Dag van de Linkshandigen

Dag van de Linkshandigen

13 augustus is de dag van de linkshandigen, een internationale dag die in 1976 in het leven is geroepen om mensen ervan bewust te maken van de grote en mindere grote problemen waar linkshandigen tegenaan lopen in een overwegend rechtshandige wereld.

Foto: lefthandersday.com

Foto: lefthandersday.com

De cijfers die de ronde doen geven aan dat 10-15% van de mensen linkshandig is. Het overgrote deel zijn geboren linkshandigen, maar anderen zijn linkshandig geworden na een ziekte of ongeval.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de hersenen van linkshandigen anders ontwikkeld zijn dan rechtshandigen. De hersenfuncties van linkshandigen zijn meer verdeeld over beide hersenhelften dan bij rechtshandigen. Zo gebruiken zij bij het herkennen van gezichten beide hersenhelften. En slaan zij woorden niet op als iets abstracts (letters, of een ‘idee’), maar als beelden.

Dat linkshandigen eerder dood gaan, creatiever zijn, en eerder kans hebben op dyslexie is een fabeltje volgens RTL Nieuws.

Enkele bekende linkshandigen zijn: John de Mol, Paul de Leeuw, Johan Cruijff, Leonardo da Vinci, Beethoven, Einstein, Picasso, Barack Obama, Paul McCartney en Maradonna.

Heeft u linkshandigen in de familie? Of bent uzelf linkshandig?

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • jan veth

    augustus 13, 2014

    Ik ben 67 jaar op de lagere school nooit last gehad dat ik linkshandig was, en mijn verdere leven ook niet.

  • aranka

    augustus 13, 2014

    Altijd lastig vooral met breien .Afwassen en vooral knippen .Maar links blijft links

  • Mozes Wasia

    augustus 13, 2014

    Ik heb tweelingdochters waarvan één linkshandig is.
    Mijn schoonmoeder is linkshandig.
    Een schoonzus is linkshandig.

  • Giovanni Hartogs

    augustus 13, 2014

    Ik ben van 1971 en hartstikke linkshandig. Het kan wel eens lastig zijn maar eigenlijk ben ik er best trots op. 🙂
    Bij ons thuis was ik van 4 personen (ouders, broer en ik) de enige linkshandige maar in beide families komt linkshandigheid best veel voor. Bij mijn moeder thuis waren van de 8 kinderen er 5 linkshandig, net als mijn opa.
    En aan vaderskant was, naast eveneens opa, ongeveer de helft van de 12 kinderen linkshandig.

    Ik zou het trouwens wel leuk vinden als My Heritage een functie toe zou voegen waarbij je bij ieder profiel kunt aangeven of hij/zij links- of rechtshandig is/was.

  • n adamse

    augustus 14, 2014

    ik ben lnks handing en inderdaad zie ik makelijk bepaalde sitaties in beelden voor me
    vroeger meer dan nu in combinatie met fantasie
    weinig tot geen last van mn links zijn
    wel zit vaak de sleutel opening van fiets aan andere kant dus sta dan met mn sleuteltje regelmatig aan de verkeerde kant van het slot
    mijn jongere zus en heeft ook weinig hinder van links zijn
    mn ouders zijn weer niet linkshandig
    een client op mn werk zei ooit linkshandige mensen zijn interlectueler omdat ze anders denken
    dacht altijd dat dat verzonnen was maar ergens klopt het dus wel

  • Corry Lems

    augustus 14, 2014

    Ik ben linkshandig . Mijn vader was dit ook . De jongste zoon van mijn zus is ook linkshandig. En ik heb een kleinzoon die ook links is . Je zou dus kunnen zeggen : Het zit in de familie.

  • Bep Veer-Groeneveld

    augustus 15, 2014

    Ook ik ben linkshandig evenals mijn vader en mijn oudste zoon.
    Ik ben van 1948 en bij mij werd eerst wel geprobeerd om mij rechts te laten schrijven. Ik vind het vooral lastig als ik achter de naaimachine zit hoewel ik hier nu wel aangewend ben. Tegenwoordig is er veel voor linkshandigen in de handel.

  • Abe de Jong

    augustus 16, 2014

    Yep, al 68 jaar linkshandig…. en m’n zoon ook!
    Maar ook linksbenig!(linksbuiten)
    Ervaar alleen positieve dingen…creatief, uitdagend met al die rechtshandigen.
    Bij linkshandigen zijn beide hersenhelften met elkaar verbonden (netals bij vrouwen…….socialer, gevoeliger!?)

    Gezondheid, shalom.

  • Reyniers o.

    augustus 17, 2014

    Bij mij heeft de schoolmeester in de periode 1947-1949 mijn linkshandigheid er uit geklopt met “de regel”. Gevolg slecht schrift. Mijn vader was ook linkshandig.

    Later op de vakschool moest ik mij aanpassen een gereedschap voor rechtshandigen.

    Nog later bij de Zeemacht idem. echter de Engelse Navy was slimmer daar had de zeeman keuze rechts of linkshandige gereedschap. Daar kon de natuurlijke ontwikkeling zijn gang gaan. Geen wonder dat hun Navy de beste zeelui voortbrachten right or left handed !

    Bij ons moest de mens zich aanpassen tegen de natuur in. Bij de Navy andersom.

  • Cor Schouten

    augustus 18, 2014

    Ben 66 en super linkshandig, op de lagere school vroeger bij de nonnetjes MOEST ik rechts (leren) schrijven. In dezelfde schooltijd mijn rechter pols eens gebroken en toen moest/mocht ik links schrijven, hoe huichelachtig vond je dat toen. Schrijven doe ik trouwens nog steeds rechts, voor de rest, net als in m’n jeugd en nu met mijn kleinzoons, het voetballen moet ook met links. De doe het zelf klusjes….LINKS. Een aantal kleinkinderen is ook links zowel met handen en voeten. Ik heb er nooit geen nadeel mee ondervonden.

  • Alie Rommers

    augustus 18, 2014

    ik ben van 1946 en het enige dat ik rechts doe is schrijven, want daar werd ik op de lagere school toe gedwongen (vastbinden aan de bank en dan met een kroontjespen en een inktpot schrijven). Het is het enige vak waar ik ooit strafregels voor heb gekregen. Verder gaat het prima. En que knippen: jaren terug scharen ontdekt met twee ven grote vingergaten, sindsdien geen probleem meer. Wel met die rottige gebakvorkjes uit de oudheid en met visbestek. Verder redelijk creatief en een fotografisch geheugen.

  • marc Berkmans (81j.)

    augustus 18, 2014

    Ik ben volledig linkshandig van nature uit, ook voetballen enz….
    Vroeger lastig gevallen, door leraar, doch achter zijn rug was het terug LINKS.
    Deze leraar heeft mij gevraagd waarom schrijft U links U schrijft toch mooi, kunt mij ook de vraag stellen waarom schrijft U rechts?

  • Loes Boer.

    augustus 18, 2014

    Dag Cor Schouten en andere linkshandigen,
    Als 80 jarige ben ook ik linkshandig. Ofschoon de lerares in de eerste klas lagere school pogingen heeft ondernomen daar verandering in te brengen. Als ik mijn kroontjespen maar links wilde pakken kreeg ik met de koperen strip van een liniaal op de knokken van mijn hand, moest dan eerst een vuist maken en dan maar timmeren zodat het goed pijn deed. Ze heeft er niets mee bereikt, ik heb een goed handschrift met de rechterhand, maar verder doe ik alles links. Lang heb ik mijn kleding zelf gemaakt met de linker hand. Knippen idem dito. Met de naaimachine is het wel eens lastig maar voor alles kun je een foefje vinden.
    Doe het zelf klusjes, natuurlijk ook links.
    Nu ga ik strijken, en ……..met de linker hand. En keurig netjes
    dat ie wordt!!!!

  • Andrea Lorier

    augustus 22, 2014

    In de eerste klas van de lagere school (1949) verplicht rechts moeten schrijven wat ik nog steeds doe, op het bord schrijven heb ik automatisch altijd met de linkerhand gedaan, dat gaat prima. Wel heb ik mijn eigen (rommelige) handschrift ontwikkeld, want blokletterschrift schiet niet erg op. Als handwerklerares viel het niet altijd mee om technieken voor te doen, zoals b.v. haken en achter de naaimachine. Wie niet links is heeft geen idee hoeveel er allemaal op rechtshandigen is afgestemd, blikopener en zelf bij Cup of Soup, de vooraf aangebrachte scheurtjes om de zakjes te openen. Met mijn linkshandigheid kan ik goed omgaan, ben ook nog eens een prima vrouwelijke doe-het-zelver

  • Elizabeth Koper

    september 13, 2014

    Mijn vader was linkshandig en dyslextisch,ik ben linkshandig en een van mijn dochters,en een kleinkind,knippen doe ik met een rechtshandige schaar,heb 2 linkerscharen gekocht,maar bleek er niets mee te kunnen,aardappeldunschillers zet mijn man linksom,dat weer wel.

  • Dicky

    september 25, 2014

    Ja ik ben links en als ik het zeg denken mnseen vaak dat het alleen maar over politiek gaat. Maar ff serieus: ik ben dus inderdaad linksbenig, met bijvoorbeeld een bal schoppen. Ik ken mnseen die een mep op hun hand kregen als ze met links probeerden te schrijven. Met links leren schrijven werd er vroeger wel uitgemarteld. Zelf leerde ik als enige van mijn klas met een balpen schrijven. Met links dus en dat bespaarde me het geknoei met inktpotten en een kroontjespen. Toch blijft het probleem bestaan: je veegt met je (linker) schrijfhand meteen over de inkt die uit je pen vloeit. Het gevolg: vlekken, een onleesbaar handschrift en onvoldoendes voor schoonschrijven (Een Goede Hand In Nederland: wie kent die boekjes nog?). En al denkt Geert Wilders er anders over: leven met links valt best mee. Al blijft een potje tafelvoetbal spelen een probleem. En ik moet altijd een goeie blikopener hebben.(Rene9)

  • Markus- Venitus

    november 28, 2015

    Markus.
    Ben geboren met Links. te schrijven en alles maar werdt ,
    verplicht rechts te schrijven , dat doe ik niet zoveel meer.
    ben tweehandig van geworden.
    maar onbewust werk ik met mijn Linkshand.
    en geen wonder dat ik soms een de war geraakt.
    Maar ik heb wel een goed geheugen.
    Groetjes Markus

  • therese

    december 4, 2015

    het woord linkspoot klinkt nu nog op 80 jarige leeftijd in mijn oren