Volgens mijn grootmoeder, geboren in 1890, werd er niet gelachen omdat men bang was dat de ziel uit de mond zou ontsnappen en in de foto zou gaan.
We herinneren ons onze voorouders door hun foto’s, die ons een glimp van hun wereld bieden en de mensen opnieuw tot leven brengen. Goed bewaarde foto’s bieden ook toekomstige generaties blijvende indrukken.
Wanneer we naar oude foto’s van onze voorouders kijken, vragen we ons al snel af wat die toen dachten. Hun dubbelzinnige gezichtsuitdrukkingen geven geen uitsluitsel. Wat ging er in hen om? Waren ze blij? Waren ze verdrietig?
Er zijn nauwelijks foto’s uit de negentiende eeuw te vinden waarop mensen lachen of enige emotie tonen. Wat is het verhaal achter hun ijzige en ernstige blikken?
Er zijn een paar redenen waarom de mensen in die tijd hun lippen stijf op elkaar hielden:
Slechte tanden
Er bestaat een theorie dat de mensen in die tijd niet breeduit glimlachten omdat hun tanden niet wit waren. Tandheelkundige zorg was niet algemeen beschikbaar en tanden poetsen werd niet belangrijk gevonden. Veel mensen misten tanden en hadden gapende gaten in hun mond. Dat alleen is al een goede reden om je glimlach te verbergen.
Foto’s waren zeldzaam en duur
Mensen die het geluk hadden om voor de eerste foto’s te poseren, waren ervan doordrongen dat dat een belangrijke gebeurtenis was, iets wat ze misschien nooit meer zouden meemaken. Ze zagen foto’s als een soort schilderijen en namen de standaardhoudingen voor portretten aan, uiteraard zonder te lachen.
Lange belichtingstijden
Toen de fotografie nog in de kinderschoenen stond, waren de belichtingstijden zeer lang. Het nemen van één foto kon tot wel 15 minuten duren. Om zo min mogelijk te bewegen, hielden de mensen hun gezicht zo strak mogelijk. Gelukkig verbeterde het proces in de jaren daarop en werden de belichtingstijden als snel aanzienlijk korter.
De filmtechnologie vorderde en verbeterde snel en de filmindustrie zag het licht. Er verschenen acteurs op het witte doek, compleet met alle mogelijke gezichtsuitdrukkingen. Glimlachen op de foto werd al snel sociaal aanvaardbaar en zelfs aangemoedigd. Vanaf het begin van de twintigste eeuw zien we vertrouwde gezichtsuitdrukkingen op de foto’s.
Kent u een reden waarom onze voorouders niet lachten? Vertel het ons in de reacties hieronder.
Theo Roche
oktober 27, 2015
Onze voorouders wisten toen nog niet hoe lief hun nageslacht zou worden.