie Fasola.

In de krantenknipsels van de gemeente Amsterdam zijn tussen de familieberichten opmerkelijke combinaties te vinden tussen voor en achternaam op flora niveau. Zo lezen wij namen als Myrthe Bouquet, Yasmin Roos, Parker Tuinder, Fleur van de Velde en Mare Blaauw.

Geschiedenis van de initialen

Initialen werden vrij laat geïntroduceerd in geschriften. In oude klassieke codexen tot de zevende eeuw wordt de tekst volledig in kapitalen geschreven zonder spaties tussen de woorden. Het is vanaf ongeveer de vierde eeuw dat men initialen in de tekst gaat gebruiken. Dit gebeurde in de vorm van vergrote hoofdletters. Het gebruik van initialen was een gevolg van het schrijven in pagina’s die snel werden beschouwd als een visuele eenheid in een tekst. Ze worden gebruikt als versiering van de bladzijde. Ook werden ze gebruikt om bepaalde belangrijke onderdelen van de tekst te benadrukken.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Pien

    september 21, 2011

    Geweldig toch?
    Zo had ik ooit eens een collega die heette J.A.M. Vlek 🙂

  • Denie

    september 21, 2011

    Die naam zou prima in het rijtje passen!

  • ireen garnier

    september 22, 2011

    ik heb ook een lijst met getrouwde dames b.v; mevr.a.brood-plank of droog-stoppel etc.leuke idee

  • Jan W.

    oktober 2, 2011

    Mijn achteraam Wieldraaijer wordt in Limburg soms ook verstaan als Wiel Draaijer, dus met voornaam Wiel.

  • Chrissy

    februari 7, 2013

    zo ken ik ook een Jasmijn Struik.

  • Annie vander Meij

    februari 14, 2013

    Ik kende een vrouw die Mien Jeuken heette, ze trouwde ene Billekens, dus vul zelf maar in, deze namen komen veel voor in Limburg.