Genealogische opstellingen: Genealogie

Genealogische opstellingen: Genealogie

Een genealogie is een opstelling van alle personen uit dezelfde familie, uitgaand van de oudst bekende voorvader in mannelijke lijn (generatie I), die stamvader wordt genoemd. Deze personen kunnen verschillende geslachtsnamen (met varianten) dragen.

cc-by-sa-2.0 takato marui

cc-by-sa-2.0 takato marui


De opvatting, dat met een onwettig kind (een kind, dat niet geboren is uit een wettig huwelijk) een nieuwe familie begint, mag vanwege de niet-mondiale toepasbaarheid ervan als achterhaald worden beschouwd. Personen met samengestelde geslachtsnamen worden gerangschikt onder de genealogie van de hoofdnaam van de samengestelde naam, dit is de oorspronkelijke naam zonder de toevoegingen.

In de genealogie worden de generaties genummerd met Romeinse cijfers. De takken van een familie worden genummerd A, B, C enz., de twijgen AA, AB, AC enz. (uit tak A), BA, BB (uit tak B), CA, CB (uit tak C), enz.

Een genealogie wordt meestal in een tekst weergegeven. Hieronder staat een grafisch overzicht.

Genealogische opstellingen: Genealogie - cc HenkvD

Genealogische opstellingen: Genealogie - cc HenkvD

Per gezin wordt de naam van de man weergegeven, evenals zijn geboortedatum en plaats, datum en plaats van het huwelijk en de naam van de echtgenote en haar geboortegegevens. Deze gegevens worden als een doorlopende zin weergegeven, bijvoorbeeld: A, geboren 1 januari 1900 te B, trouwt 1 januari 1920 te C met D, geboren 1 januari 1901 te E als zoon/dochter van F en G.
Daaronder volgt een lijst met kinderen en hun geboortegegevens.

Naast de genoemde basisgegevens kunnen extra gegevens worden vermeld, zoals beroep, bezittingen, evt. wetsovertredingen en diverse anekdotes.

De personen in een genealogie hebben meestal dezelfde achternaam. Dit in tegenstelling tot een parenteel, waarin meerdere familienamen voorkomen. Toch kunnen in een genealogie de geslachtsnamen verschillend zijn door diverse oorzaken:

  • personen uit dezelfde familie kunnen verschillende geslachtsnamen hebben aangenomen.
  • door verschrijvingen en verkeerde interpretaties van een Ambtenaar van de Burgerlijke Stand zijn geslachtsnamen vaak veranderd, bijvoorbeeld Verbruggen naast Vanbrugge of Van Brugge.
  • geslachtsnamen kunnen worden gewijzigd door een Koninklijk Besluit of een rechterlijke uitspraak.
  • In het Noorden en Oosten van Nederland stabiliseerden de familienamen pas bij de instelling van de Burgerlijke Stand (1811 in Nederland). Daarvoor werd nog vaak gebruikgemaakt vanpatroniemen, bijvoorbeeld Jansen (zoon/dochter van Jan) of toponiemen, bijvoorbeeld een boerderijnaam. Het aannemen van een vaste geslachtsnaam werd toen verplicht gesteld. Bij de invoering van de Burgerlijke Stand in de Zuidelijke Nederlanden (Vlaanderen en Brabant) waren de familienamen al eeuwenlang gestabiliseerd.

Bron: wikipedia

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Lucas Laga

    augustus 13, 2013

    Ik zou graag een nieuwe stamboom maken en de oude vernietigen die op alphonsiosos werd opgebouwd. Hoe kan dat gedaan worden?

    • Denie

      september 24, 2013

      @Lucas, als u een mailtje stuurt naar krijgt u een persoonlijk advies.