Olympische Spelen

Olympische Spelen
Bep van Klaveren Foto: Nationaal Archief

Bep van Klaveren Foto: Nationaal Archief

Over minder dan 2 weken is het weer zover – de Olympische Spelen, ditmaal gehouden in Londen. Op 27 juli zal de openingsceremonie gehouden worden, waarna de volgende dag de eerste spelen van start gaan.

De eerste Spelen werden gehouden in 1900 gehouden in Parijs. Het Nederlandse roeiteam Minerva Amsterdam ging er toen van door met de gouden, zilveren en bronzen plak. Ook zwemmer Johannes Drost behaalde de 3e plaats.

In 1928 was het dan de beurt aan Nederland. Amsterdam was gastheer van de 9e Olympische Spelen. Nederland viel aardig in de prijzen; 6 maal goud waaronder voor zwemmen en boksen. De 20 jarige Rotterdammer Bep van Klaveren (geboren als Steenhorst) nam de overwinning op de Argentijn Viktor Peralta voor zijn rekening. De uitspraak van de jury ging echter niet zonder ‘slag of stoot’; de Argentijnse fans waren het niet eens met de uitslag.

Olympische Nederlandse zwemploeg Amsterdam 1928

Olympische Nederlandse zwemploeg Amsterdam 1928


Op bovenstaande foto ziet u de Nederlandse zwemploeg met als 6e van links Anna Polak. Zij maakte deel uit van de turnploeg die goud won tijdens de Olympische Zomerspelen 1928 van Amsterdam. Deze dames waren de eerste Nederlandse vrouwelijke Olympische kampioenen.

Van de twaalf leden van de turnploeg waren er vijf van Joodse afkomst, waaronder Anna Polak. Hun coach was Gerrit Kleerekoper. Vanuit Kamp Westerbork werden zij en haar zes jaar oude dochter Eva weggevoerd naar Sobibór, waar beiden op dezelfde dag werden omgebracht. Haar man Barend stierf enkele maanden later in Auschwitz. Ook coach Gerrit Kleerekoper en ploegleden Stella Agsteribbe, Lea Nordheim en Judikje Simons overleefden de kampen niet. Elka de Levie is de enige die de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft.

Het was in 1928 tevens voor het eerst dat vrouwen mee mochten doen aan Olympische atletiekwedstrijden.

Heeft u Olympische spelers in de familie? Laat een reactie achter.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Willm Frederik van Dam

    juli 17, 2012

    Mijn oud oom Pieter Johan van Dam behaalde een 8e plaats Gymnastiek in het team van klaas Boot.

  • ethan

    juni 16, 2014

    De vrouwen op de foto zaten in de nationale turnploeg, niet de zwemploeg. Elka de Levie (tweede van rechts) is mijn overgroot oma.