Hand in hand tot in de eeuwigheid

Hand in hand tot in de eeuwigheid

De begraafplaats Nabij de Kapel in ’t Zand, te Roermond (ook wel het oude kerkhof of ‘den aje kirkhaof’ genoemd) is verdeeld in diverse secties. De graven zijn per geloofsovertuiging ingedeeld en gescheiden met hoog opgetrokken stenen muren. De situering weerspiegelt de verdeeldheid onder gelovigen tijdens de 19e eeuw.

Op Nabij de Kapel in ’t Zand staat echter een bijzonder geval. Twee grafmonumenten, met ieder de voet in een andere sectie (Protestant/Katholiek), overstijgen de opgetrokken muren en houden elkaars hand vast, samensmeltend tot een symbool van universele liefde en eenheid.

Grafmonument Jacob W.C. van Gorkum, foto: cc-by-sa-3.0-Frank_Janssen. Transcriptie grafsteen: J.W.C. van GORKUM /Kolonel der Cavalerie /Militie Commissaris /in Limburg /geb. te Amsterdam /10 Januari 1809. /overl. te Roermond /29 Augustus 1880. /Echtg. van Jonkvrouwe /J.C.P.H. van AEFFERDEN. /R.I.P.

Grafmonument Jacob W.C. van Gorkum, foto: cc-by-sa-3.0-Frank_Janssen. Transcriptie grafsteen: J.W.C. van GORKUM /Kolonel der Cavalerie /Militie Commissaris /in Limburg /geb. te Amsterdam /10 Januari 1809. /overl. te Roermond /29 Augustus 1880. /Echtg. van Jonkvrouwe /J.C.P.H. van AEFFERDEN. /R.I.P.

Het is duidelijk dat het hier gaat om bijzondere relatie, één die stand, geloofsovertuiging, en stigma’s overstijgt en thans een wereldwijde inspiratiebron is voor velen die de grootsheid erin kunnen zien.

foto: cc-by-sa-3.0-Frank_Janssen

foto: cc-by-sa-3.0-Frank_Janssen

Van Gorkum

Op 10 januari 1809 wordt de Protestantse Jacob Waernerus Constantinus (Werner Constantin) in Amsterdam geboren als zoon van Jan Egtbartus (Egbertus) van Gorkum (1780-1862) en Jacoba Lydia Maria de Bère (1787-1849). Jacob wordt op 29 januari 1809 gedoopt in de Hervormde Oude Kerk in Amsterdam.

Jacob Werner Constantin van Gorkum. Foto: Nationaal Militair Museum (NMM) Soesterberg

Jacob Werner Constantin van Gorkum. Foto: Nationaal Militair Museum (NMM) Soesterberg

Vader Jan had zich verdienstelijk gemaakt in het leger en zich opgewerkt tot Generaal Majoor en was een getalenteerd militair cartograaf. Tevens zou Jan Egbertus een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de overwinning bij Waterloo en heeft het portret van zijn vrouw Lydia, zijn leven hebben gered toen een kogel niet zijn borst raakte maar het medaillon.

Op 3 November 1842 trouwt Jacob Werner Constantin van Gorkum, kolonel bij de Koninklijke Landmacht met de Katholieke Jonkvrouwe Josephina Carolina Petronella Hubertine van Aefferden. Ze trouwen in het Duitse Pont, nabij Venlo. Een dergelijk huwelijk tussen personen van verschillende klassen en religie moest veel voeten in de aarde hebben gehad, geheid in de 19e eeuw. Het leeftijdsverschil van 11 jaar zal het hen niet makkelijker hebben gemaakt. Ondanks dit alles kozen de geliefden voor elkaar en kregen een aantal kinderen, waaronder een zoon en twee dochters.

Van Aefferden

Josephina van Aefferden, geboren op 28 juni 1820, te Roermond, is het een-na-laatste kind uit een gezin van tien kinderen van Johannes Baptist van Aefferden (1767-1840), lid van de Provinciale Staten van Limburg, en jonkvrouwe Maria Agnes Petit (1779-1861).

Vader Johannes Baptist van Aefferden was lid van de Raad van Venlo en werd in 1816 benoemd in de Ridderschap van Limburg en verkreeg daardoor de titel jonkheer; hij werd hiermee de stamvader van zowel het Nederlandse als Belgische adellijke geslacht. De Nederlandse tak is in 2006 uitgestorven.

Kinderen uit het huwelijk van Jonkheer Johannes B. A.F.J. van Aefferden & Jonkvrouwe Maria A.B.H. Petit:

 1. Pieter Ernestus Gustavus van Aefferden (1804-1805)
 2. Franciscus Adamus Ernestus Felix van Aefferden (1806-1838)
 3. Albert Peter Joseph Burggraaf van Aefferden (1808-1892)
 4. Charlotte Maria Bernardina van Aefferden (1809-1892) x neef Karel Edmond Marie Ruijs de Beerenbrouck (1789-1863), zoon van Jhr.mr. Edmond Hieronymus Ruijs de Beerenbrouck en Clara Maria Anna Philippina van Aefferden
 5. Felix Hendrik Johannes Hubertus van Aefferden (1811-1842)
 6. Ernestina Francisca Hubertina van Aefferden (1813-1820)
 7. Josephus Cornelis Hubertus van Aefferden (1815-1837)
 8. Maria Johanna Hubertina van Aefferden (1818-1836)
 9. Josephina Carolina Petronella Hubertine van Aefferden (1820-1888) x met Jacob Werner Constantin van Gorkum
 10. Maria Theresia Adriana Hubertina van Aefferden (1822-1836).

Overlijden J.W.Z. van Gorkum

Als Jacob van Gorkum op 29 Augustus 1880 in Roermond overlijdt wordt zijn grafmonument tegen de stenen muur van het Katholieke gedeelte aangebouwd. Zeer waarschijnlijk was de wens van het echtpaar toen al in kannen en kruiken. Voor het publiek was het echter een raadsel.

Via krantencollectie Gemeentearchief Roermond

Via krantencollectie Gemeentearchief Roermond

Het is onduidelijk of het grafmonument op dat moment reeds een toereikende hand had of dat dit later met de bouw van het grafmonument van de weduwe is aangebracht.

Als acht jaar later op 29 november 1888, de weduwe van Gorkum overlijdt wordt zij niet begraven in het familiegraf, welke in het midden van de begraafplaats een prominente plaats inneemt, maar pal tegenover het graf van haar dierbare echtgenoot, tegen de opgetrokken stenen muur. Het monument is dan compleet.

Familiegraf van Aefferden. Foto: cc-by-sa Janssenfrank

Familiegraf van Aefferden. Foto: cc-by-sa Janssenfrank

Grafmonument jonkvrouw Josephine van Aefferden, foto: cc-by-sa3.0 Janssenfrank. Transcriptie grafsteen: Vrouwe /J.W.C. van GORKUM /geb. Jonkvrouwe /J.C.P.H. van AEFFERDEN /geb. te Roermond /28 Juni 1820 en /aldaar overleden /29 November 1888. /R.I.P.

Grafmonument jonkvrouw Josephine van Aefferden, foto: cc-by-sa3.0 Janssenfrank. Transcriptie grafsteen: Vrouwe /J.W.C. van GORKUM /geb. Jonkvrouwe /J.C.P.H. van AEFFERDEN /geb. te Roermond /28 Juni 1820 en /aldaar overleden /29 November 1888. /R.I.P.

Varia

Bovenstaande is mogelijk een inspiratiebron geweest voor de graven gelegen a/d Oude Kerkhof, van het echtpaar Isaac Beretz (+25-8-1910) en Henriette Marx (+10-7-1906). Hun aangrenzende grafstenen vertonen tevens twee in elkaar gevouwen handen.

Op Nabij Kapel in ’t Zand ligt tevens het graf van Pierre Cuypers, architect en ontwerper van o.a. het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • charly

  februari 28, 2014

  oke

 • Narda

  maart 1, 2014

  Wat een mooi en bijzonder verhaal!
  Dank voor het delen.

  • Denie

   maart 1, 2014

   Graag gedaan!

 • Karin

  maart 2, 2014

  Mooie geschiedenis. Chapeau voor deze mensen die een hoop hebben overwonnen!

 • Annie

  maart 16, 2014

  geweldig dank voor het delen

 • Bob

  maart 17, 2014

  geweldig om het zo te doen!

 • Plonie Dijkstra-vd Herik

  maart 17, 2014

  Dat is gelukkig nu heel anders, dank u voor dit mooie en toch eigenlijk trieste verhaal.

 • José Hagenaars

  maart 17, 2014

  Dit zal destijds deining veroorzaakt hebben! mooi verhaal.

 • Rob Wensing

  maart 17, 2014

  Mooi verhaal, doet me denken aan mijn ouders. Mijn moeder was protestant en mijn vader katholiek. Zij trouwden in 1942 (een eeuw later). Mijn vader is overleden in 1990 en toen gecremeerd, mijn moeder overleed een aantal jaren later en is begraven met de urn van mijn vader in haar kist.

 • Van den Broeck Magda

  maart 17, 2014

  Deze mensen moeten heel moedig geweest zijn, om alle obstakels te omzeilen. We mogen er een voorbeeld aan nemen.
  Zeer aandoenlijk Bedankt voor het mededelen.

 • T.van Berkom

  maart 17, 2014

  Deze foto hebben wij zelf een keer gemaakt toen wij in Roermond waren vonden het zeer apart.

 • Ron Vroegop

  maart 17, 2014

  Maar zo was het nog in mijn verkeringstijd en dat was in 1962. Zij katholiek 16 jaar, ik protestants (of hervormd)18 jaar en dat mocht dus niet en moest de verkering uitgemaakt worden. Het braafste jongetje ik, volgde stomweg deze order dus ging het uit met veel pijn en heel veel verdriet.

 • Margriet Splint-Verschuur

  maart 17, 2014

  Geweldig goed! Daar kunnen wij nu nog van leren (samengaan)!

 • van arkel

  maart 17, 2014

  zo overwind je de drepel van het geloof.

 • Frans Maessne

  maart 17, 2014

  Als geboren Roermondenaar kende ik dit verhaal reeds vanaf mijn kinderjaren, het is echter goed dat Denie dit verhaal ook voor de “nieuwe Roermondenaren” heeft vastgelegd!
  Bedankt!

 • Sander Greve

  maart 17, 2014

  Dit is misschien wel het meest bekende garf op dit bijzondere kerkhof. Er liggen nog meer bijzondere graven en (half vergane) grafkelders. Het kerkhof ligt op loopafstand van het treinstation en is zeker de moeite waard te bezoeken als u in Roermond bent.

 • Giel

  maart 17, 2014

  zeer indrukwekkend.

 • Yvonne

  maart 17, 2014

  Prachtig verhaal, zet je aan het denken. Wat een moed ook, met name in die tijd

 • Steve Wante

  maart 17, 2014

  Prachtig !

 • Martin

  maart 17, 2014

  Top-voorbeeld van denken in mogelijkheden! Geweldig. Helemaal voor die tijd.

 • Uleners Michel

  maart 17, 2014

  “Over de dood heen”, Er is er maar EEN die alles in handen heeft. HIJ alleen kan een oordeel vellen. Mogen zij in alle rust wachten op ZIJN opstanding en op die van de doden. Gods zegen voor alle lezers.

 • Henk Voermans

  maart 17, 2014

  Een mooi verhaal !

 • wim.langeveld

  maart 17, 2014

  is het waar wat er allen maal wordt verkondigd ik ben een twijfelaar in alles Ik wijnig verstaanbaar dingen mijn leven door de opvoeding zeer godvrezend waar om dat ze zo gedaan hebben dat hun dan in hemel zouden komen eigen belang (daar wil ik antwoord ophebben
  maar er is hoop zullen veel mensen zeggen maar dat wordt niet gehoord

 • Gérard, Arthur Honings

  maart 17, 2014

  Mooi, ontroerend verhaal, schitterend gebracht door ‘My Heritage’.

 • Andrea Daniëls

  maart 17, 2014

  Uitzonderlijk mooi en sterk liefdesverhaal!

 • Dieneke

  maart 18, 2014

  Wat een indrukwekkende geschiedenis dank voor het plaatsen!

 • Winoc Fonteyne

  maart 18, 2014

  Een pakkend zinnebeeld. Mochten velen het zo aanvoelen! Het gaat hier niet om het verhaal maar om een onbegrensde liefde.

 • Hans Theunissen

  maart 18, 2014

  Als Rasechte Roermondenaar ben ik erg trots op onze stad en het öude Kerkhof”.
  Er zijn diverse boeken over dit kerkhof uitgebracht met zeer lezenswaardige verhalen. Zelf heb ik er ook een familiegraf.
  Fijn dat jullie dit met het grote publiek willen delen.

 • George H.P.Hoevers

  maart 18, 2014

  Ook ik had als jongen van 18 jaar mijn eerste vriendinnetje welke katholiek was. Haar moeder zeer extreem, doch de vader was veel toleranter. Hij waarschuwde mij ! Maak de verkering uit, je krijgt dezelfde ellende welke ik heb.
  Vanaf die dag ben ik overtuigd atheist.
  Wat maakt het ” geloof ” een hoop kapot.

 • Johan van Eenennaam

  maart 18, 2014

  Een pracht verhaal, Ron Vroegop, je verhaal erbij is ook treffend. Ik maakte ook zoiets mee, maar dan tussen Hervormd (ik) en Gereformeerde Gemeente (zij). Dus beide Protestants! Maar de ene soort -kennelijk- te min en de andere te fanatiek.

 • Wiel Corstjens

  maart 18, 2014

  Recht tegenover dit graf een paar gangen verder liggen mijn grootouders begraven Corstjens-Erckens

 • H.A.Hermelijn

  maart 18, 2014

  Heb het volgende ook meegemaakt.
  Mijn schoonmoeder (katholiek) en mijn schoonvader (protestant), besluiten na enkele jaren samenwonen in het huwelijk te treden.
  Huwelijks datum en alles daaromtrent tot de puntjes voorbereid.
  Het paar gaat eerst naar de Hervormde Kerk voor de inzegening(de vrouw dient de man te volgen) en dan vervolgens naar de R.K. Kerk voor de Katholieke inzegening. Op de vraag van de pater waar ze vandaan komen en na het antwoord “wij komen van de Prtestanse Kerk”. Wordt botweg gezegd, Oh dan mag U weer wegwezen en voor straf een jaar wachten om de R.K. inzegening te ontvangen. (in Suriname gebeurt)

 • Wilbert Dekker Roermond

  maart 19, 2014

  Een porseleinen versie van twee handen, zoals in Roermond is op tientallen graven op begraafplaats Robermont in Luik te vinden. Vanaf het begin inspirerend..

 • Herman Roebbers.

  maart 19, 2014

  Net als bovenstaande reactie heb ik besloten en afgesproken dat
  de urn van mijn vrouw,op23-4-2013 overleden,bij mijn te begra-
  ven lichaam in dezelfde kist wordt bijgezet.

 • Inge Hartingsveld Middelburg

  maart 24, 2014

  Een buitengewoon interessante geschiedenis van twee zeer verliefde mensen tot na hun dood.
  Dit artikel ontving ik met dank van mij broer Jan Hartingsveld

 • Flavie

  november 16, 2014

  Hoe groot sommige mensen van geest kunnen zijn, als schril contrast tegenover, van wat wij soms verafschuwen, hoe wij ook kunnen zijn.
  Het is een wonder een mens te zijn, en zo uniek in het universum.

  Dank. Geest verwanten.