Boekentip: ‘Het pauperparadijs’

Boekentip: ‘Het pauperparadijs’

Reacties

Deze week als tip het succesvolle boek ‘Het pauperparadijs’ van Suzanna Jansen.

Suzanna Jansen (Amsterdam, 1964) is een Nederlandse journalist en auteur. Ze studeerde van 1983 tot 1985 ballet aan de Rotterdamse Dansacademie. Ze schakelde over op een opleiding communicatie aan de HEAO van Utrecht. Ze werd correspondent in Moskou en werkte voor zowel de VPRO en de VRT. Als journalist schreef zij voor De Morgen, NRC Handelsblad, Trouw, HP/De Tijd en Opzij. In 2008 schreef zij Het Pauperparadijs. In dit boek beschreef zij de geschiedenis van haar voorouders en onder meer hun verblijf in de gestichten van de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen. Het boek werd een bestseller. In 2010 verscheen de 31e druk.

Samenvatting
Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert koste wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis.
Maar is dat werkelijkheid of mythe?

Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen stuk Nederlandse geschiedenis: een uniek heropvoedingsexperiment in de Drentse nederzetting Veenhuizen, waaraan haar voorouders zijn blootgesteld. In drie enorme gestichten werden vanaf 1823 tienduizenden arme stadsgezinnen gedrild tot nuttige burgers. Maar wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een fuik.

In een betrokken, beeldende stijl volgt Suzanna Jansen vijf generaties van haar familie langs alle goedbedoelde beschavingspogingen. Van de bedelaarskolonie Veenhuizen tot het wonen-onder-toezicht in de arbeiderswijken van de twintigste eeuw. Gaandeweg tekent zich af hoe deze opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten.

Video-interview met de schrijfster over Veenhuizen en haar voorouders die er geleefd hebben

Klik voor foto’s van de personages en foto’s, historische beelden van Veenhuizen, of het eerste hoofdstuk uit Het pauperparadijs.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd