De AI-technologie van MyHeritage brengt de verhalen van Australische veroordeelde voorouders tot leven

De AI-technologie van MyHeritage brengt de verhalen van Australische veroordeelde voorouders tot leven

Toen Leaha Norman uit New South Wales, Australië, voor het eerst haar MyHeritage DNA-test resultaten bekeek, viel haar iets vreemds op. Terwijl ze veel DNA-matches vond die haar koppelden met de meeste van haar familielijnen, vond ze niets van de familie van haar overgrootvader. Toen ze nog eens keek, werd het duidelijk dat de man die als de vader van haar grootvader was gedocumenteerd, in feite helemaal niet zijn vader was.

De naam Thomas Bulman bleef opduiken in de stambomen van matches aan haar grootvaders kant van de familie, en toen ze die naam verder onderzocht, ontdekte ze dat hij was veroordeeld tot een gevangenisstraf in Coonamble Court – een heel eind van Goulburn, waar de familie van haar grootvader woonde.

Toen vond ze een vermelding van Thomas Bulman in de New South Wales Gaol Inmates & Photos collectie. De collectie, die onlangs aan MyHeritage werd toegevoegd met dank aan de New South Wales State Archives, bevat gedetailleerde gegevens uit de Gaol Photographic Description Books, die foto’s bevatten van gevangenen uit verschillende gevangenissen in New South Wales tussen 1870-1930. Leaha vernam uit het dossier dat Thomas ook in Goulburn gevangen had gezeten, en waarschijnlijk bij de familie van haar overgrootmoeder verbleef nadat hij was vrijgelaten. Bovendien was er een foto van uitstekende kwaliteit van Thomas.

“De foto deed me naar adem happen”, vertelde Leaha. “De gelijkenis met mijn grootvader was overduidelijk.”

Left: Leaha’s grandfather, Lawrence Sheldrick 1916–2017 (photo enhanced and color-restored by MyHeritage). Right: Thomas King Bulman, Lawrence’s biological father, 1884–1950, from the New South Wales Gaol Inmates & Photos collection on MyHeritage, © New South Wales States Archives

Links: De grootvader van Leah, Lawrence Sheldrick 1916-2017 (foto verbeterd en in kleur gerestaureerd door MyHeritage). Rechts: Thomas King Bulman, de biologische vader van Lawrence, 1884-1950, uit de New South Wales Gaol Inmates & Photos collectie op MyHeritage, © New South Wales States Archives.

“Een 110 jaar oude foto van hoge kwaliteit is zo’n fantastische vondst”, zegt ze. “Wie zou ooit hebben geraden dat een gevangenisdocument het onderzoeken naar je familiegeschiedenis zo op weg kan helpen? Een foto hebben en de fysieke gelijkenis kunnen zien, tilde de ontdekking naar een ander niveau.”

MyHeritage technologie kan het nog een niveau hoger brengen. Hier is een Deep Nostalgia™ animatie van de overgrootvader van Leah, Thomas Bulman:

Deep Nostalgia™ animation of Thomas Bulman

Deep Nostalgia™ animatie van Thomas Bulman

Leaha is slechts één van de vele Australiërs die familie hebben gevonden in deze opmerkelijke collectie.

Anne Chapman uit Healesville, Victoria, deed nog maar 6 weken onderzoek naar haar familie toen zij op een document stuitte over de broer van haar betovergrootvader, Frederick Maddocks, die werd veroordeeld wegens piraterij. Hier is zijn portret, ingekleurd met MyHeritage In Color™ en verbeterd met de Photo Enhancer:

Joanne Taviani uit Brisbane vond gegevens voor de zus van haar overgrootmoeder, Maud Hampson, en voor de echtgenoot van Maud, Kenrick, zijn ouders en andere familieleden van Kenrick.

Toen Joanne de familie onderzocht, ontdekte ze dat Maudie altijd degene was die moeilijk te traceren was. “Ze werd geboren als Winifred (genoemd naar haar moeder), maar de familie noemde haar altijd Maudie. Toen ik wat meer naar haar zocht, vond ik haar in de NSW gevangenisbestanden”, zegt Joanne. Nu Maudie’s drie huwelijken zijn gevonden, maar geen echtscheidingen, lijkt Maudie tenminste geluk te hebben gehad door niet te worden beschuldigd van bigamie.

Deep Nostalgia™ animation of Maudie giving a kiss and a wink

Deep Nostalgia™ animatie van Maudie die een kus en knipoog geeft

Elizabeth Dolan vond gegevens van haar man’s betovergroot ooms, James Kelly en Robert Kilroy. “James Jr., geboren in 1863, had een criminele carrière”, schrijft ze, en somt 4 Gaol records op die ze voor hem vond. “Hij heeft veel in de kranten gestaan voor bedrijfsoverval en inbraak, en zijn beruchte roeibootreis over de haven.” Elizabeth zegt dat ze ook een dossier heeft gevonden van Roberts moeder, Catherine Cuddihy, en van haar moeder, twee zussen en een broer, die allen werden veroordeeld voor het stelen van schapen.

“Hubby zegt dat zonder zijn 10 veroordeelden in Tassie (Kilroy), mijn onderzoek nogal saai zou zijn!” lacht ze.

Deep Nostalgia™ animation of Robert Kilroy

Deep Nostalgia™ animatie van Robert Kilroy

Gevangenen vertellen hun eigen verhaal

MyHeritage’s innovatieve DeepStory functie brengt de ontdekkingservaring nog verder, waardoor gebruikers AI-geanimeerde video’s kunnen maken van hun voorouders die hun eigen verhaal vertellen. Hier zijn twee voorbeelden uit de collectie:

Heeft u een Australische voorouder in de collectie gevonden en wilt u het zelf proberen? Dit zijn te stappen om te doorlopen.

  • Download het record van MyHeritage: Ga naar de volledige schermweergave op de recordpagina en klik op de downloadknop in de rechterbovenhoek van het scherm.
  • Snij de foto bij: Gebruik een foto editor om de foto uit de plaat te snijden.
  • Upload de foto naar DeepStory: Bezoek myheritage.nl/deepstory en upload de foto.
  • U wordt gevraagd een naam in te voeren en een verhaal te schrijven. U kunt gebruik maken van de informatie in het record om hun verhaal te vertellen. Lees Je voorouders laten spreken met DeepStory voor meer gedetailleerde instructies voor het maken van DeepStories.

Doorzoek nu de New South Wales Gaol Inmates & Photos collectie – als u Australische roots heeft, vindt u waarschijnlijk fascinerende familieverhalen en opmerkelijke foto’s!