Bijzondere vakantie: reis naar uw familiewortels

Reacties

Van onze gastblogger Schelly Talalay Dardashti, genealogie expert bij MyHeritage

De zomervakantie is aangebroken! Vele Nederlanders genieten van hun welverdiende vakantie op een camping in Frankrijk, of een vakantiehuisje in Zeeland. Heerlijk! Maar heeft u ook weleens gedacht over een reis naar uw familiewortels? Mocht u hier voornemens voor hebben, dan volgen hier wat tips voor de planning.

Bepaal waar u naartoe gaat en welke informatie u nodig heeft. Neem contact op met de lokale historische en genealogische verenigingen in het gebied voor meer informatie.

Maak een lijst van uw namen van belang en de steden of dorpen waarin uw voorouders leefden. Probeer deze plaatsen per regio te groeperen, zodat u in een bepaald geografisch gebied meerdere steden of dorpen kunt bezoeken. Als u een heel ambitieuze reis wilt maken, kunt u natuurlijk verschillende regio’s groeperen.Een handige manier om alles in perspectief te zetten, is om een grote kaart aan te schaffen van de regio die u wilt verkennen. Koop een paar vellen stickers in verschillende kleuren. Het liefst ronde, transparante stickers, zodat belangrijke informatie leesbaar blijft en u stippen op de kaart kunt plakken.

Maak vervolgens kleurcodes op de kaart. Bijvoorbeeld: zet een rode stip bij de steden, een blauwe stip bij  begraafplaatsen, een gele stip bij archieven en bibliotheken, en een groene stip bij accommodaties. Gebruik andere kleuren voor restaurants of andere bezienswaardigheden.

Neemt u uw familie mee op reis? Markeer dan bezienswaardigheden die u gezamenlijk wilt bezoeken, en welke u zelf wilt zien, bijvoorbeeld archieven en begraafplaatsen. Besteed ook aandacht aan leuke plaatsen zoals waterparken, pretparken, een strand, muziekfestivals of musea voor kinderen. Vergeet niet dat begraafplaatsen meestal niet hoog staan op de must-see lijst van andere familieleden. Maak het voor iedereen leuk!

In dit voorbeeld ziet u Springfield, Massachusetts waar een tak van mijn familie zich vestigde:

De rode rechthoeken zijn steden waar de familie heeft gewoond. De blauwe rechthoeken zijn plaatsen die interessant zijn voor het hele gezin. Pittsfield is in de buurt van het Tanglewood’s muziekfestival, terwijl er in Sturbridge een geweldig openluchtmuseum is, die het leven van toen reconstrueert zoals het was, compleet met ambachtslieden in bijpassende klederdracht.

Zodra u de kaart heeft gemarkeerd, kunt u eenvoudig zien waar de belangrijke genealogische plaatsen zijn gevestigd. Check de onderlinge afstanden goed! Bekijk vanuit welk centraal gelegen dorp of stad u gemakkelijk een paar andere kunt bereiken.

U kunt ook op zoek gaan naar daar levende familieleden die u niet (goed) kent en de familiebanden (opnieuw) aanhalen. Ik raad u aan, wel vantevoren contact op te nemen met de familieleden in het gebied dat u gaat bezoeken. Dit voorkomt dat zij zich overvallen kunnen voelen. Daarnaast geeft dit hen de gelegenheid, de gewenste voorbereidingen te kunnen treffen. Wellicht nodigen zij u uit voor een kort of lang verblijf bij hen, of voor een gezamenlijk diner! Laat het hen vooraf weten als u op bezoek wilt komen.

Persoonlijk heb ik twee ervaringen met deze kwestie, zowel in het zelf familie ontvangen als in het zelf op bezoek gaan.

Ik had verre familieleden opgespoord in een ander land en tal van brieven gestuurd. Deze bleven helaas allemaal onbeantwoord. Dus ik had al opgegeven… tot op een dag de deurbel ging en het bezoek opgetogen uitriep: ‘Wij zijn uw neven!’ Ik was erg blij dat ze op de stoep stonden en we hebben genoten van een paar prachtige dagen met elkaar. Toch is het beter om de familieleden vooraf in te lichten. Want misschien was ik helemaal niet thuis geweest!

Toen onze dochter op zoek was naar hogescholen, nam ik contact op met een nicht in een stadje dichtbij verschillende scholen die zij op het oog had. Zij nodigde ons uit bij haar te logeren en leende ons zelfs haar auto om verschillende uitstapjes te maken. We ontmoetten andere familieleden die in de buurt woonden en had een zeer prettig en nuttig verblijf. Maar dat vereist planning vooraf!

Hier zijn meer tips en suggesties voor een succesvolle reis:

  • Neem contact op met genealogische en historische verenigingen in de regio die u bezoekt.
  • Bepaal vooraf welke archieven nuttig voor uw onderzoek kunnen zijn. Zoek uit of er hulp (vertalers, gidsen) beschikbaar is als u de lokale taal niet beheerst.
  • Raadpleeg een goede gids en vraag om aanbevelingen in het gebied waar u reist. Zal het nodig zijn om een auto te huren? Is er betrouwbaar openbaar vervoer?
  • Stel uw vragen op genealogieblogs, discussiegroepen, online fora e.d. Wellicht zijn er mensen te vinden die reeds een soortgelijke reis hebben gemaakt. Vraag hen om meer suggesties en aanbevelingen.
  • Zoek online de naam van de burgemeester van de stad of het dorp dat u wilt bezoeken. Stuur hem of haar een email met de datum van uw bezoek, en verzoek om advies bij het vinden van namen en verdere informatie over uw voorouders. Vraag of families met dezelfde naam nog steeds in het gebied leven. Breng een bezoek aan de stadsarchieven, het stadhuis en plaatselijke religieuze instellingen, waar u voorouderlijke documenten kunt vinden. Burgemeesters en gemeentelijke kantoren kunnen van grote hulp zijn bij uw onderzoek in kleine steden en dorpen. Vergeet niet om een souvenir uit uw woonplaats mee te brengen voor de burgemeester!
  • Check historische kranten om te controleren of uw familienaam wordt vermeld.

Heeft u weleens een reis naar uw familiewortels gemaakt? Wat is het meest waardevolle dat u heeft geleerd? Wat is het belangrijkste dat het u heeft gebracht? Heeft u tips voor anderen die een dergelijke reis plannen? We kijken uit naar uw reacties!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd