Gaenovium – waar technologie en genealogie samenkomen

Gaenovium – waar technologie en genealogie samenkomen

Afgelopen dinsdag werd de eerste Gaenovium gehouden. Een genealogie/technologie evenement, gesponsord door MyHeritage bestemd voor genealogie technici door genealogie technici, waar kennis wordt gedeeld, gediscussieerd en genetwerkt.

Locatie Gaenovium

Organisatoren Bob Coret en Tamura Jones hadden voor een interessant programma gezorgd met sprekers van binnen- en buitenland.

Tamura Jones

Zo kwam genealoog, programmeur, eigenaar van Behold Genealogy, en oprichter van beoordelingswebsite GenSoftReviews, Louis Kessler overgevlogen vanuit Canada. Kessler ging in op de geschiedenis, mogelijkheden en onmogelijkheden, en toekomstperspectief van het GEDCOMbestand. Uit eigen onderzoek naar GEDCOMbestanden kwam Kessler tot een schrijnende conclusie, namelijk dat slechts 43% van alle stamboomgegevens een bron bevatte. Stamboomonderzoekers moeten meer bronnen vermelden!

Louis Kessler

Timo Kracke, genealoog en bestuurslid van de Duitse Genealogische Vereniging ‘ComputerGenealogie’ (CompGen) kwam uit Duitsland over om te praten over de API die zij beschikbaar hebben. De GOV-API bevat huidige en historische plaatsnamen die gebruikt kunnen worden voor het identificeren van locaties.

Timo Kracke
Bob Coret

De presentatie van Bob Coret ging over Open Data – dit zijn data die door instellingen en personen beschikbaar gesteld worden voor hergebruik, zonder enige vorm van restrictie (CC0). Erfgoed Leiden en Omstreken (Leids archief) biedt ook open data aan en heeft al haar genealogische records beschikbaar gesteld voor hergebruik onder CC0 licentie. Ook het Rijksmuseum heeft werk beschikbaar gesteld als open data. De ‘Nachtwacht’ kan hierdoor door iedereen gebruikt worden voor allerlei doeleinden, waaronder commercieel gebruik.

Michel Binckman Mindbus

Overige presentaties werden verzorgd door Michel Brinckman van Mindbus, die in ging op het A2A (archive to archive) model, dat middels het ‘Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH)’, data-uitwisseling tussen archiefinstellingen / platforms mogelijk maakt, en Marijn Schraagen, Universiteit van Utrecht alumni, die betrokken is bij een onderzoek naar algortimes en software technologie. Laatstgenoemde presenteerde een model genaamd Catch LINKS, welke met een muisklik een kwartierstaat opmaakt, aan de hand van een gevonden zoekresultaat en de aanwezige historische gegevens in de beschikbare database. Het model maakt gebruik van de WieWasWie database.

Paneldiscussie

Een paneldiscussie volgde met Louis Kessler, Engelse genealoge Sue Adams en Phil Moir van Find My Past. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren FHISO (Family History Information Standards Organisation) en de rol van FamilySearch daarin, nut en toekomst van GEDCOM (X), en API’s.

Onder de aanwezigen waren afgevaardigden van MyHeritage, de Nederlandse Genealogie Vereniging (NGV), WieWasWie, Universiteit Utrecht, Mindbus en CompGen.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijk dinner bij restaurant Asian Palace.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Paul Christiaan Smis

    oktober 15, 2014

    Wat een geweldig initiatief! Als ik lees waar men zoal mee bezig is vervult mij dat met hoop voor de toekomst.