Onze familieverhalen: Van Nederland naar Australië

Onze familieverhalen: Van Nederland naar Australië

Maria Keep (63), geboren in Nederland thans woonachtig in Australië, probeerde een gratis cd uit die bij een leesblad zat. Maria is geboren in Renkum (Gelderland) en woont met haar man en volwassen kinderen in Forster, Nieuw-Zuid-Wales, Australië.

Maria is mantelzorger voor haar man die slechtziend is en lijdt aan geheugenverlies. Al veertig jaar is zij met haar hobby bezig, namelijk het onderzoeken van haar familiegeschiedenis.

Ik kom uit een groot gezin en ben altijd al geïnteresseerd geweest in familiegeschiedenis. Gaandeweg verzamelde ik al gegevens bij elkaar, die ik op stukjes papier had geschreven met de intentie om er ooit een mooi geheel van te maken. Dit was veertig jaar geleden.

Bij een oud blad zat een cd van MyHeritage, die zij uitprobeerde.

Deze cd was voor mij de aanleiding om een begin te maken aan een echt document.

Maria komt uit een gezin van 11 kinderen en zij vond het belangrijk om de familiegeschiedenis kant en klaar te hebben, mocht iemand van de familie daar interesse in hebben of een schoolproject moeten doen.

Wij emigreerden vanuit Nederland naar Australië in 1954. Ik was toen vier jaar, dus ik heb niet echt herinneringen aan de Nederlandse familieleden. Ik heb mijn grootouders nooit gekend en heb slechts twee tantes ontmoet toen zij op bezoek waren in Australië, dus er was een groot deel van de familie die ik niet kende.

Aankomst in Australië in 1954

Aankomst in Australië in 1954

Net zoals vele lezers van onze blog hebben ondervonden is ook Maria te laat geweest met het stellen van vragen aan naaste familieleden. Haar oudste zuster – waar iedereen naar toeging met vragen over de familie overleed 12 jaar geleden plotseling.

Mijn vader (één van negen kinderen) overleed op 65 jarige leeftijd. Al zijn familieleden waren reeds overleden, wat het voor mij moeilijk maakte aan informatie te komen. Mijn moeder (één van vijf), overleed drie jaar geleden op 98 jarige leeftijd. Hoewel zij de laatste jaren veel datums en personen door elkaar haalde.

Maria kreeg derhalve veel steun van MyHeritage’s Smart Matching om veel gegevens te vergelijken en de ontbrekende stukken in te vullen.

Ik vind heel af en toe informatie die ik niet eerder had en dat is best spannend om te ontdekken.

Hoewel Maria niet zo heel veel ontdekkingen heeft gedaan, is zij toch een aantal neven en nichten op het spoor gekomen waar zij het bestaan niet van afwist. Zij vindt het erg leuk om met hen in contact te blijven, als is het niet vaak.

Dit zijn de namen die Maria onderzoekt:
Van vaderskant: Schelle, Von Avontuur, Penninx, Mustaers, Van Heeslwuijk, Sterkx, Van Der Boggart, Hendrix, Goijers, Schellen, Van Oers. De stamboom van Maria’s tree bedraagt bijna 800 personen, die bijna allen uit Nederland komen.

Johanna Avontuur grootmoeder van vaderskant

Johanna Avontuur grootmoeder van vaderskant


Van moederskant zijn het: Van Hees, Wynen, Ver Bunt, Van Heesch, Schalk, Verhaere, Van Schalk, Van Spijk, Strijp – ongeveer 336 personen, die ook grotendeels in Nederland wonen.

De familie van mijn schoonvaderskant: Keep, Richard, Godfrey, Simmons, Elmer, Tobin, Bates, Larkins – ongeveer 415 personen, waarvan de meeste in Tasmanië en Engeland wonen.

Ouderlijk huis aan de Dorpstraat

Ouderlijk huis aan de Dorpstraat


De familie van mijn schoonmoederskant: Keep, Bennett, Stevens, Eatly, Holtham (spaanse afkomst), Ball, Smith, Waldon – 245 personen, de meest woonachtig geweest in Engeland.

Voor haar schoonfamilie was zij ook opzoek gegaan naar meer informatie voor hun stamboom en kon met veel plezier aan haar schoonvader melden dat zijn betovergrootvader een gevangene was die naar Tasmanië is gedeporteerd.

Maria heeft geleerd dat haar familie niet echt geïnteresseerd is in de geschiedenis van de familie op een paar nichten ná. “Maar ik weet zeker dat er ooit iemand is uit de familie die het even interessant vind als ik. En dan ben ik meer dan blij om het met hen te delen.”

Het is veel makkelijker gebleken informatie over haar vaders-, en schoonvaderskant te vinden dan van de andere kant. De familieleden van moederskant lijken de tijd niet te nemen om informatie te delen, zegt Maria. “Is dit iets typisch voor de vrouwen van deze familie?”

Ze is hierdoor enigszins teleurgesteld met enkele gaten in deze tak van de stamboom.

De verjaardagsnotificaties vind ik soms echt heel handig. Zo feliciteerde ik laatst mijn neefje met zijn verjaardag via die familiesite. Hierop kreeg ik een bedankje met de melding dat hij eigenlijk op een andere datum jarig was. Hierdoor kon ik de stamboomgegevens verbeteren. Ik hou van de verjaardagsnotificaties van MyHeritage.

Ik heb andere gratis genealogieprogramma’s uitgeprobeerd, maar vond deze het makkelijkst en efficiëntst en ben hiermee verder gegaan. Ik begon met een gratis familiesite met verschillende stambomen van mijn vader, moeder en schoonfamilies, maar toen de stamboom van mijn vader te groot werd, ben ik overgegaan op een Premiumversie en heb ik er één stamboom van gemaakt.

Maria zegt het een heel leuk project te vinden, hoewel je er eigenlijk nooit mee klaar bent. Maar ze geniet ervan en vind het erg leuk om te doen.
Tot slot heeft ze een aantal tips voor beginnende familieonderzoekers:

 • Begin met één persoon van de familie, bv. uw vader of moeder, maak daar een stamboom van die zover mogelijk teruggaat. Pas als je niet meer kan, ga je verder met de volgende hoofdpersoon.
 • Raak niet gefrustreerd als je even geen informatie over een persoon kunt vinden. “Komt tijd, komt raad”.
 • Probeer onjuistheden zo snel mogelijk op te lossen of te verhelpen
 • Let op de schrijfwijze van datering (dd/mm/yyyy vs. mm/dd/yyyy), zodat u weet dat 1/9, 1 September is en niet 9 Januari
 • Het belangrijkste is, geniet van ervan!

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Mia Scherbeijn

  september 11, 2013

  Ik ben Mia Scherbeijn,
  Ik doe ook aan stamboom onderzoek, heb ook familie in Australie, ben daar ook al twee keer geweest, een heel intersant verhaal, ik hoop dat er nog meer familie voor je te vinden zijn.

  groetjes Mia

 • J.Jorritsma-Heinen

  september 11, 2013

  Wat mooi beschreven, heel veel werk is het om dit allemaal goed te blijven registreren.
  Het zou mooi zijn dat ik family terug kan vinden in /Australië.

 • wim.bausewein.nl

  oktober 9, 2013

  Leuk verhaal.ik heb zelf diverse stambomen en zet er bewust soms fouten in.
  Daardoor kreeg ik na jaren proberen plotseling een reactie.
  Ik had gezet dat de dame in kwestie overleden was maar zij is in april 2013 95 jaar geworden.
  En heb nu contact met familie in tasmania.dus succes.!!!

 • Mayra Schoop

  oktober 28, 2013

  Ik heb met plezier je verhaal gelezen. Ik ben ook zoekende en een heel eind opgeschoten maar wel leuk en spannend. Ik heb ook broers die zeggen niet geintersseerd te zijn maar ik krijg wel steeds vragen, dus eigenlijk zijn ze wel geinteresseerd denk ik. Mijn zoektocht vind hoofdzakelijk plaats in het Caraibisch gebied. Ik zeg dat ik schrijf voor mijn “kleinneven en – nichten. De kleintjes van nu zullen misschien wel vragen hebben. M.L. Schoop

 • Wim Bausewein

  mei 19, 2014

  Na aanleiding van mijn schrijven op 13 oktober 2013 wil ik nog even reageren.
  na het contact en het bezoek wat wij bij deze dame van 95 hebben gebracht dit was heel bizonder omdat mijn schoonzus op dat moment 80 jaar was en voor het eerst haar Tante zag die dus 95 jaar is. ik heb contact gehad met Tasmanië.daar leven nog 2 broers een tweeling en een zus deze zus is 74 jaar.
  ik heb hun uitgelegd dat zij een half zus hebben in nederland .
  deze zus was in Amerika en zit bij de mormonen zij doet daar stamboom onderzoek.
  de informatie die ik verstrekt had moest wel even zakken,maar zij nam heel snel contact met mij op dit was in feb 2014 en vertelde me dat ze in oktober wilde komen maar achteraf was het makkelijker dat ze van af amerika hierheen vloog. dus dat werd op 9 april 2014.
  de ontmoeting met haar zus was heel bizonder het was of zij elkaar al jaren konden. zo zie je maar wat stamboom onderzoek teweeg brengt.
  http://www.wim.bausewein.nl
  mats.boom@upcmail.nl